logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Muszę podłaćzyć router z wi-fi do zwykłego - jak to ustawić?

dawidmi1988 14 Sie 2006 12:54 8770 12
REKLAMA
  • #1 2914325
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Mam mały problem. Kupiłem router LinkSYS i muszę podłączyć do niego normalny, tak żeby obsługiwał razem 3 kompy,2 drukarki i 2 laptopy. Internet mam zwykły (tzn,sieciowy). Nigdy tego nie robiłem i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić:/ Pewnie nie skończy się na podłączeniu kabelków. Proszę o pomoc!!! I proszę, piszcie tak,jak do typowego żółtodzioba - żebym wszystko zrozumiał:) Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2914342
    studi
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam,

zanim cokolwiek ci ktoś pomoże to trochę uściślij informacje jakie podajesz
    1. jaki model D-Linka
    2. jakie rodzaje kart sieciowych są w danych urządzeniach
    3. czy drukarki są/mają być sieciowe czy podłączone lokalnie do kompów i tam udostępnione
    4. kto i jak dostarcza ci internet, jakie jest zakończenie modemu od internetu.
    5. co rozumiesz jako "normalny" kóry chcesz połączyć z dlinkiem
    6. czy router dlink ma pełnić rolę zwykłego routera czy poprostu chcesz go wykorzystać jako switch i accesspoint, bez funkcjonalności routera

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2914358
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Tak więc:

1. Model Linksys WRT54GC
    2. Kart sieciowe zwykłe,zintegrowane z płytami głównymi (Realtek RTL8139/810x)
    3. Drukarki podłączone mają być sieciowo (już w sumie są do zwykłego routera i do niego też są kompy)
    4. Internet dostarcza www.punkt.pl Zakończenie kabla - zwykła wtyczka sieciowa.
  • #4 2914393
    studi
    Poziom 20  
    Witam,

czyli wnioskuje, że D-Link tak naprawdę potrzebny ci jest jako accesspoint a nie jako "prawdziwy" router zakładając, że wszystko ma chodzić w tej samej sieci.

Zatem, zaloguj się na dlinka, ustaw mu w konfiguracji LAN nr IP z twojej podsieci, po stronie WAN ustaw stały nr IP z wartościami zerowymi (tak naprawdę nie ważne) oraz i to bardzo ważne, wyłącz DHCP na D-Linku, potem łączysz jeden z portw switch'a D-Linka do LinkSys'a i już dotowe. Chyba, że ja źle zrozumiałem co chcesz otrzymać pprze te połączenie 2 routerów.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2914416
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Sorki ale pomyliłem się - to nie miał być router D-Link tylko LinkSys,który podałem w 2 poście. Mój błąd przepraszam:( A ten który już mam to jakiś malutki sprzęcik na 5 wyjść firmy digitus.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2914422
    studi
    Poziom 20  
    w sumie nie istotne jaki to router, linksys czy dlink, zasada ta sama, napisz czy to co napisałem toto o co ci chodziło, czy ma to być jakieś inne połączenie, ew. jakiś rysunek co byś chciał uzyskać
  • #7 2914461
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Dodaje dokładny plan tego co chce uzyskać. I bardzo proszę o prostsze odpowiedzi (jak zalogować się na ten router itp.) Dziękuje!
    Załączniki:
    • Muszę podłaćzyć router z wi-fi do zwykłego - jak to ustawić? plan.JPG (13.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2914494
    studi
    Poziom 20  
    Witam,

No to jeszcze jedno pytanie czy komputery podpięte do Linksysa mają mieć dostęp tylko do internetu czy mają się "widzieć" i dzielić zasoby z komputerami z istniejącego routera
  • #9 2914546
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Mają mieć dostęp do drukarek. Ale jeśli nie byłoby to zbyt trudne to fajnie byłoby,gdyby się "widziały i dzieliły danymi:D
  • #10 2914629
    studi
    Poziom 20  
    No to tak:

1. sprawdź jaką masz w tej chwili w użyciu pulę adresów IP oraz które z nich są wolne - najlepiej poza pulą DHCP starego routera (tzn. jeśli on przydziela numery z zakresu 192.168.1.100 - 192.168.1.200 to takim nr spoza puli będzie 192.168.1.220)
    2. zapisz takie dane jak nr IP istniejącego routera, maskę podsieci istniejącego routera.
    3. podłącz komputer do LinkSys'a i odśwież nr IP
    4. w komputerze podpiętym do linksys'a w przeglądarce internetowej wpisz adres routera (domyślnie jest to 192.168.1.1) i naciśnij enter
    5. zaloguj się przy pomocy hasła admin pozostawiając pusta nazwę użytkownika
    6. wybierz zakładkę setup a następnie basic setup
    7. w pole lokal IP adress wpisz nr ustalony w 1 punkcie
    8. w polu subnetmask wybierz maskę zgodną z informacjami z punktu 2
    9. ustaw opcję DHCP Server na disabled
    10. zapisz ustawienia naciskając save settings
    11. odłącz router od komputera, i połącz wszystko wg rysunku poniżej
    Muszę podłaćzyć router z wi-fi do zwykłego - jak to ustawić?
    12. pozostaje skonfigurować sieć bezprzewodową oraz nadać hasło nowemu routerowi (LinkSysowi) do którego teraz w przeglądarce dostaniesz się wpisując adres IP ustawiony w p. 7

Dokładna instrukcja konfiguracji tego routera znajduje się na stronie linksys'a Instrukcja w PDF oraz na dysku CD dołączonym do routera

W razie problemów pisz na PW lub w tym wątku.

Pozdrawiam
  • #11 2914647
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie!! W razie problemów zgłoszę się! Pozdrawiam serdecznie:D
  • #12 2920647
    dawidmi1988
    Poziom 10  
    A jak sprawdzić wolne adresy IP?
  • #13 2920702
    studi
    Poziom 20  
    Tak jak prosiłeś w mailu - poszło na PW

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada router LinkSYS WRT54GC oraz mały router firmy Digitus z 5 portami. Chce połączyć oba urządzenia tak, aby obsługiwały 3 komputery, 2 drukarki sieciowe oraz 2 laptopy w jednej sieci lokalnej z dostępem do internetu dostarczanego przez www.punkt.pl (zwykłe zakończenie sieciowe). Zalecane jest wykorzystanie routera LinkSYS jako punktu dostępowego (access point), a nie jako pełnoprawnego routera. Należy wyłączyć na LinkSYS serwer DHCP, ustawić jego adres IP w tej samej podsieci co istniejący router, ale poza pulą DHCP tego routera, oraz połączyć port switcha LinkSYS z istniejącym routerem Digitus. Komputery podłączone do obu urządzeń mają mieć dostęp do internetu oraz możliwość widzenia się w sieci i współdzielenia zasobów, w tym drukarek. Instrukcje obejmują logowanie do panelu konfiguracyjnego LinkSYS (domyślny adres 192.168.1.1, login admin, puste hasło), zmiany ustawień LAN i wyłączenie DHCP. Dodatkowo udzielono wskazówek, jak sprawdzić wolne adresy IP w sieci, aby uniknąć konfliktów adresacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA