logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przetaktować kartę GeForce 6200 256MB do modelu 6600?

dibo29 15 Sie 2006 14:55 1214 7
REKLAMA
  • #1 2917931
    dibo29
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich !!
    Pytanie dotyczy karty graficznej gforce 6200 256mb. Mianowicie slyszalem iz istnieje mozliwosc przetaktowania w/w karty na gf6600. Znalazlem nawet programik TNTcos tam ale nie moge tam znalezc swojej grafiki jest tylko 128 mojej niestety nie ma...
    jesli ktos sie orientuje co i jak to dzieki bardzo ..pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2918045
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

A wystarczy tylko poszukać io podkręcaniu kart jest na tym forum sporo opisane. Ja osobiście podkręcam RadLinkerem. Poprostu zwiększaj taktowania co 5-10mhz i sprawdzaj czy nie ma artów i tak do granicznej częstotliwości.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2918110
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Rozumiem, że karta AGP ? Sprawdź w programie RivaTuner czy Everest na jakim rdzeniu jest ta karta - będzie albo NV43 (wtedy są szanse na odblokowanie potoków), albo NV44a (wtedy szans nie ma żadnych) - pozostaje zwykłe podkręcanie rdzenia i pamięci.
  • REKLAMA
  • #4 2922135
    dibo29
    Poziom 13  
    WItam !!
    dzieki za odp.. dokladnie jest to karta na agp dzis moze sprawdze moze mi sie uda po wszystkim zdam relacje .. jeszcze raz dzieki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2923101
    JONATAN
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Polecam lekture tego artykułu najpierw a potem przemyśl temat dokładnie : http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=371 Jest bardzo duże ryzyko jeżeli chodzi o grzebanie w biosie karty graficznej. Tu nie ma clear CMOS.
  • #6 2926246
    dibo29
    Poziom 13  
    no niestety jak sie okazalo moja karta to :64-bit NV44A(A1,4pp,3vp) with 256MB DDR. czyli z tego co napisaliscie nici z modowania kart .. pozostaje kupic poprostu jakiegos wymiatacza trzeba bedzie pomyslec ... dzieki za pomoc pozdrawiam!:D
  • #7 2968745
    cezar23
    Poziom 12  
    wystarczy wpisz w start uruchom regedit wejdz w rejestr i pokoleji HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE NVIDIA corporation GLOBAL i klikasz na NVT weak po prawej prawym myszy nowy DWOR i w nazwie CoolBits klikasz enter 2 razy i wpisujesz 3 i enter poznie we wlasciwosci ekranu gefoce tam powinno pojawic sie taktowanie zegara klikasz na recznym i zaznacz tez zeby zastosowal po ponownym uruchmieniu teraz suwakami zwiekrzasz taktowanie pamieci i procesora ja bym radzil bez dodatkowego chlodzenia nie wiecej niz 15% ale to zalezy czy nie bedzie przeklaman jakis hiroglifw w grch poznie bierzesz wyproboj zmiany sprawdzi wez zastosuj i gotowe milego krecenia ema ccc
  • #8 2970158
    dibo29
    Poziom 13  
    Witam !!!

odrazu dzieki za odp. tylko mam obawy ze moge cos spalic poza tym nie wiem czy to to samo ale ja chcialem odblokowac zablokowane potoki a podkrecanie procka na kg to raczej cos innego .. pewien jednak nie jestem wiec prosze o jakies wyjasnienia z gory dzieki aha no i przydalo by sie troche wiecej info na ten temat :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przetaktowania karty graficznej GeForce 6200 256MB do poziomu GeForce 6600. Użytkownik poszukiwał programu TNT do podkręcania, jednak nie znalazł swojej wersji karty. Zalecane jest użycie narzędzi takich jak RivaTuner lub RivaTuner/Everest do sprawdzenia modelu rdzenia (NV43 lub NV44a) oraz do podkręcania zegarów pamięci i procesora graficznego. Karty z rdzeniem NV44a (64-bit, 256MB DDR) nie umożliwiają odblokowania potoków, co wyklucza modyfikację do modelu 6600. Podkreślono ryzyko ingerencji w BIOS karty, gdzie brak jest możliwości resetu CMOS, co może prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Alternatywnie, można wprowadzić wpis CoolBits w rejestrze systemowym Windows, aby aktywować ręczne sterowanie taktowaniem GPU i pamięci w panelu sterowania NVIDIA, jednak zaleca się ograniczenie podkręcania do około 15% bez dodatkowego chłodzenia. Podsumowując, odblokowanie potoków w GeForce 6200 256MB z rdzeniem NV44a jest niemożliwe, pozostaje jedynie standardowe podkręcanie lub wymiana karty na mocniejszy model.
REKLAMA