logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu po uruchomieniu komputera Optimus - co sprawdzić?

Malek 10 Lip 2002 21:31 2289 13
REKLAMA
  • #1 24967
    Malek
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich!
    Mam problem z komputerem, mianowicie po załaczeniu startuje twardziel, zasilacz i wentylator nas procku pracuje ale na ekranie brak obrazu. Wygląda jakbykarta nie załanczała ale jest dobra bo sprawdzałem na innym komputerze . nie mam pojecia co to moze byc i od czego zaczac.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 24970
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Malek napisał:
    Witam wszystkich!
    Mam problem z komputerem, mianowicie po załaczeniu startuje twardziel, zasilacz i wentylator nas procku pracuje ale na ekranie brak obrazu. Wygląda jakbykarta nie załanczała ale jest dobra bo sprawdzałem na innym komputerze . nie mam pojecia co to moze byc i od czego zaczac.
    Pozdrawiam.

A pika coś spikerek ?? :D
  • REKLAMA
  • #3 24982
    Gorgoroth
    Ocena: 63
    Komp robi cokolwiek?? Kreci dyskiem tak jakby system startowal?? Plyta cos piska :) ?? Jesli nie piska a system startuje to raczej z monitorem cos masz. Napisz cos blizej jak to wyglada.
  • #4 25004
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Malek napisał:
    Witam wszystkich!
    Pozdrawiam.

Jest wiele przyczyn nieuruchamiania się komputera, dlatego napisz coś więcej: typ płyty, procka (gniazdo), pamięci, co już wymieniłeś, po czym to się stało, czy zdarzało się już wcześniej... itp.
  • #5 25048
    Jacekj
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Może płyta jest padnięta. Możesz spróbować dać grafikę w inne złącze lub zmienić typ karty, np. na ISA.
  • #6 25051
    Krzysi0
    Jacekj napisał:
    Może płyta jest padnięta. Możesz spróbować dać grafikę w inne złącze lub zmienić typ karty, np. na ISA.

Najlepiej powyciągać wszystko i zacząć wkładać zaczynając od grafiki i sprawdzać czy włącza się komputer.
  • #7 25059
    Malek
    Poziom 21  
    Rzecz sie zdarzyła po transporcie. Karta grafiki dobra- podkładałem pod inny komp. Procek Celeron 333. Dysk CD kręci i wysuwa sie szuflada, wiatrak na procku pracuje. Czy mozliwe jest wypalenie gniazda pod karta grafiki?(sprawdze na innej karcie). Monitor dobry -chodzi z innym komputerem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 25118
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Witam!

Właśnie od wczoraj zajmuję się takim samym przypadkiem. Po transporcie komputer nie uruchamia się. Nie startuje grafika, żadnego dźwięku( wymieniłem nawet Speaker :D ), uruchamiałem płytę tylko z procesorem ( sprawdzone dla dwóch różnych procesorów PII i PIII) i D**A. Zasilacz też sprawdziłem. Przyczyna uszkodzenia to na 95% płyta główna i na 80% jej BIOS.

Płyta: M729 v1.2 firmy Amptron International Inc.
    Bios:AMIBIOS
    Procesor: PII 266 (magistrala 66).

Próbuję znaleźć dysietkę uruchamiającą płytę z walniętym biosem.Może ktoś coś takiego posiada?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 25125
    Krzysi0
    deliberabundus napisał:
    Witam!
    Właśnie od wczoraj zajmuję się takim samym przypadkiem. Po transporcie komputer nie uruchamia się. Nie startuje grafika, żadnego dźwięku( wymieniłem nawet Speaker :D ), uruchamiałem płytę tylko z procesorem ( sprawdzone dla dwóch różnych procesorów PII i PIII) i D**A. Zasilacz też sprawdziłem. Przyczyna uszkodzenia to na 95% płyta główna i na 80% jej BIOS.
    Płyta: M729 v1.2 firmy Amptron International Inc.
    Bios:AMIBIOS
    Procesor: PII 266 (magistrala 66).
    Próbuję znaleźć dysietkę uruchamiającą płytę z walniętym biosem.Może ktoś coś takiego posiada?

Może to być coś takiego że płyty porostu podczas transportu się wytrzęsły i mają mikrpękniecia których się niezauważy tak odrazu bo jak to ianczej wytłumaczyć :D
  • #10 25160
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Zgadzam się z Krzysi0 to moga być micro pęknięcia kiedyś małem ten sam przypadek
  • #11 25168
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeśli płyta nie wydaję żadnych dźwięków z głośniczka to znaczy, że nie inicjalizowany jest procesor. Na Twoim miejscu przypatrzyłbym się szczegółowo właśnie umocowaniu procesora. Być może gdzieś nie kontaktuje.

Miałem takich wiele przypadków. Możesz spróbować rozmontować całego kompa na części i ponownie poskładać, W 95% przypadków pomagało.

Pozdrawiam
  • #12 25174
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Wszystko już trzykrotnie przetestowałem. Teraz pozostaje mi tylko znaleźć jakieś dobre szkło powiększające:)

W międzyczasie poszukam jak zrobić taką dystietkę inicjującą BIOS.
  • #13 25410
    Malek
    Poziom 21  
    Witam!
    CHODZI!!!!!!!!!!!
    Nie pomogło rozebranie na ,,części,, ani podmiana karty czy pamięci....
    Pomogło ,,pchnięcie " płyty od strony mozaiki....
    Pewnie mikropęknięcie (albo mocowanie procesora- jego nie wymontowywałem).
    Pozdrawiam.
  • #14 25414
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Cytat:

Witam!
    CHODZI!!!!!!!!!!!
    Nie pomogło rozebranie na ,,części,, ani podmiana karty czy pamięci....
    Pomogło ,,pchnięcie " płyty od strony mozaiki....
    Pewnie mikropęknięcie (albo mocowanie procesora- jego nie wymontowywałem).
    Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że to było właśnie to o czym pisałem. Procesor nie kontaktował. Podczas transportu często takie cyrki się zdażają. Wydaje mi się, że gdyby to była sprawa mikropęknięć to nic nie pomogłoby.

Napewno pomogłoby także rozebranie na części (tak jak pisałem) gdybyś przy tej czynności uwzgędnił także procesor :)

Ale wazne, ze działa - gratulacje.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku obrazu po uruchomieniu komputera Optimus, mimo pracy dysku, wentylatora i zasilacza, może wynikać z uszkodzenia płyty głównej lub niewłaściwego kontaktu procesora. Karta graficzna została sprawdzona na innym komputerze i działa poprawnie, a monitor również jest sprawny. Przyczyną mogły być mikropęknięcia płyty głównej powstałe podczas transportu lub nieprawidłowe osadzenie procesora w gnieździe. Zalecane jest rozebranie komputera na części, ponowne złożenie i dokładne sprawdzenie mocowania procesora oraz płyty głównej. W jednym z przypadków pomogło delikatne „pchnięcie” płyty od strony mozaiki, co wskazuje na problem z kontaktem lub mikropęknięcie. Wskazano również na możliwość uszkodzenia BIOS-u płyty głównej, co może uniemożliwiać inicjalizację systemu. Testowano różne procesory (Celeron 333, Pentium II 266, Pentium III) oraz zasilacz, bez efektu, co potwierdza problem z płytą główną lub jej BIOS-em.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA