logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skalibrować konwergencję w monitorze CRT Dell P1130 21?

Enstriel 15 Sie 2006 02:50 3050 3
  • #1 2916640
    Enstriel
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Odrazu prosze o wyrozumialosc, poniewaz jestem zielony jesli chodzi o elektronike. Glowna moja prosba do Was jest udzielenie rady w kalibracji parametrow monitora CRT.
    Niedawno kupilem Dell P1130 21" za 419zl. Monitor jest podobno nowy, sprowadzony z US. Nie mam zadnych klopotow z geometria, lecz mam male watpliwosci co do konwergencji/czytelnosci.
    Pragne jeszcze wspomniec jedna wazna rzecz. Przed tym monitorem kupilem pierw LG 1980Q 19" ktory mial powazna wade z podswietleniem, lecz udalo mi sie dostac pieniadze spowrotem. Nastepnie zrezygnowalem z kupna LCD, poniewaz przekonalem sie juz, ze nie znajde nic odpowiadajacego moim wymaganiom, tak wiec zdecydowalem sie na Viewsonic'a P227fB. Ale niestety z tym monitorem mialem jeszcze wiecej klopotow niz z LG. Dluga historia krotko, kolejny raz dostalem zwrot pieniedzy i teraz wlasnie wyladowalem z Dell P1130. Tak wiec moja historia z monitorami nie ukladala sie jak do tej pory dobrze, wiec moje wyobrazenie o 'sprawnym' monitorze moze byc troche znieksztalcone.

Wracajac do monitora. Pierwsza sprawa, czytelnosc. Czy pracujac na monitorze 21", na rozdzielczosci 1600x1200@85Hz moge liczyc na czysty i wyrazny obraz tak jak na 'nowym i sprawnym' monitorze 19" przy 1024x768@100 ? Jesli nie, to co oprocz wylaczonej moire, jaknajlepiej ustawionej konwergencji globalnej-poziomej/pionowej i poziomej-gornej/dolnej moge cos jeszcze ustawic? Moze jakas wewnetrzna kalibracja/ustawienia konwergencji?

Druga sprawa, to kwestia koloru. Na tym monitorze mam ustawienia: Preset, Variable, Expert i sRGB. Opcje Preset i sRGB odrzucilem odrazu, poniewaz nie daja mozliwosci zmiany koloru. Aktualnie jestem na ustawieniu Variable@11000k. Wydaje mi sie ze jest ok, jednak odczuwam maly nadmiar czerwieni, ktorej nie moge zmienic w Variable. Tak wiec zostaje Expert, lecz tutaj znowu nie wiem jak sie wziasc za te parametry. Czy sa jakies ustawienia 'uniwersalne' dla tego monitora, czy w kazdym jest inaczej?

Moja karta graficzna to R9800Pro, najnowsze sterowniki gfx/monitor.

Caly moj post moze sie wydawac troche chaotyczny, poniewaz mam wiele pytan na ktore szukam odpowiedzi juz dlugi czas i jestem odrobine poirytowany faktem iz tak dlugo juz sie z tym wszystkim mecze. Wkoncu chcialem tylko kupic nowy monitor :(

Dzieki wielkie, dla kogokolwiek kto mi pomoze.
  • #2 2918060
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Witam! Gdzie tam chaotyczny.Najpierw napisz gdzie i jak kupiles ten monitor i najlepiej od kogo. Jak na allegro ta badz pewien ze jest to monitor pzreznaczony do zutylizowania pzrez jakas firme zajmujaca sie serwisowaniem hurtowym tego typu spzretu .Prawdopodobnie odpadl w procesie serwisowana ze wzgledu na rysy CRT (mozesz tego nie widziesz jako szary uzytkownik i pewnie nijak tobie to przeszkadza,ale uwierz ze takie monitory sie naprawde utylizuje; takze na plamy itp niska emisje np wymagana jest 100 a ma 90 przy douszczalnej 95 wiec juz sie nie nadaje a wiadomo kineskopow sie nie wymienia juz... itp itd.)> Firmy gdzies musza ten spzret zutulizowac ale zmyslni pracownicy majacy duze moziliwosci oczywiscie skupuja te monitorki i pchaja na allegro. I tak monitor pzreznaczony na zlom trafia za nie mala kase to osoby takiej jak ty.
    Co do regulacji Sony to jest klopot bo recznie raczej sie nie da. Zgrubnie mozesz zbieznosc pierscieniami wysrodkowac,ostrosc na trafie na jakiejs kracie od ostrosci w jakims programie testowym ptrzy 1600x1200 najpiej. Co do balansku bieli i dokladnej regulacji zbieznosci to niestety nie da sie tak latwo gdyz to robi ie w serisie popzrez interfejs firmowy Sonego na drodze softowej. Co mzoesz zrobic to sprobowac w trybie Expert poregulowac sobie kolorami na rastzre i boxie (bias i gain)
    Pozdrawiam!
  • #3 2921190
    Enstriel
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzieki za odpowiedz. Monitor kupilem z Allegro, a konkretnie bezposrednio ze sklepu pod Poznaniem. Osobiscie pojechalem aby zobaczyc co kupuje, poniewaz raczej nie wierzylem w 'nowy' monitor za 420zl. Ale na miejscu wszystko wydawalo sie ok, jednak wiadomo jakie to jest testowanie w sklepie przy dziennym swietle.
    Jesli chodzi o kalibracje, to czy moglbys bardziej dokladnie opisac co mam zrobic? Bo do tej pory ustawialem tylko kontrast/jasnosc geometrie i konwergencje w nokia monitor test. Geometrie ustawialem na siatce, konwergencje na tescie czytelnosci.

Jeszcze jedno pytanie. Mam zainstalowane sterowniki do tego monitora i zaznaczone "Ukryj tryby ktorych nieobsluguje monitor" w polu wyboru odswiezania. Aktualnie pracuje na 1600x1200@85Hz ale gdy wybiore 100Hz to ekran staje sie bardziej rozmazany. Czy jest to poprostu jakis blad w sterownikach, ze monitor tak naprawde nieobsluguje tej czestotliwosci przy 1600x1200?
  • #4 2921616
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    W opcji expert masz mozliwość regulacji niezależnej jasności oraz kontrastu każdego kanału RGB z osobna.Nie ma cudów zeby nie zbalansować kolorów aby biel była biała,szary to szary itd bez dominacji którejś z składowych RGB
REKLAMA