Mam mały problem. Kupiłem router LinkSYS i muszę podłączyć do niego normalny, tak żeby obsługiwał razem 3 kompy,2 drukarki i 2 laptopy. Internet mam zwykły (tzn,sieciowy). Nigdy tego nie robiłem i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić:/ Pewnie nie skończy się na podłączeniu kabelków. Proszę o pomoc!!! I proszę, piszcie tak,jak do typowego żółtodzioba - żebym wszystko zrozumiał Z góry dzięki!
zanim cokolwiek ci ktoś pomoże to trochę uściślij informacje jakie podajesz
1. jaki model D-Linka
2. jakie rodzaje kart sieciowych są w danych urządzeniach
3. czy drukarki są/mają być sieciowe czy podłączone lokalnie do kompów i tam udostępnione
4. kto i jak dostarcza ci internet, jakie jest zakończenie modemu od internetu.
5. co rozumiesz jako "normalny" kóry chcesz połączyć z dlinkiem
6. czy router dlink ma pełnić rolę zwykłego routera czy poprostu chcesz go wykorzystać jako switch i accesspoint, bez funkcjonalności routera
1. Model Linksys WRT54GC
2. Kart sieciowe zwykłe,zintegrowane z płytami głównymi (Realtek RTL8139/810x)
3. Drukarki podłączone mają być sieciowo (już w sumie są do zwykłego routera i do niego też są kompy)
4. Internet dostarcza www.punkt.pl Zakończenie kabla - zwykła wtyczka sieciowa.
czyli wnioskuje, że D-Link tak naprawdę potrzebny ci jest jako accesspoint a nie jako "prawdziwy" router zakładając, że wszystko ma chodzić w tej samej sieci.
Zatem, zaloguj się na dlinka, ustaw mu w konfiguracji LAN nr IP z twojej podsieci, po stronie WAN ustaw stały nr IP z wartościami zerowymi (tak naprawdę nie ważne) oraz i to bardzo ważne, wyłącz DHCP na D-Linku, potem łączysz jeden z portw switch'a D-Linka do LinkSys'a i już dotowe. Chyba, że ja źle zrozumiałem co chcesz otrzymać pprze te połączenie 2 routerów.
Sorki ale pomyliłem się - to nie miał być router D-Link tylko LinkSys,który podałem w 2 poście. Mój błąd przepraszam:( A ten który już mam to jakiś malutki sprzęcik na 5 wyjść firmy digitus.
w sumie nie istotne jaki to router, linksys czy dlink, zasada ta sama, napisz czy to co napisałem toto o co ci chodziło, czy ma to być jakieś inne połączenie, ew. jakiś rysunek co byś chciał uzyskać
No to jeszcze jedno pytanie czy komputery podpięte do Linksysa mają mieć dostęp tylko do internetu czy mają się "widzieć" i dzielić zasoby z komputerami z istniejącego routera
1. sprawdź jaką masz w tej chwili w użyciu pulę adresów IP oraz które z nich są wolne - najlepiej poza pulą DHCP starego routera (tzn. jeśli on przydziela numery z zakresu 192.168.1.100 - 192.168.1.200 to takim nr spoza puli będzie 192.168.1.220)
2. zapisz takie dane jak nr IP istniejącego routera, maskę podsieci istniejącego routera.
3. podłącz komputer do LinkSys'a i odśwież nr IP
4. w komputerze podpiętym do linksys'a w przeglądarce internetowej wpisz adres routera (domyślnie jest to 192.168.1.1) i naciśnij enter
5. zaloguj się przy pomocy hasła admin pozostawiając pusta nazwę użytkownika
6. wybierz zakładkę setup a następnie basic setup 7. w pole lokal IP adress wpisz nr ustalony w 1 punkcie
8. w polu subnetmask wybierz maskę zgodną z informacjami z punktu 2
9. ustaw opcję DHCP Server na disabled
10. zapisz ustawienia naciskając save settings 11. odłącz router od komputera, i połącz wszystko wg rysunku poniżej
12. pozostaje skonfigurować sieć bezprzewodową oraz nadać hasło nowemu routerowi (LinkSysowi) do którego teraz w przeglądarce dostaniesz się wpisując adres IP ustawiony w p. 7
Dokładna instrukcja konfiguracji tego routera znajduje się na stronie linksys'a Instrukcja w PDF oraz na dysku CD dołączonym do routera
Użytkownik posiada router LinkSYS WRT54GC oraz mały router firmy Digitus z 5 portami. Chce połączyć oba urządzenia tak, aby obsługiwały 3 komputery, 2 drukarki sieciowe oraz 2 laptopy w jednej sieci lokalnej z dostępem do internetu dostarczanego przez www.punkt.pl (zwykłe zakończenie sieciowe). Zalecane jest wykorzystanie routera LinkSYS jako punktu dostępowego (access point), a nie jako pełnoprawnego routera. Należy wyłączyć na LinkSYS serwer DHCP, ustawić jego adres IP w tej samej podsieci co istniejący router, ale poza pulą DHCP tego routera, oraz połączyć port switcha LinkSYS z istniejącym routerem Digitus. Komputery podłączone do obu urządzeń mają mieć dostęp do internetu oraz możliwość widzenia się w sieci i współdzielenia zasobów, w tym drukarek. Instrukcje obejmują logowanie do panelu konfiguracyjnego LinkSYS (domyślny adres 192.168.1.1, login admin, puste hasło), zmiany ustawień LAN i wyłączenie DHCP. Dodatkowo udzielono wskazówek, jak sprawdzić wolne adresy IP w sieci, aby uniknąć konfliktów adresacji. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.