logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z n6230i, simlock zdjęty przy pomocy Haris DC4

tlukas 13 Sie 2006 22:36 956 6
REKLAMA
  • #1 2913096
    tlukas
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! Mam taki problem z moją Nokią 6230i soft 3,50. Telefon miał locka w Plusie ale kalkulatorek Haris DC4 poradził sobie z nim bez problemu. Pojawił się komunikat "telefon bez blokad" czy jakos tak już nie pamiętam. Ale jest problem jak włożę kartę z Ery to telefon prosi o podanie kodu pin. Po wpisaniu go jednak tel. się wyłącza. Czasem uda sie że telefon chwile dłuzej podziała ale i tak za każdym razem po chwili sam się wyłącza. Dzieje się tak tylko na karcie z Ery bo na Plusie wszystko śmiga bez problemu (innych operatorów nie próbowałem). Miał ktoś może podobny problem? Przeszukałem forum ale nic nie znalazłm, czyżby nikt się nie spotkał z takim zjawiskiem?
  • REKLAMA
  • #2 2913128
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    przywróć ustawienia fabryczne w telefonie i sprawdz czy coś pomoglo
  • REKLAMA
  • #3 2913140
    NOKTEL
    Poziom 27  
    Ocena: 6
    mam dwie takie 6230i resetujace sie na erze i tak taku , w pozostałych sieciach śmigają bez problemu . tutaj stokłosy podobno to rozwiązał https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic433869-30.html ale zero kontaktu z nim . może ktoś inny poradził

Dodano po 1 [minuty]:

NOOKIA napisał:
    przywróć ustawienia fabryczne w telefonie i sprawdz czy coś pomoglo

to nic nie pomoże kombinowałem z softem po wgraniunowego z literą M , działą do chwili jak przyjdzie mms na ten telefon znowu resety
  • #4 2915272
    tlukas
    Poziom 11  
    Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie daje. Od tego zaczołem ale to na nic. Telefon nawet jak jest goły bez żadnych wpisów w książce i ze standardową konfiguracją i tak nie działa. Nikt nie wie jak temu zaradzić?
  • REKLAMA
  • #5 2915291
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Słynny bug Nokii 6230 i .....w erze miały problem z działaniem , pomaga przesoftowanie do wersji 3,70 lub wyzszej . Polecam odwiedzić warsztacik jednego z moich kolegów po fachu bo w domu tego nie ugryziesz.
  • REKLAMA
  • #6 2915308
    tlukas
    Poziom 11  
    Acha dzięki. To już przynajmniej coś wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6230i z softem 3.50, który po zdjęciu simlocka za pomocą kalkulatora Haris DC4 działa poprawnie w sieci Plus, lecz przy próbie użycia karty SIM z Ery telefon prosi o kod PIN, a następnie samoczynnie się wyłącza. Przywrócenie ustawień fabrycznych nie rozwiązuje problemu. Użytkownicy zgłaszają, że jest to znany błąd softwarowy modelu 6230i w sieci Era. Rozwiązaniem jest aktualizacja oprogramowania do wersji 3.70 lub wyższej, np. 3.81, co eliminuje problem samoczynnych resetów i poprawia stabilność działania telefonu na kartach SIM różnych operatorów. Próby modyfikacji softu z literą M oraz resetów nie przynoszą trwałej poprawy. Zalecane jest skorzystanie z profesjonalnego serwisu do wgrania nowszej wersji firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA