logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada mała sieć WiFi. Jak najlepiej podzielić łącze?

michcio997 14 Sie 2006 16:25 2261 10
REKLAMA
  • #1 2914970
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam
    jak uważacie jak lepiej rozbić neo na kompy 2 laptopy z wifi stacjonarny z lanem

router czy komp z linuxem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2915053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2916284
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Kiedy 4 lata temu roździelałem swoją neo, nie miałem dużego wyboru co do jej podziału, i tak zamieszkał ze mną P75 z freesco. Najgorsze są pierwsze tygodnie, kiedy masz dość szumu wentylatorów. Gdy serwer zamieniłem routerem, znów miałem kłopoty z snem tm razem przez totalną ciszę. To taka mała dygresja :)
    Przy tak małej sieci jaką chcesz zrobić, odradzam pchać się w serwer. Routery dzisiaj to groszowe sprawy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2916731
    michcio997
    Poziom 19  
    ale jaki router? cos z allegto?

takie za 130 zadziałają?

widziałem jakies dlink ale jest w ich opiscie ze musiałbym miec modem do deostrady na rj45
  • Pomocny post
    #5 2916802
    Poziom 36  
    Ocena: 416
    nie oczekuj ze taki za 130zl bedzie zdatny do uzytku :> ja osobiscie kupilem ASMAX 804GU (300zl) nie mam z nim zadnych problemow przdtem mialem dlinka co dwa dni zawiecha a asmax posiada w sobie klijenta dyndns i no ip wiec jest wart uwagi
  • Pomocny post
    #6 2916922
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Witam
    1. komp z linuksem ma raczej sens wtedy gdy chcesz zarządzać ruchem w sieci, .świetna zabawa i nwe doświadczenia dla osób zainteresowanych informatyką
    2. Dla pozostałych na potrzeby kilku kompów wystarcza router Weź raczej z wbudowanym modemem ADSL. za 200 zeta można coś upolować na allegro uzywanego około 250 nowy

3. Do liveboxa jak i do innych routerów tej klasy można owszem i przyłaczyć po wifi sporo kompów, ale chodzić to to sprawnie nie będzie. Dwa i owszem.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 2917252
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Za 150zł kupisz nowe Pentagram Cerberus ADSL Lite, u mnie działa jako urządzenie zapasowe w przypadku awarii, generalnie nie mam z nim żadnych problemów. Pozdrawiam

Livebox to przereklamowany gadżet, stanowczo odradzam. Pozatym najkrótszy okres umowy z tpsa to 24 mc-e tak więc zapłacisz za urządzenie 240zł mimo że nigdy nie będzie twoje, głupota.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2917547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 2919605
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Co do przereklamowania to zgadzam się w 100% Tepsa nieźle zagrała. Narobiła szumu jakby wprowadzała na rynek jakąś nowość podczas gdy to zwykły router jakich wiele( chociaż trzeba przyznać że żaden inny tak ładnie nie świeci). Ale jest jedna rzecz która mogłaby mnie skłonić do zakupu tego sprzętu... cena. Ostatnio jakiś gośc wystawił ich kilka na allegro i mozna było kupić już od 180 złotych.( a więc w cenie najtańszego używanego routera z WIFI do neostrady oskarżanego o niephamowane ciągoty do wieszania się d-linka) Ciekawe tylko czy nie były to np. sprzety ze zwrotów reklamacyjnych.
    Pozdrawiam

ps. oczywiście z tym świeceniem to żart.
  • #10 2920379
    michcio997
    Poziom 19  
    live box znaga sie router ale pszez niego możasz gadać za tre bez zbednych programów z użytkownikami innych live boxów

a niedługo można bedzie oglądać tv
  • Pomocny post
    #11 2920447
    juby_P
    Poziom 12  
    live box - mozesz go miec przez wynajęcie za połowe okresu swojej umowy płacisz teraz 1zł a później 10zł miesięcznie więc niewiem czy to taki dobry pomysł, stwierdzenie że mozna podpiąć nieskończenie wiele kompów jest mylne mozna budować sieć na normalnych zasadach, pozatym telewizja ma być analogowa i nie bedzie koniecznści posiadania internetu czyli live box na plaster do TV:) przynajmniej tak w telepunkcie mnie poinformowano, a funkcje Voip mają tez inne rutery.

Co do głównego pytania to ja uwazam za najbardziej racjonalne rozwiązanie to jakis ruter z wifi ale niema takich za 130zł jak ktos pisał ceny sa około 300zł trzeba zwrócic uwage czy ruter ma w sobie modem, ja od roku uzywam zyxela w domu i w pracy najmniejsych problemów niemiałem tez przypadku zwiechy, dodatkowo posiada funkcje mediabandwich (chyba tak to sie pisze) można podzielić prędkość łącza między www, poczte, p2p i inne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnego podziału łącza Neostrada w małej sieci domowej z dwoma laptopami korzystającymi z WiFi oraz komputerem stacjonarnym podłączonym kablem LAN. Zalecane jest użycie routera z wbudowanym modemem ADSL zamiast komputera z Linuxem, który ma sens głównie przy zaawansowanym zarządzaniu ruchem sieciowym. Routery są obecnie tanie i łatwe w użyciu, a do małej sieci wystarczy urządzenie za około 200-300 zł. Wskazano, że tanie routery za około 130 zł mogą być niewystarczające. Polecane modele to ASMAX 804GU, Pentagram Cerberus ADSL Lite oraz Zyxel, które oferują stabilność i dodatkowe funkcje, takie jak klient DynDNS czy zarządzanie pasmem (media bandwidth). Livebox jest krytykowany jako przereklamowany i drogi w wynajmie, choć umożliwia komunikację VoIP i podłączenie wielu urządzeń WiFi, jednak z ograniczeniami wydajności. Telewizja przez Livebox ma być analogowa i nie wymaga internetu. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera z wbudowanym modemem ADSL i funkcją WiFi, co zapewni stabilne i wygodne podłączenie kilku komputerów w małej sieci domowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA