logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 - Nowy wyświetlacz świeci na niebiesko, co robić?

franeeek 15 Sie 2006 00:37 1074 9
REKLAMA
  • #1 2916495
    franeeek
    Poziom 11  
    Witam. Mam nokie 3200, niestety pewnego razu upadła i rozbił się LCD. Telefon normalnie działa, włącza się, wydaje dzwięki, łapie sieć, dzwoni, nawet kilka razy z niego rozmawiałem. Myślę sobie wymienie wyświetlacz i po sprawie. Niestety nie jest tak różowo jak myślałem, zamontowałem nowy wyświetlacz i nic, tzn. zaświeca się cały na niebiesko i nic dalej nie widać, chociaż normalnie działa tak jak wtedy. Dodam, że wizualnie płytka główna nie jest uszkodzona, wygląda idealnie.

Co może być przyczyną tego uszkodzenia?????Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2916545
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    czasem zdarzają mi sie takie przypadki w których jest czarny wyswietlacz ale wszysktkie funkcje działaja - zazwyczaj pomaga wmiana LCD :/ mozliwe zakupiłes z usterką a to się zdarza. jezeli nie LCD to czesto pomagało tez zwyczajne przeczyszczenie gniazd LCD chemia (tylko uwaga przy czyszczeniu złacza tego zintegrowanego z wyswietlaczem zeby nie zalał sie LCDek). nie zaszkodzi spróbować

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2916593
    franeeek
    Poziom 11  
    LCD jest raczej dobry, wsadziłem inny i też tak samo, a jak przeczyścić to czym najlepiej???
  • REKLAMA
  • #4 2916626
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Albo masz LCD innego typu ( a jest ich pare ), moze masz wyswietlacz niskiej jakosci "made in china" ( a one potrafią niedzialać ), mozesz tez mieć uszkodzone linie sygnalowe ( czesto to sie dzieje po upadku ).

pozdro

Dodano po 44 [sekundy]:

Albo masz LCD innego typu ( a jest ich pare ), moze masz wyswietlacz niskiej jakosci "made in china" ( a one potrafią niedzialać ), mozesz tez mieć uszkodzone linie sygnalowe ( czesto to sie dzieje po upadku ).

pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2916668
    mariogsm
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    stawiam na LCD innego typu,kolego popatrz na stary rozbity LCD od góry i zobaczysz czy masz tak samo poprowadzone ścieżki na taśmie w nowym jeżeli masz inaczej to LCD nie odpali,rodzaji LCD w tej chwili jest 5 jeżeli chodzi o ścisłość.Zawsze jak masz stary LCD to kupuj taki sam bo bedzie problem z odpaleniem innego.

mariogsm
  • #6 2917501
    franeeek
    Poziom 11  
    No kurcze wielkie dzięki za pomoc, już wiem co nie tak. Kupiłem wyświetlacz innego typu:cry: Ścieżki są inaczej ułożone. Ten stary ma na tyle srebrną folie i numer 4X0291 a nowy jest biały o numerze 2L0571. Czy przy zakupie można się sugerować tymi numerami???

A i chce ktoś kupić te niepasujący mi ??? Mam 3 sztuki, sprrzedam 30 zł za sztuke ;)
  • #7 2917521
    EpMd
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Sproboj wymienic oprogramowanie
    Mialem raz taki przypadek z 6610
    zaswiecalo sie tylko podswietlanie a na wyswietlaczu nic niebylo widac.
    wymienilem soft na najwyzszy jaki byl i wyswietlacz chodzi do tej pory
  • #8 2917629
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    właśnie jak kolega @EpMd napisał - nie wiem czy jest tak z 3200 ale na pewno jest tak z 6100itp. Po wymianie LCD jest konieczna aktualizacja Softu (jeśli był stary) bo LCD nie bedzie działał poprawnie, wiec nie zaszkodzi sprawdzić.
    Pozdrawiam
  • #9 2917833
    franeeek
    Poziom 11  
    NO ale on normalnie działa, a jak soft do d... to raczej by niedziałał no nie??? A zreszta niemam kabli żeby zgrać nowy soft :(
  • #10 2921023
    EpMd
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Jak naprawialem 6610 to tez dzialala normalnie
    tylko Lcd nic niewyswietlal.
    Po zmianie softu LCD chodzil normalnie
    Na 100% stawiam ze soft

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Nokii 3200 zgłosił problem z nowo zamontowanym wyświetlaczem, który świeci na niebiesko, mimo że telefon działa poprawnie. Przyczyną może być zastosowanie niewłaściwego typu LCD – istnieje kilka wariantów wyświetlaczy do tego modelu, różniących się ułożeniem ścieżek na taśmie i oznaczeniami (np. 4X0291 vs 2L0571). Zaleca się porównanie taśm starego i nowego LCD, aby dobrać identyczny typ. Możliwe jest także uszkodzenie linii sygnałowych na płycie głównej po upadku lub niska jakość zamiennika (np. chińskie podróbki). Czyszczenie złączy LCD specjalistyczną chemią może pomóc, ale wymaga ostrożności. Dodatkowo, w niektórych modelach Nokii (np. 6100, 6610) po wymianie wyświetlacza konieczna jest aktualizacja oprogramowania (softu), aby LCD działał poprawnie. Brak odpowiedniego softu lub jego przestarzała wersja może powodować problemy z wyświetlaniem, mimo że telefon funkcjonuje normalnie. W przypadku braku kabli do aktualizacji oprogramowania, problem może być trudniejszy do rozwiązania.
REKLAMA