logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie GeForce 6200: Czy taktowanie 400@1,60GHz jest normalne?

Daniu_ckm 12 Sty 2007 14:34 3956 31
REKLAMA
  • #1 3437393
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam dziś sobie pomyślałem o podkręceniu karty graficznej mianowicie GeForca 6200 i co zauważyłem Częstotliwość taktowania zegarów została diametralnie zmieniona co naprawde było dlamnie WIELKIM szokeim. Powiedzcie mi czy to normalne taktowanie 400@1,60Ghz jak poprzednim razem kręciłem było to 400@800 ale teraz naprawde zostałem zszokowany.
    Załączniki:
    • Podkręcanie GeForce 6200: Czy taktowanie 400@1,60GHz jest normalne? bez tytułu.JPG (108.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3437485
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Prawdopodobnie wcześniej podkręcałeś na starszych sterownikach NVidii, gdzie - jeśli mnie pamięć nie myli - podawany był faktyczny zegar pamięci. W nowszych sterownikach taktowanie podawane jest jako wartość efektywna (czyli w przypadku DDR x2).

Swoją drogą - jaką magistralę pamięci masz w tej karcie - 64bit, czy 128bit i ile ns mają pamięci?
  • REKLAMA
  • #3 3437513
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Tak to prawda wcześniej na starych sterownikach ją kręciłem a karta chyba jest 64Bitowa ponieważ Everest na to wskazuje a tak nawiasem mówiąc ile ją jeszcze moge podkręcić aby działała stabilnie proszę o podanie dokładnie pierwszego zegara i drugiego

A to co Everest pokazał

Pole Wartość
    Właściwości procesora graficznego
    Karta wideo nVIDIA GeForce 6200 AGP
    Nazwa kodowa procesora graficznego NV44AGP
    Urządzenie PCI 10DE / 0221
    Liczba tranzystorów 77 milion(ów)
    Technologia wykonania 0.11 um
    Rozmiar procesora (Die Size) 110 mm2
    Typ magistrali AGP 8x @ 8x
    Rozmiar pamięci 256 MB
    Częstotliwość taktowania układu graficznego 398 MHz
    Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz
    Liczba potoków pikseli 4
    Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok 1
    Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 3 (v3.0)
    Liczba urządzeń cieniowania pikseli 1 (v3.0)
    Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v9.0c
    Pixel Fillrate 1592 MPikseli/sek
    Texel Fillrate 1592 MTekseli/sek

Właściwości magistrali pamięci
    Typ magistrali DDR2
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 401 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 803 MHz
    Przepustowość 6424 MB/sek

Producent procesora graficznego
    Nazwa firmy NVIDIA Corporation
    Informacje o produkcie http://www.nvidia.com/page/products.html
    Uaktualnienie sterowników http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
    Driver Update http://driveragent.com?ref=59
  • #4 3437715
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Daniu_ckm napisał:
    a tak nawiasem mówiąc ile ją jeszcze moge podkręcić aby działała stabilnie proszę o podanie dokładnie pierwszego zegara i drugiego

Myślący uzytkownik podkręci, a jak mu sie zawiesi, to obniży lekko zegary, az uzyska stabilność. Niestety w tym wypadku musisz isc do wróżki.
  • #5 3438270
    wiezlak
    Poziom 35  
    Z góry nie da się określić ile jaka karta może osiągnąć w OC, gdyż nawet te same modele kart jednego producenta potrafią się różnie kręcić. Jeśli chcesz sobie bardziej ułatwić sprawę, to ściągnij ATITool i zdaj się na automat podnoszący stopniowo zegary i testujący pod kątem występowania błędów w grafice (można konfigurować, jak dużą ma mieć czułość na artefakty).
  • #6 3440409
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Koledzy teraz to mam już powazny problem nie wiem czy czegoś nie uszkodziłem Sprawa wygląda tak po włączeniu AtiToola Karta wyszukiwała maxymalną pamięć i core (cokolwiek to znaczy) ponieważ niechhciałem dłużej czekać wyłączyłęm ten programik poszedłem zrobić sobie kawke a po przyjściu spowrotem i włączeniu monitora co chwile monitor gasł i się zapalał po chwili pokazały się artefakty więc postawiłem na format tak więc dysk został sformatowany po formacie instalacji sterowników gdy chcę wejść w Nvidia Monitor analogowy robi sę na chwile czarny obraz tak jak wcześniej przed formatem ale niby wszystko działa stabilnie włączyłem 3D marka 03 włączył się test jakijś gry FPP poprzednio liczba FPSów była całkiem spora ale teraz diametralnie spadła co jest grane ? Proszę poradźcie

Biosa też flashowałem na takiego jakiego miałem jednak to nic nie dało.

