logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór oscyloskopu - porównanie modeli, potrzebna opinia eksperta

kazeciak 14 Sie 2006 21:38 1562 9
REKLAMA
  • #1 2915939
    kazeciak
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam!

Pilnie szukam kontaktu z kims, kto dysponuje wystarczajaca wiedza, aby pomoc w kupnie oscyloskopu. Mam pare modeli na oku, i chcialbym o nich porozmawiac, bardzo prosze o informacje na "PW" /GG[7093658]/jabber[sbf(na)itn.pl]

Pozdrawiam serdecznie!

P.S

Przepraszam za zasmiecanie forum.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3108364
    misuszatek12
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    a oco dokładniej chodzi z tym transformatrem separującym?
    może mi ktoś to jasno wytłumaczyć
    jakie to powinno być trafo dokładnie
  • #4 3108832
    mietek.r
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Transformator powinien mieć moc wyższą od mocy pobieranej przez oscyloskop (inny odbiornik - przyżąd) a stosuje się po to aby galwanicznie odłączyć urządzenie od sieci energetycznej.
  • REKLAMA
  • #5 3109025
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    rozwijając słowa kolegi mietka:
    trafo separujące to transformator o przekładni 1:1 czyli na wejściu 230V i na wyjściu 230V
    -stosuje sie go aby odseparować połaczenie galwaniczne między urządzeniami
    -najlepiej używać go zawsze :)

ostanio sprawdzałem w pracy oscyloskopem generator w łaźni ultradźwiękowej - zapomniałem że nie mam trafa i tylko łupneło :)
    -zasilacz w łaźni był beztransformatorowy

Na szczęście nic się nie uszkodziło - mogłem puścić z dymem oscyloskop za 5 tys. pln.

Zgubiło mnie to że w domu mam oscyloskop zasze podłączony pod trafo i nie wnikam w badany układ.
  • REKLAMA
  • #6 3110652
    misuszatek12
    Poziom 13  
    czy będzie dobrze jak sobie połącze dwa identyczne trafa toroidalne
    które mają napięcia wtorne 12V i moc 700W
    oczywiście tymi samymi uzwojeniami
    mniejwięcej tak by to wyglądało:

220V :||: 12V::::12V:||: 220V

czy transformatory mogą być w jednej obudowie pionowo jeden nad drugim?
    nic się nie będzie dziać?
  • #7 3110805
    mietek.r
    Poziom 18  
    Tak - będzie działać , zastosuj jeszcze jakiś bezpiecznik automatyczny i dobrze by było w miarę możliwości oddzielić wzajemne oddziaływanie pól magnetycznych transformatorów nawzajem(odpowiednie ustawienie lub ekranowanie)
  • #8 3111157
    misuszatek12
    Poziom 13  
    mietek.r napisał:
    dobrze by było w miarę możliwości oddzielić wzajemne oddziaływanie pól magnetycznych transformatorów nawzajem(odpowiednie ustawienie lub ekranowanie)

no właśnie z tym mam troche problem bo zamierzam je wpakować w obudowę jeden nad drugim ( tylko tak sięz mieszczą) na wspólnej śrubie
    czy można takie trafo zaekranować zwykła stalowa blacha coś pomoże
  • #9 3112439
    mietek.r
    Poziom 18  
    Są to transformatory troidalne więc linie pola rozkładać się będą wzdłuż rdzenia -można użyć blachy stalowej i odsunąć je od siebie na max odległość na jaką pozwala obudowa
    Załączniki:
    • Wybór oscyloskopu - porównanie modeli, potrzebna opinia eksperta bez tytułu.JPG (5.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3113765
    misuszatek12
    Poziom 13  
    ok dzięki to właśnie chciałem wiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru oscyloskopu oraz kwestii stosowania transformatora separującego w celu galwanicznego odseparowania oscyloskopu od sieci zasilającej. Transformator separujący powinien mieć przekładnię 1:1 oraz moc większą niż pobierana przez oscyloskop, co zabezpiecza urządzenie i użytkownika przed uszkodzeniem i porażeniem. Wskazano, że stosowanie takiego transformatora jest zalecane zawsze, zwłaszcza przy pomiarach w układach zasilanych beztransformatorowo. Poruszono także temat łączenia dwóch identycznych transformatorów toroidalnych o napięciu wtórnym 12V i mocy 700W w celu uzyskania transformatora separującego. Zalecane jest stosowanie bezpiecznika automatycznego oraz minimalizowanie wzajemnego oddziaływania pól magnetycznych poprzez odpowiednie ustawienie lub ekranowanie transformatorów, np. stalową blachą. Transformator toroidalny generuje linie pola magnetycznego wzdłuż rdzenia, co pozwala na skuteczne ekranowanie i oddalenie transformatorów w obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA