Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konfiguracja WRT54GC + lan (router+switch)

raker 18 Cze 2008 19:13 10108 23
  • #1 18 Cze 2008 19:13
    raker
    Poziom 17  

    Witam,
    Proszę o pomoc przy konfiguracji Routera Linksys WRT54GC.

    Do tej pory mój komputer odbierał sygnał lanem od switcha (switch jest spięty z routerem, a router łączy się z internetem).
    Kupiłem dzisiaj router Linksys WRT54GC i chciałbym go skonfigurować, aby mieć sieć wg poniższego schematu:

    1. internet (tp neostrada) => 2. router z modemem ADSL => 3. switch => 4. kabel z rj-45 => 5. Linksys WRT54GC => 6 Internet do:
    6a. kabel z rj-45 (do kompa stacjonarnego),
    6b. wifi (do laptopa)

    Do tej pory moja sieć składała się z punktów 1-4 (kabel trafiał do mojego kompa). A teraz chcę dołożyć kolejny router, który roześle sygnał z kabla na komputer stacjonarny oraz wifi do laptopa.
    Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji.
    Jakie dane wpisać do uzyskania połączenia z internetem na poziomie Linksys WRT54GC, oraz jakie dane wpisać do konfiguracji połączenia z internetem na stacjonarnym kompie i laptopie?

    Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam.

    ps. w załączeniu schemat docelowy sieci - może to będzie jaśniejsze niż mój opis

    0 23
  • #3 18 Cze 2008 23:09
    raker
    Poziom 17  

    Witam,
    Czyli mam rozumieć, że:
    Dotychczasowe parametry połączenia sieciowego (na kompie stacjonarnym, który łączył się ze switchem skrętką), tj:
    Adres ip: 192.168.0.7
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.0.1
    2 DNS
    Mają być wklepane do routerka Linksys.
    Pytanie o MAC oraz o reset routera+modemu adls (czytałem, że trzeba wszystko wklepać i zresetować modem adsl).
    W jaki sposób skonfigurować podsieć (czyli to, co będzie wychodzić z linksysa i ma trafić do kompa stacjonarnego i laptopa)?
    Rozumiem, że ten linksys może służyć do tego celu, który mam zamiar osiągnąć?

    Po osiągnięciu sygnału na poziomie Linksysa, bramą dla kompa i laptopa będzie adres ip Linksysa? Oraz adresami ip dla kompa i laptopa będą adresy otwarte w Linksysie do podpięcia się?
    Jutro zrzucę screeny do parametryzacji Linksysa - na wszelki wypadek, gdyby coś mi nie szło.
    Wielkie dziękuję za link, na pewno jutro wszystko przeczytam.

    0
  • #4 19 Cze 2008 14:07
    mucka19
    Poziom 12  

    Linksys sam przypisuje adresy sieciowe zarówno z wi-fi jak i po kablu.
    To jedyna pomoc jakiej moge Ci udzielić jestem bardzo kiepski w tłumaczeniu.
    Pozdrawiam
    Zapewne nie otrzymałeś intrukcji w języku polskim.

    Skasowałem link do publicznie dostępnego pliku: Instrukcja_WRT54GC_PL.pdf. [mbo]

    0
  • #5 19 Cze 2008 20:08
    raker
    Poziom 17  

    Witam,
    Po wstępnym przeczytaniu instrukcji i wpisaniu odpowiednich ustawień do Linksysa jest krok do przodu. Dioda 'internet' świeci na zielono (wczoraj oczywiście nie działała).
    Komp i laptop łączą się z Linksysem, na laptopie i kompie wpisuje start/uruchom/cmd => ipconfig/all (i wpisuje odpowiednie ustawienia do połączenia sieciowego na laptopie oraz na kompie stacjonarnym). Niestety Linksys jakby nie dzielił na 'podsieć' sygnału z netem.... Czy to może być kwestia filtrowania MAC przez ten pierwszy router (który ma bezpośrednie połączenie z netem)??
    I od razu pytanie na koniec - gdy uzyskam połączenie na kompie i laptopie, chciałbym móc udostępnić drukarkę dla laptopa (jest na razie lokalnie połączona do kompa stacjonarnego - zwyczajnie usb) oraz chciałbym udostępnić wszystkie pliki (na laptopie i kompie stacjonarnym). Oczywiście udostępnienie drukarki i plików ma być w obrębie kompa stacjonarnego i laptopa.
    A na sam koniec, gdy wszytko już będzie działać, to poproszę o pomoc przy dobrym zabezpieczeniu sieci Wi-Fi przed innymi użytkownikami....

    Bardzo proszę o pomoc :) i z góry dziękuję.

    0
  • #6 20 Cze 2008 07:15
    Zutket
    Poziom 31  

    Witam.
    A nie prościej w twoim Linksysie wykorzystać jedynie switch i AP/WiFi (vilan), pozostawiając pobieranie adresów z pierwszego routera. W twoim switch-e port WAN pozostawiasz wolny.

    Poprawiłem niepoprawną nazwę. [mbo]

    0
  • #7 20 Cze 2008 14:35
    raker
    Poziom 17  

    Witam,
    A czy można prościej?? Bo nic nie rozumiem z tego co napisałeś.

    0
  • #8 20 Cze 2008 16:25
    tzok
    Moderator Samochody

    Jeśli dotychczas miałeś adres 192.168.0.xxx to upewnij się, że Linksys przydziela adresy LAN z innej puli, np. 192.168.1.xxx.

    W ten sposób stracisz połączenie (w otoczeniu sieciowym) z tymi siedmioma komputerami przed Linksysem.

    0
  • #9 20 Cze 2008 18:26
    raker
    Poziom 17  

    Zutket napisał:
    Witam.
    A nie prościej w twoim Linksysie wykorzystać jedynie switch i AP/WiFi (vilan), pozostawiając pobieranie adresów z pierwszego routera. W twoim switch-e port WAN pozostawiasz wolny.

    Poprawiłem niepoprawną nazwę. [mbo]


    I tak dalej nie rozumiem. Jeżeli możesz, to rozpisz co i jak podpiąć... Wtedy będzie mi łatwiej zrozumieć schemat działania nowej sieci.

    Dodano po 9 [minuty]:

    tzok napisał:
    Jeśli dotychczas miałeś adres 192.168.0.xxx to upewnij się, że Linksys przydziela adresy LAN z innej puli, np. 192.168.1.xxx.

    W ten sposób stracisz połączenie (w otoczeniu sieciowym) z tymi siedmioma komputerami przed Linksysem.


    Witam.
    Załączam screen z ustawień Linksysa oraz połączenia sieciowego na moim kompie (oczywiście po podłączeniu: Komp => RJ-45 => Linksys => RJ-45 => switch => Router Planet z modemem ADSL => neostrada). Jak widać, na kompie netu nie miałem (czerwone gadu-gadu).
    Na takich danych (jakie widać na screenie) Linksys świecił zieloną diodą (dioda Internet). 2 dni temu po podłączeniu ta dioda nie świeciła. Czyli jest krok do przodu. Jak sprawdzić, czy Linksys łączy się z internetem?
    Proszę o pomoc przy ustawieniu połączeń na kompie stacjonarnym.

    Z góry bardzo dziękuję.

    0
  • #10 20 Cze 2008 18:42
    tzok
    Moderator Samochody

    Bzdury powpisywałeś w konfiguracji routera i tyle...
    Czy pierwszy router nie ma DHCP, że musisz ręcznie określać IP? Na komputerze przedtem miałeś ręcznie określone? Jeśli jest DHCP to ustaw w Internet connection type Dynamic IP! Jeśli chcesz/potrzebujesz Static IP to w Internet IP Address wpisz takie IP jakie miałeś przedtem na komputerze (192.168.0.7), bo teraz to interfejs WAN (Internet) routera "udaje" Twój komputer.

    Linksys ma serwer DHCP więc w Windowsie zaznacz Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres DNS automatycznie.

    Zutket sugeruje abyś wyłączył w routerze serwer DHCP i wpiął kabel od switcha do jednego z portów LAN, wtedy Twój Linksys będzie działał jako switch z podłączonym Acces Pointem... tylko, że w takiej sytuacji po co było kupować router, wystarczyło kupić AP.

    0
  • #11 20 Cze 2008 19:34
    raker
    Poziom 17  

    tzok napisał:
    Bzdury powpisywałeś w konfiguracji routera i tyle...
    Czy pierwszy router nie ma DHCP, że musisz ręcznie określać IP? Na komputerze przedtem miałeś ręcznie określone? Jeśli jest DHCP to ustaw w Internet connection type Dynamic IP! Jeśli chcesz/potrzebujesz Static IP to w Internet IP Address wpisz takie IP jakie miałeś przedtem na komputerze (192.168.0.7), bo teraz to interfejs WAN (Internet) routera "udaje" Twój komputer.

    Linksys ma serwer DHCP więc w Windowsie zaznacz Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres DNS automatycznie.

    Zutket sugeruje abyś wyłączył w routerze serwer DHCP i wpiął kabel od switcha do jednego z portów LAN, wtedy Twój Linksys będzie działał jako switch z podłączonym Acces Pointem... tylko, że w takiej sytuacji po co było kupować router, wystarczyło kupić AP.


    Do tej pory (podłączenie neostrada => router + modem adsl => switch => mój komp) połączenie sieciowe było takie:
    Adres ip: 192.168.0.7
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.0.1
    DNS: 194.204.159.1 i 194.204.152.34 (net w tej wersji miałem bezdotykowo kilka ładnych lat)


    Proszę o opisanie krok po kroku co i gdzie mam wpisać.

    0
  • #12 20 Cze 2008 19:45
    tzok
    Moderator Samochody

    W routerze w Internet IP Address zmień 192.168.0.1 -> 192.168.0.7
    W komputerze w konfiguracji IP ustaw IP i DNS na automatyczne pobieranie.

    0
  • Pomocny post
    #13 20 Cze 2008 19:54
    piterus99
    Poziom 43  

    Kabel RJ-45, ktory wpinales do komputera wepnij do portu LAN routera. Dalej kabelkiem z lan do komputera, gdzie zostawisz mu takie ustawienia jakie mial przed kombinacjami.

    IP po stronie LANu dla nowego routera ustaw na taki z tej samej klasy co komputery(Local IP Adress) - proponuje jakis z daleka, zeby nikt tam nie wpadl przypadkiem, cos w okolicach 230 moze?.
    Wylacz DHCP(masz wylaczone).
    Ustaw zabezpieczenia WLANu.
    Podlacz sie laptokiem i ustaw IP z tej samej klasy, co stacjonarka czy AP. (np kolejne IP 192.168.0.8, maska 255.255.255.0, brama 192.168.0.1, DNS takie jak tam miales)

    Wynik - polaczenie wifi z laptopem, przewodowe z komputerem, jedna podsiec z wszystkimi komputerami = jedno otoczenie sieciowe.

    0
  • #14 20 Cze 2008 20:00
    raker
    Poziom 17  

    tzok napisał:
    tylko, że w takiej sytuacji po co było kupować router, wystarczyło kupić AP.


    Witam,
    Wszedłem sobie do sklepu we Wrocławiu, powiedziałem co chcę zrobic i sprzedali mi Linksusa.... 130 zł z sieciówką usb wifi...
    Proszę o odpowiedź jaka opcja jest lepsza dla mnie i czy ma znaczenie dla bezpieczeństwa sieci (podłączenie kabla od switcha do gniazda LAN czy do gniazda ETHERNET?). Czy AP będzie mniej kosztować niż 130 zł (do 14 dni mogę oddać Linksysa i kupić coś tańszego).
    Proszę o odpowiedź.


    Zrobiłem tak jak napisałeś. Wpiąłem kabel od switcha do Linksysa i... Działa na kompie i na laptopie net. Adres ip ustawiłem na 192.168.0.88 (laptopa na 0.14) a na kompie nie zmieniałem nic.
    Proszę o pomoc przy zabezpieczeniu sieci oraz pomoc przy udostępnieniu mojej drukarki i wszystkich plików między komputerem i laptopem (tak, żeby pozostali użytkownicy plików nie widzieli).
    W załączeniu screeny z ustawień Linksysa. Proszę o pomoc przy zabezpieczeniu sieci.

    0
  • #15 20 Cze 2008 20:58
    piterus99
    Poziom 43  

    AP bedzie kosztowal odpowiednio mniej, ale nie do przesady, wiec nie wiem czy dla 30 zl jest sens cokolwiek kombinowac(zwlascza, ze masz ta sieciowke wifi)

    Oke, to przechodzimy do komentowania screenow:
    Pierwszy screen - tu wszystko mozna se darowac, na tym routerze nie trzeba nic forwardowac, bo on nie routuje, dziala jako switch.

    Drugi screen - zaawansowane opcje, nie tykac :)
    Trzeci screen,czwarty - zostaw jak jest
    Piaty - WPA2 Personal, wpisujesz jakis klucz
    Szosty - tez mozesz zostawic jak jest, SSID sobie zmien na jakis fajny:)

    Tip - na Wireless MAC filter mozesz w sumie dorzucic liste wpuszczanych urzadzen do sieci, jednak w obliczu WPA2, ktorego nikt Ci nie zlamie, to zabezpieczenie mozna sobie spokojnie wylaczyc.

    Pozdrawiam.

    0
  • #16 20 Cze 2008 21:14
    tzok
    Moderator Samochody

    Jeśli pozostali użytkownicy mają nie widzieć tych plików - konfiguruj to tak jak Ci opisałem, czyli kabel ze switcha do portu WAN/Internet routera i normalnie ustawiasz routing, tak jak był, tylko zmieniasz ten adres, jak podałem. Wtedy pozostali użytkownicy w ogóle nie widzą twojego komputera ani tego co masz na nim udostępnione.

    0
  • #17 20 Cze 2008 21:15
    raker
    Poziom 17  

    piterus99 napisał:
    AP bedzie kosztowal odpowiednio mniej, ale nie do przesady, wiec nie wiem czy dla 30 zl jest sens cokolwiek kombinowac(zwlascza, ze masz ta sieciowke wifi)

    Oke, to przechodzimy do komentowania screenow:
    Pierwszy screen - tu wszystko mozna se darowac, na tym routerze nie trzeba nic forwardowac, bo on nie routuje, dziala jako switch.

    Drugi screen - zaawansowane opcje, nie tykac :)
    Trzeci screen,czwarty - zostaw jak jest
    Piaty - WPA2 Personal, wpisujesz jakis klucz
    Szosty - tez mozesz zostawic jak jest, SSID sobie zmien na jakis fajny:)

    Tip - na Wireless MAC filter mozesz w sumie dorzucic liste wpuszczanych urzadzen do sieci, jednak w obliczu WPA2, ktorego nikt Ci nie zlamie, to zabezpieczenie mozna sobie spokojnie wylaczyc.

    Pozdrawiam.


    Hej,
    I tak na razie nie rozumiem o co chodzi... Jutro się zastanowię dokładnie.

    W kompie stacjonarnym wyłączyłem zapore (firewalla) Win XP, oraz ochornę sieciową z Avast (czyli tak jakby nie było nic).
    Na laptopie jest Win Vista Home Premium. W załączeniu screeny z widocznych urządzeń w sieci (niestety kompy się nie widzą). A chcę udostępnić podłączoną lokalnie do kompa drukarkę (tylko dla laptopa) oraz udostępnić tylko pomiędzy kompem i laptopem pliki na dyskach twardych.

    0
  • #18 20 Cze 2008 21:27
    piterus99
    Poziom 43  

    hmh, nie wspominales o tym, ze chcesz miec podsiec, zeby udostepniac tylko sobie te pliki.W takim razie musisz jednak przelaczyc sie do wanu, przestawic wszystkie IPki tak jak tam Ci wyzej mowia.

    Chyba, ze sobie po prostu w konfiguracji hasla poustawiasz, zeby inni nie mieli dostepu. W materii Win Vista Ci jednak nie pomoge za bardzo.

    0
  • #19 20 Cze 2008 21:30
    raker
    Poziom 17  

    piterus99 napisał:
    hmh, nie wspominales o tym, ze chcesz miec podsiec, zeby udostepniac tylko sobie te pliki.W takim razie musisz jednak przelaczyc sie do wanu, przestawic wszystkie IPki tak jak tam Ci wyzej mowia.


    Zastanowię się nad tym. Chciałbym aby pliki były bezwzględnie widziane. Nie ma sensu, żeby na jednym i drugim dysku trzymać skopiowane pliki (skoro jest sieć i można to sobie udostępnić). Chyba wrócimy do opcji 'podsieci', ale to na pewno nie dzisiaj....
    A jak udostępnić drukarkę, tak żeby była zainstalowana jako sieciowa na laptopie (oczywiście, żeby na obu kompach były antywirusy i firewalle pozakładane)?

    0
  • #20 20 Cze 2008 22:05
    tzok
    Moderator Samochody

    W Viście w ustawieniach sieci, masz do wyboru czy jest to sieć prywatna z dostępem do Internetu czy komputer jest bezpośrednio przyłączony do Internetu (nie pamiętam dokładnie, nie mam Visty). W pierwszym przypadku, firewall będzie "ufał" komputerom z Twojej sieci lokalnej (czyli 192.168.1.0/24), a tym samaym przepuszczł wszystkie pakiety od nich i do nich.

    Drukarkę udostępniasz tak samo jak pliki... tylko warunkiem jest skonfigurowanie sieci, jak pisałem wcześniej.

    0
  • #21 20 Cze 2008 22:23
    raker
    Poziom 17  

    tzok napisał:
    W Viście w ustawieniach sieci, masz do wyboru czy jest to sieć prywatna z dostępem do Internetu czy komputer jest bezpośrednio przyłączony do Internetu (nie pamiętam dokładnie, nie mam Visty). W pierwszym przypadku, firewall będzie "ufał" komputerom z Twojej sieci lokalnej (czyli 192.168.1.0/24), a tym samaym przepuszczł wszystkie pakiety od nich i do nich.

    Drukarkę udostępniasz tak samo jak pliki... tylko warunkiem jest skonfigurowanie sieci, jak pisałem wcześniej.


    Sieć w laptopie jest ustawiona jako prywatna... Nie wiem dlaczego pokazuje mi się jakiś inny komp, a mojego kompa na laptopie w ogóle nie widać (w kompie z win xp widać laptopa, ale nie można w niego wejść).
    Proszę o pomoc przy konfiguracji udostępniania drukarki i plików.

    Pomoże ktoś przy udostępnieniu drukarki i plików między kompem a laptopem??

    0
  • #22 27 Cze 2008 14:05
    raker
    Poziom 17  

    raker napisał:
    Pomoże ktoś przy udostępnieniu drukarki i plików między kompem a laptopem??


    Witam,
    Włączyłem już przesył między kompami. Pliki nawzajem są widoczne, można kopiować między kompem a laptotem. Podłączyłem dyski sieciowe (z danymi wszystko wygląda, że jest ok).
    Problem mam z drukarką na laptopie (nie mogę jej zainstalować). Laptop widzi drukarkę, ale nie da rady wrzucić sterowników do niej. Drukarka to HP 5150 (w załączeniu screeny, które wyskakują podczas próby instalacji). Gdzie jest coś nie tak? Na kompie stacjonarnym? Na laptopie? Czy może Linksys nie puszcza?? A może sieci wifi nie obsługują drukarek sieciowych?

    0
  • #23 27 Cze 2008 23:46
    tzok
    Moderator Samochody

    Zainstaluj tą drukarkę jako lokalną na USB, a potem, podłącz ją gdzie ma być, włącz ten komputer, odczekaj 2-3 minuty i dodaj ją ręcznie, poprzez Drukarki i faksy -> Dodaj drukarkę.

    0
  • #24 28 Cze 2008 16:06
    raker
    Poziom 17  

    Dałem już sobie z nią radę :) Dzięki wielkie wszystkim :)

    0