Pomocy !
  • #7 3441171
    wiezlak
    Poziom 35  
    Czy po przerwaniu procedury wykrywania maksymalnych zegarów w ATITool przywróciłeś ustawienia domyślne zegarów? Jeśli nie, to karta pewnie została na ustawieniach, które w tamtej chwili testował ATITool - jeśli były wysokie, to niewykluczone, że po dłuższym czasie Twojej nieobecności coś się przegrzało. Ten program podnosi zegary krokami bodajże 25MHz i w przypadku wystąpienia błędów obniża je już mniejszymi krokami. Jakie taktowania masz ustawione teraz? Skoro masz mniejszą wydajnośc, to czy nie jest włączony czasem FSAA?
  • #8 3441451
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ale to możliwe że po sformatowaniu i wgraniu jeszcze raz biosa tak się dzieje ?. Ale tak wróciłem domyśle ustawienia w AtiTool ale dopiero po sformatowaniu dysku nic nie dało teraz pytanko gdzie włączyć to FSAA i jeszcze jedno gdzie kolwiek klikne czy w Trayu obok zegara czy przez menu w w prawym przycisku myszy wówczas ekran zanika na jakąś sekunde i znów wraca wcześniej tego nie miałem.

Aha zapomniałem dodać taktowania zegara to 425 na Core i 835 na Memory i na tych wszystko powinno być stabilnie już obnizałem i podwyzałem jednak bez skutku.
  • #9 3441646
    wiezlak
    Poziom 35  
    Czyli nie ustawiłeś domyślnych zegarów tuż po przerwaniu testowania w ATITool? Niedobrze - rdzeń i pamięć mogły chodzić za długo na zbyt wysokim taktowaniu. Czy po przeinstalowaniu systemu karta trzymała "podkręcone" ustawienia, czy miała domyślne? Czy wgrałeś takie same sterowniki karty, które miałeś poprzednio? Czy wgrałeś sterowniki do płyty głównej?

Co do wydajności - FSAA wyłącza się w sterownikach karty w sekcji "Performance & Quality Settings" - "Antialiasing Settings" na Off, sprawdź również, czy na pewno masz wyłączony "Vertical Sync.".
  • #10 3441775
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Znaczy się po przeintalowaniu i wgraniu do rejestru pliku CoolBits i po sptawdzeniu zakładki Częstotliwości taktowania wszystko było pierwotne jednak ciągle 3D mark nie mógł normalnie wyświetlić 2 testu jak przed OC a co do wyłączonych opcji to wszystko jest OK. Zapomniałem napisać znów o ważnej rzeczy mianowicie zainstalowałem Riva Tuner i po ustawieniu zegarów domyślnie komputer uruchomił się normalnie nie było tych dziwnych czarnych ekranów przy wejściu w panel kontrolny Nvidi 3D mark chodził poprawnie lecz po ponownym uruchomieniu znów to samo później i znów postanowiłem zrobić format i znów to samo wróciło do ustawień tych które opisuje w problemie. Już mi ręce opadają co jest grane ?
  • #11 3441999
    wiezlak
    Poziom 35  
    Co do tego "chwilowego" czarnego ekranu, to mam podobnie w pracy na GF6600 - to wygląda tak, jakby karta próbowała przełączyć rozdzielczość (przy wchodzeniu w ustawienia sterowników NVidii). Spróbuj ustawić w sterownikach panel klasyczny i wyłącz odnośnik do sterowników NVidii w trayu oraz w menu kontekstowym (nie będzie się w tych miejscach odwoływał do panelu NVidii).

Czy wgrałeś takie same sterowniki karty, które miałeś poprzednio? Czy wgrałeś sterowniki producenta do płyty głównej?

Skoro wydajność wraca do normy po uruchomieniu Riva Tuner, to zdaje się, że problem może leżeć tylko w ustawieniach sterowników (Riva Tuner wymusza swoje ustawienia - teoretycznie powinny one być również "widoczne" w ustawieniach sterowników NVidii...). Artefaktów nie ma na standardowym taktowaniu? Sprawdź jeszcze, czy jest włączone teksturowanie AGP (AGP 8x lub 4x).
  • #12 3442061
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    To tak słyszałem ze w GF6600 to normalne jeżeli chodzi o monitor jajednak wcześniej takiego problemu nie miałem w sterownikahc mam ustawiony panel klasyczny i wyłączenie w trayu a sterowniki które wgrałem są najnowsze czyli 93.71 ściągnięte z nvidia.pl sterowniki do płyty głównej też mam wgrane. I niestety z tym teksturowaniem nie wiem o co chodzi ale w tym nowym panelu co zauważyłem jeżeli przełącze na Wydajność 3D mark chodzi jak należy jeżeli na Jakość tnie się jak cholera.
  • REKLAMA
  • #13 3442375
    wiezlak
    Poziom 35  
    Jeśli przełączysz na "jakość" to masz wtedy pewnie powłączane wszelkie "ulepszacze" obrazu typu antyaliasing, filtrowanie anizotropowe, włączony VSync itp. - to mocno dusi wydajność słabszych kart graficznych.

To, czy masz włączone teksturowanie AGP możesz sprawdzić np tak: start -> uruchom -> wpisz DXDIAG -> zakładka ekran -> przysp. teksturowania AGP włączone/wyłączone.
  • #14 3442845
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Tak przyśp.teksturowania jest właczone, ale muszę Ci powiedzieć że normalnie wtedy ta karta śmigała na Jakości zresztą będe musiał na jakijeś grze to sprawdzieć tylko jakbyś mógł mi powiedzieć czym ten black screen może być spowodowany byłbym ogromnie wdzięczny jak przywrócić stan pierwotny bo to naprawde mnie drażni
  • REKLAMA
  • #15 3443033
    wiezlak
    Poziom 35  
    Nie mam pomysłu, co może powodować te chwilowe ciemne ekrany przy wejściu do ustawień NVidii. W ustawieniach ekranu ustaw konkretną częstotliwość odświeżania ekranu (o ile miałeś wybrane domyślne/optymalne) i sprawdź, czy nie masz czasem włączonej obsługi drugiego monitora.

Czy w menu kontekstowym i na pasku zadań nadal dzieje się to samo? Czy jakiś inny niestandardowy program nie dodał się czasem do tych miejsc i "bruździ"? Spróbuję jutro w pracy pomaglować te czarne ekrany na GF6600 (jeśli dobrze pamiętam, to mam je tylko tuż po starcie systemu i przy wejściu w ustawienia ekranu).

Wydajność - tak jak piszesz - powinieneś jeszcze sprawdzić w innych aplikacjach, niż 3DMark. Co do przełączania wydajnosc/jakość, to czy nie jest czasem tak, że teraz przełączasz tą opcję w nowym panelu w sekcji "wyreguluj na podglądzie ustawienia obrazu" a wcześniej ustawiałeś "filtrowanie faktury" lub "image settings" w starym panelu? To są zupełnie inne funkcje :). Pierwsza reguluje stopień wykorzystywania "polepszaczy" typu FSAA, Aniso. (bardzo mocożerne na słabszych kartach), druga wpływa tylko na jakość filtrowania tekstur (niezauważalny spadek wydajności).
  • #16 3443282
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Tak tą opcje pomiędzy Wydajnością a Jakością przełączam w nowym panelu :) ale być może tnie mi się na Jakości ponieważ nie pamiętam czy przed tymi dwoma formacikami nie miałem czasem na wydajnosci ustawione :P a co do starego panelu nigdy się tymi regulacjami nie bawiłem znaczy bawiłem się jak miałem jeszcze Ge-Force 2 MX 100/200 (pozdrowienia dla niego heheh :P), ale jakbyś mógł coś o tych czarnych ekranach wynaleść bo ja cały czas siedze na googlach i czytam fora ale to co widze to wszystko standardy na 6600 ale na 6200 nigdy tego nie miałem ale to nigdy dopiero po tej zabawie z AtiToolem wszystko szlag trafił.
  • #17 3443357
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    nie wierzę ze pamieci idą na 1,6GHz bez zawiechy

odpalaj 3DMarka 03 i wszelkie jakie masz gry... sprawdzimy czy naprawde ci pali na tych 1600MHz
  • #18 3443482
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Kolego czy ty nie rozumiesz że to jest DDR2 i dlatego na nowych sterownikach tak wykrywa na starych bym miał to samo czytaj temat od początku do końca a potem się wypowiadaj.

A tak BTW testowałem FarCrya i test wypadł na Very High rewelacyjnie ! Naprawde był bardzo mały spadek FPSów wszystko ładnie pięknie
  • #19 3443485
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6497
    wiezlak napisał:
    Nie mam pomysłu, co może powodować te chwilowe ciemne ekrany przy wejściu do ustawień NVidii. W ustawieniach ekranu ustaw konkretną częstotliwość odświeżania ekranu (o ile miałeś wybrane domyślne/optymalne) i sprawdź, czy nie masz czasem włączonej obsługi drugiego monitora.
    To raczej jest normalne, ja też tak mam na 2 różnych kartach nVidii... w tym momencie ponownie są wyszukiwane monitory i/lub TV.

Co do niskiego wyniku - po zainstalowaniu systemu a przed zainstalownikiem sterowników karty, zainstalowałeś sterowniki chipsetu płyty głównej? Swoją drogą - co to za metoda, coś nie działa to format... wystarczyło przywrócić domyślne taktowanie - w ostateczności przeinstalować kartę.
  • #20 3443546
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ta metoda którą tzok uważasz wnioskując po Twoim poście za głupią jest przeważnie rozwiązaniem problemów, co do sterowników oczywiście wszystko zainstalowałem do płyty głównej do wszystkiego jednym słowem. Wracajć jeszcze do formatowania i tak zamierzałęm go zrobić.
  • #21 3443569
    wiezlak
    Poziom 35  
    tzok napisał:
    wiezlak napisał:
    To raczej jest normalne, ja też tak mam na 2 różnych kartach nVidii... w tym momencie ponownie są wyszukiwane monitory i/lub TV.

Też mnie taki stan rzeczy nie zastanawiał i uznawałem go za naturalny na GF6600, lecz dla przykładu w domowym PC z GF7900 nie mam tego efektu (różnica jest jeszcze taka, że GF6600 ma podpięty monitor pod D-SUB a GF7900 pod DVI + wymuszenie wykrywania TV) - w sumie nie jest to dla mnie żadną uciążliwością. Kolega Daniu_ckm pisze, że pojawia mu się ten "blank" również przy wywoływaniu menu kontekstowego - chyba, że... pisał o dostępie do ustawień ekranu i panelu NVidii przez menu kontekstowe oraz przez ikonę w pasku zadań a ja Go źle zrozumiałem :D.
  • #22 3443607
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Pisałem o Blacku przy wywoływaniu przez Menu Kontekstowe tak dla jasności :P
  • Pomocny post
    #23 3443646
    wiezlak
    Poziom 35  
    Czyli jednak źle Cię zrozumiałem - ciągle chodzi o panel NVidii ale podawałeś różne "drogi" dostępu do niego - to mnie zmyliło :D. W takim razie nie masz czym się przejmować, to nie jest nic nadzwyczajnego. Podobne "mrugnięcie" masz pewnie tuż po starcie systemu, prawda?
  • #25 3444612
    tzok
    FX-6200 to i na pasywnym chłodzeniu daje radę... podkręcać to tego wynalazku nie ma sensu, bo to typowo biurowa karta.
  • #26 3444967
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Kolego ja Cię nie prosiłem abyś pisał mi jaka to jest karta tylko które chłodzenie będzie lepsze

A tak nawiasem mówiąc po pierwsze to nie jest FX po drugie gdyby to była typowo biurowa karta to jakibyłby sens porównywania jej z Radeonem 9550 pomyśl troszeczke i poczytaj zanim coś napiszesz a chłodzenie i tak muszę założyć więc proszę porade.

Zapomnałem dodać karta wróciła do normy nie wiem co się stało są to niewyjaśnione okolicznosci :P Dziś tak o 12:15 włączyłem komputer i cud wszsystko uruchamia się normalnie tak jak powinno żadnych Blacków. Może ktoś się zna i powie mi dlaczego tak się stało ?
  • #27 3445398
    tzok
    Daniu_ckm napisał:
    Kolego ja Cię nie prosiłem abyś pisał mi jaka to jest karta tylko które chłodzenie będzie lepsze
    oczywiście drugie, to chyba widać... ale to tylko wentylatory, tego drugiego raczej nie założysz na seryjny radiator. Niemniej chłodzenie, które oryginalnie jest, tej karcie wystarcza.

Daniu_ckm napisał:
    A tak nawiasem mówiąc po pierwsze to nie jest FX po drugie gdyby to była typowo biurowa karta to jakibyłby sens porównywania jej z Radeonem 9550 pomyśl troszeczke i poczytaj zanim coś napiszesz a chłodzenie i tak muszę założyć więc proszę porade.
    i jedna i druga to karty SOHO, sensu porównywać ich nie ma, bo to karty 2 różnych generacji, R9550 jest wyższym modelem ale o generację starszym (odpowiada FX-5500). GF 6200 odpowiada R X300...
    GF 6200 to obecnie najniższy model nVidii, tzw. low-end.
  • #28 3445468
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    A tu się mylisz kolego ponieważ nie wystarcza temperatura bez chłodzenia po podkręceniu sięga prawie 70stopni a to naprawde dużo a z chłodzeniem które obecnie mam ale muszę wymienić ponieważ trzyma się na ostatnim druciku wynosi 45 stopni. oczywiście temperatury podaje podczas testów 3D Markami i innymi pierdołami. A to czy ta karta jest słaba zależy dla kogo mnie ona w zupełności w tej chwili wystarcza.

A wracając do chłodzenia to masz na myśli "Dmuchawę" tak ?
  • #29 3445634
    tzok
    Tak, tylko mam pewne obawy, że będzie kłopot z jej zamontowaniem. Nie wiem jaki radiator jest na tej karcie. Ona miała oryginalnie aktywne czy pasywne chłodzenie? Radiatory do aktywnego chłodzenia w tych kartach to zazwyczaj kawałek blachy... poza tym ta "dmuchawa" będzie raczej głośna.

70*C w stresie dla GPU jest w granicach rozsądku, mój FX-5600 normalnie ma 54*C a zabezpieczenie ustawione jest na 134*C... jeśli koniecznie chcesz podkręcać tą kartę, to zadbaj o chłodzenie pamięci, choć pakowanie w nią pieniędzy dla uzyskania przysrostu wydajności na poziomie 10-15% (przy rozsądnych kosztach więcej nie uzyskasz) nie warte jest zachodu, lepiej trochę dołożyć i kupić lepszą kartę.
  • #30 3446156
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Karta na chłodzenie pasywne/radiator wygląda identycznie jak ta :http://allegro.pl/item157750332_gainward_gf_6200_256bit_256mb_tv_dvi_hdtv_box.html
    Tyle że posiada jeszcze dodatkowy radiator na pamięciach

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania karty graficznej nVIDIA GeForce 6200 AGP, w szczególności kwestii zmiany taktowania pamięci z 400@800 MHz na 400@1,60 GHz, co wynika z różnic w sposobie raportowania zegarów przez starsze i nowsze sterowniki (wartość efektywna DDR x2). Karta posiada 64-bitową magistralę pamięci i 256 MB RAM. Użytkownik napotkał problemy z niestabilnością, artefaktami i czarnymi ekranami przy wchodzeniu do panelu sterowników NVidii po użyciu programu ATITool do automatycznego podkręcania, co mogło spowodować przegrzanie lub ustawienie zbyt wysokich zegarów. Zalecane jest przywrócenie domyślnych taktowań, sprawdzenie ustawień FSAA, VSync oraz teksturowania AGP (włączone). Problemy z czarnymi ekranami przy wywoływaniu panelu sterowników są znane i mogą wynikać z przełączania rozdzielczości lub wykrywania monitorów, niekoniecznie wskazując na uszkodzenie sprzętu. Wydajność w testach 3DMark i grach spadła po podkręcaniu, ale po powrocie do domyślnych ustawień stabilność i wydajność wróciły do normy. Dyskutowano także o chłodzeniu karty – oryginalne pasywne chłodzenie jest niewystarczające przy podkręcaniu, temperatura GPU może sięgać 70°C pod obciążeniem, dlatego zalecane jest aktywne chłodzenie, np. dmuchawa 12V 76x76x30 mm, choć montaż może być problematyczny. Porównano GeForce 6200 do kart ATI Radeon 9550 i FX-5500, podkreślając, że jest to karta low-endowa, ale dla użytkownika wystarczająca. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup dmuchawy jako aktywnego chłodzenia i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA