Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tonsil SW 3251 czy STX GDN-27-150-4-SS ?

scream3 15 Aug 2006 14:57 3236 13
    scream3
    Level 11  
    witam. chcialem zeby ktos mi doradzil co wybrac. na przodzie mam juz phonocary 165mm + tweetery i gra to calkiem OK. Glosniki beda podlaczone do radia a do tylu wzmak + skrzynia. Chcialem zrobic jakas skrzynke ale nie wiem ktory glosnik wybrac i jaki wzmak najlepiej z allegro. Tonsil ma 200w muzycznej i 80 w rms a STX 150w rms. muzyczka nie musi grac glosno ale chce czuc niski bas sluchajac muzy przy 50% potencjometru z radia. slucham wolnego trance lub hip hop. Jak widac wzmac nie musi byc mocny ale kompletnie nie wim ktory.koszt 300-350zł
    scream3
    Level 11  
    ale ten blaupunkt ma 4x100 w muz i pewnie 4x50 w rms. czy to nie za duzo pod phonocary? one maja 35w rms i 90 w muzycznej. Znowu w mostku bedzie 100w rms na 150w stx? nie za malo?
    norti
    Level 19  
    no to nowszy blau da Ci w mostku 170 i dodatkowe 2 kanaly pod phonocara i to wszystko <300
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Ja mam GTA470(2x70W+1x200W) i napędzam Phonocary 35 W.Trzeba to robić z głową(i dobrze ustawić GAIN na wzmaku)
    sMaD
    Level 22  
    powiem krótko i na temat, montowałem kilka niskobudżetowych zestawów, np wczoraj mój kuzyn montował u kogoś z elektrody

pioneer deh 2800
    Phonocar 165mm + tweteer
    wygłuszenie drzwi
    carpower hpb602
    i sub stx gdn 27-150-4-SS

to nie pierwszy taki zestaw który zamontowałem i powiem tak, wzmak solinga sie nadaje jak ktos naprawde nie ma kasy ale trzeba potem katować radio poziomem głośnosci na max i przester na przodzie powstaje, carpower kosztuje 200zł ma 225rms, trzyma stx za pysk, głośnik uniwersalny, gra dość miękko i czysto każdą muze szybki bass w techno i niski w hh, bass czuć na ciele, masaż pleców klaszczące rejestracje itp, istny demon i jeszcze za śmieszne pieniądze, żadna osoba nie wyjechała odemnie nie zadowolona więc śmiało moge polecić ten zestaw a wręcz gwarantuje że ten stx w porównaniu do alphardów, gotowych blaupunktów magnatów po 200-250 to Hi Endowy sprzęt i gra o wiele lepiej,

ps. jaki masz samochód?
    norti
    Level 19  
    sMaD wrote:
    powiem krótko i na temat, montowałem kilka niskobudżetowych zestawów, np wczoraj mój kuzyn montował u kogoś z elektrody

pioneer deh 2800
    Phonocar 165mm + tweteer
    wygłuszenie drzwi
    carpower hpb602

to nie pierwszy taki zestaw który zamontowałem i powiem tak, wzmacniacz solinga sie nadaje jak ktos naprawde nie ma kasy ale trzeba potem katować radio poziomem głośnosci na max i przester na przodzie powstaje, carpower kosztuje 200zł ma 225rms, trzyma stx za pysk, głośnik uniwersalny, gra dość miękko i czysto każdą muze szybki bas w techno i niski w hh, bas czuć na ciele, masaż pleców klaszczące rejestracje itp, istny demon i jeszcze za śmieszne pieniądze, żadna osoba nie wyjechała odemnie nie zadowolona więc śmiało moge polecić ten zestaw a wręcz gwarantuje że ten stx w porównaniu do alphardów, gotowych blaupunktów magnatów po 200-250 to Hi Endowy sprzęt i gra o wiele lepiej,

ps. jaki masz samochód?

a w jakies obudowie i jakie strojenie robiles do tego stxa ?
    sMaD
    Level 22  
    żuć okiem na Własne Konstrukcjie DIY i wpisz tam STX GDN 27 znajdziesz dużo projektów i znajdziesz coś dla siebie, z tych co robiłem skrzyń to najlepiej gra w przedziale 36-42litry, zazwyczaj robie 40litrów br 10 na 20cm i gra bardzo dobrze
    scream3
    Level 11  
    czy to nie za duzo 225w rms? w sumie czytalem ze to niezly wzmak za ta cene (210zł). skoro miales juz doczynienia z takimi zestawami to chyba tak zrobie. mam jeszcze 1 pytanko. czy bas nie bedzie zaklocal tych phonocarow z przodu? beda podpiete pod samo radio.

Dodano po 5 [minuty]:

aha moj samochod to bmw e30. glosniki z przodu sa wstawione w panele na drzwiach. panele sam wykonalem :) bo denerwowalo mnie to ze fabryczne miejsce dla glosnikow(13cm) bylo w nogach kolo pedalow sprzegla itd...
    norti
    Level 19  
    sMaD wrote:
    żuć okiem na Własne Konstrukcjie DIY i wpisz tam STX GDN 27 znajdziesz dużo projektów i znajdziesz coś dla siebie, z tych co robiłem skrzyń to najlepiej gra w przedziale 36-42litry, zazwyczaj robie 40litrów br 10 na 20cm i gra bardzo dobrze

przy takich wymiarach sub jest strojony na 45 Hz oraz wystepuje podbicie o ponad 5dB przy 57 Hz, nie jest to wyczuwane w postaci zbyt mocnego przebarwienia basu ?
    DziubekR1
    Level 12  
    To wlasnie mi montowal kuzyn sMaDa ten sprzet :)

pioneer deh 2800
    Phonocar 165mm + tweteer
    wygłuszenie drzwi
    carpower hpb602

Jedyna sprawa, ktora nam nie wyszla to montaz Phonocarow. Mialem dystanse 165mm z Powe, ale i one okazaly sie za krotkie. Zabraklo moze ze 3-4mm i glosnik wadzil o szybe (auto to Lanos HB 3 drzwi). Reszta zamontowana. Jak tylko dorobie na dniach jeszcze kawalek dystansu, to zaraz postaram sie wstawic te Phonocary.
    Nie jestem expertem, ale moge powiedziec o swoich odczuciach. Po wygluszeniu, nawet te standardowe, szajskie, papierowe glosniki 10cm zaczely naprawde niezle gadac :) Az sie moglem uwierzyc. Wygluszenie naprawde mi sie spodobalo :) Radio jak na moj gust swietne. MP3 i inne bajery, fajny dzwiek. Wiecej nie trzeba, no i ma niezla moc, Phonocary szly niezle. Wlasnie Phonocary podpielismy tylko na testy i naprawde fajne glosniki, graly na samym radiu, a mi sie podobaly :) Juz nie moge sie doczekac az jest wstawie.
    No i teraz gwozdz programu :) Sub+wzmak. Jak juz mowilem nie jestem expertem, ale jesli sMaD mowi, ze ten wzmak "trzyma za pysk" tego STXa, to tak musi byc. Ja moge jedynie powiedziec, ze ten sub potrafi naprawde grzmotnac i daje potezny bas. O tym ze tablica rejstracyjna mi malo nie odleciala to juz nie musze chyba wspominac :smoke: A wcale go nie odkrecalismy tak mocno, niestety te glosniki Daewoo nas troche ograniczaly, maja cale 6W RMS :boss: Kiedys w sklepie slyszalem jakiegos suba Infiniti za ok. 1200zl i musze wam powiedziec, ze ten STX wcale nie gral gorzej, a cena to sami wiecie.
    To by bylo na tyle, polecam ten sprzecik z czystym sumieniem, jesli by ktos chcial sobie sprawic cos w okolicach 1000zl. Kuzynowi sMaDa (i sMaDowi ofcours, za anielska cierpliwosc przy poradach :kiss: ) dziekuje ze pomoc, a bylo co robic, bo Lanos HB to nie jest wdzieczne auto do CarAudio. Koreance maja bzika na punkcie srubek :wink:
    scream3
    Level 11  
    sMaD
    a mozesz mi podac dokladne wymiary skrzyni (wysokosc, szerokosc, glebokosc i z jakiej grubosci plyty) oraz srednice i dlugosc br
    sMaD
    Level 22  
    norti wrote:
    przy takich wymiarach sub jest strojony na 45 Hz oraz wystepuje podbicie o ponad 5dB przy 57 Hz, nie jest to wyczuwane w postaci zbyt mocnego przebarwienia basu ?

po 1. program tylko symuluje i kazdy liczy innaczej
    po 2. nie pamietam czy moja to 40netto czy brutto ale mi wyszlo strojenie 40-42hz bez zadnego podbicie
    po 3. skrzynia mocno tłumiona
    po 4. odsluchiwalem ten glosnik w kilku skrzyniach i tak gra najlepiej

nie moge bo nie pamiętam, nie musze bo mozesz odpalic sobie WinISD wpisac na byle jakim glosniku 40litrów i ci poda wymiary ktore mozesz zmieniac pod swoje podrzeby, kształt dowolny[/quote]
    kuba007
    Level 18  
    Słuchajcie mam wzmak ground Zero GZHA 4150, 4x100rms, chce zrobic suba właśnie ta tym głośniku 27-150, chcę osiagnąć mocne brzmienie, żeby było mnie słychać, czy ten głośnik mi to zapewni? Moje auto to Megane Coupe, mały bagaznik, małe gabaryty. Nie bardzo wiem jaką sklecić skrzynię, jaki litraż, rodzaj.
    Prosże o jakies rady, bo jestem zielony i niewiem co wybrać.