logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B 1995 2.0 - Spadek mocy przy 2500 obrotów po wymianie głowicy

Maniekanglia 13 Sie 2006 11:20 1488 7
REKLAMA
  • #1 2910823
    Maniekanglia
    Poziom 2  
    czesc mam omege ostatnio wymieniali mi głowice bo pasek rozrzadu padł na autostradzie po odebraniu jej chodziła dobrze przez pare dni.Teraz jak jest zimna to wchodzi normalnie na obroty po parunastu minutach do 2500obrotów zachowuje sie jak by niedostawała paliwa a po 2500 chodzi jak nalezy.na wolnych obrotach tez dobrze chodzi i niewiem co jest a komputera nie posiada.Wymieniłem ostatnio nawet przepływomierz powietrza bo miałpopalone blaszki i dalej nic nie dało co mam zrobic?dziekuje z góry i czekam na szybka odp
  • REKLAMA
  • #2 2912189
    krzysztof1291
    Poziom 18  
    Ocena: 151
    Sprawdz kody błyskowe może to coś więcej podpowie.
  • REKLAMA
  • #3 2947418
    pawel_jaksina
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Adaptacjia silnika(mapa silnika)Programowanie sterownika techem1.Serwis.
  • #4 2977004
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Miałem podobnie w swojej omie...
    1. silnik krokowy - zawiesza się czasem i stąd te obroty...
    2. może być czujnik temperatury cieczy chłodzącej sterujący ECU
    3. uszkodzona uszczelka pod krokowym
    4. lewe powietrze gdzieś na dolocie
    5. uszkodzone uszczelki pod wtryskiwaczami

a zacznij od kodów błyskowych
  • #5 2977536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2977819
    Slawek_29
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    elektrit napisał:
    Ta omega nie ma silnika krokowego,nie pisz bzdur,ok?
    Zresztą ten temat zamknę.
    Ta omega miała dwie dwulitrówki-z jednym i dwoma wałkami.
    Nie wiadomo o jaki chodzi.

Chciałem pomóc a nie pisać bzdury....

Jak sam piszesz to ta omega miała dwie dwulitrówki a jedna z nich( 2.0 XVE Ecotec) miała krokowca - chyba, że spieramy się o nazwę "nastawnik biegu jałowego regulacji napełnienia".... więc możemy założyć, że może to być przyczyną opisywanej usterki.... jeśli taki model silnika ma Maniekanglia

Zgoda, że nie miała tego dwulitrówka 8 zaworowa (2.0 SE)...

Fakt, że temat był wałkowany tysiące razy- sam go szukałem....

Nie chcę podskakiwać, bo wiedzę mam niewielką.... tylko pomóc....

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2977881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4462758
    salwador
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    miałem taką usterke padnięty jest dolny czujnik położenia wału

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Omega B 1995 2.0 zgłasza problem ze spadkiem mocy przy około 2500 obrotów po wymianie głowicy i rozrządu. Auto po wymianie głowicy początkowo działało poprawnie, lecz po kilku dniach przy zimnym silniku i obrotach do 2500 pojawia się niedostateczne dostarczanie paliwa, a powyżej tej wartości silnik pracuje prawidłowo. Na wolnych obrotach silnik działa dobrze. Wymieniono przepływomierz powietrza, który miał uszkodzone blaszki, lecz problem pozostał. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie kodów błyskowych, adaptację silnika poprzez programowanie sterownika w serwisie, a także możliwe przyczyny takie jak uszkodzony silnik krokowy (nastawnik biegu jałowego) w wersji 2.0 XVE Ecotec, czujnik temperatury cieczy chłodzącej, nieszczelności pod silnikiem krokowym lub wtryskiwaczami oraz nieszczelności dolotu powietrza. Pojawiła się też sugestia, że usterka może wynikać z uszkodzenia dolnego czujnika położenia wału korbowego. Dyskusja podkreśla różnice między dwoma wersjami silnika 2.0 (8-zaworowy SE i 2.0 XVE Ecotec z silnikiem krokowym), co ma znaczenie dla diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA