logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OTVC Elemis TC505 Syriusz - przestrojenie na hyperband.

Krzysztof T 12 Sie 2006 22:32 2086 10
REKLAMA
  • #1 2910039
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam,
    TV oryginalnie posiada głowicę ZGM201. Wszystko pracuje bardzo dobrze. Wymontowałem powyższą głowicę i wyjąłem z niej całą płytkę. Dzięki temu otrzymałem pustą obudowę głowicy ZGM201. Wstawiłem do środka typową głowicę pełnozakresową i podłączyłem końcówki nowej do styków starej głowicy IF, AGC, BM, BL, BH, BU, BT oraz masę. Po włączeniu obraz bardzo brzydki: trochę śnieży i nakładają się interferencje oraz występuje nieczysty dźwięk . Po delikatnym odstrojeniu sygnału z generatora zewnętrznego pasów dźwięk pojawia się bardzo dobry natomiast na ekranie brak treści prawidłowego obrazu. Wstawiłem inny moduł p.cz. lecz również bez zmian. Strojenie filtrem od ARCZ nie pomaga. Podłączenie 6V do końcówki ARCZ głowicy nie zmienia sytuacji, jak i wstawienie drugiej takiej samej głowicy.
    Czy zastosowany przeze mnie typ głowicy nie sprawdza się w tych wiekowych konstrukcjach TV? Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2910176
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Musisz wstawić głowicę o częstotliwości pośredniej 38 MHz. Obecnie najczęściej glowice mają 38,9 MHz. Musisz kupić taką, co ma 38,0 MHz.
  • REKLAMA
  • #3 2910607
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Zgadza się, to by wyjaśniało dlaczego nowa głowica nie pracuje prawidłowo.
    Jakie typy-oznaczenia głowic dostępne na rynku posiadają wyjście p.cz. 38MHz i są w praktyce odpowiednie do tego odbiornika?
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #4 2910627
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Zamiast kupować kolejną głowicę zmień filtr z falą powierzchniową
    w module p.cz.
  • #5 2910728
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Zmiana samego filtru powierzchniowego nic nie da, jeszcze musiałby przestroić detektor wizji.
  • #6 2910795
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Oraz ArCz. Jeśli ktoś potrafi to dobrze zrobić, wymiana filtru wyjdzie taniej. Jeśli nie, lepiej wymienić głowicę. Były produkowane gotowe zamienniki za ZHM 201.
  • REKLAMA
  • #7 2916544
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2916930
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Są firmy które sprzedawały głowice z podstawką pod Syriusz / Westa.
    Nie trzeba było nic więcej robić.
    Jeśli chcesz napisz na prywatną wiadomość podam ci tel, nie chcę umieszczać ich na stroni aby nie być posądzony o reklamę.
    Pozdrawiam
  • #9 2917283
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > Wstawiłem do środka typową głowicę pełnozakresową

Nie widzę abyś podał typ. Od tego zależy dalsze postępowanie.

Remeknapr
  • #11 2918040
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Zastosowałem głowicę firmy GDC ET-3D1-EW.
    Odnośnie zworek o których wspomniał JEZAK to prosiłbym o szczegóły.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze OTVC Elemis TC505 Syriusz oryginalnie zastosowano głowicę ZGM201 o częstotliwości pośredniej (p.cz.) 38 MHz. Próba zastąpienia jej typową głowicą pełnozakresową zakończyła się problemami z jakością obrazu i dźwięku, co wynika z niezgodności częstotliwości pośredniej nowej głowicy (zwykle 38,9 MHz) z oryginalną 38,0 MHz. Zaleca się stosowanie głowic o p.cz. dokładnie 38 MHz lub wymianę filtru powierzchniowego w module p.cz., jednak zmiana filtru wymaga również przestrojenia detektora wizji i układu ArCz, co jest trudne. Alternatywnie można zastosować gotowe zamienniki głowicy ZGM201 lub ZHM201 dedykowane do Syriusza/Westy, które nie wymagają dodatkowych modyfikacji. Przy wymianie głowicy na modele 201 lub 301 konieczne jest odpowiednie przełączenie zworek. W dyskusji pojawiła się głowica firmy GDC model ET-3D1-EW, jednak wymaga szczegółowego dostosowania zworek i układów. Dodatkowo zasugerowano modyfikację układu ArCz poprzez podłączenie rezystora 47 kΩ i regulację obrazu, co może poprawić jakość sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA