logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Telefunken ch. 418A zmiana foni na "naszą"

cikol 15 Sie 2006 15:00 2323 16
REKLAMA
  • #1 2917960
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Witam. Mam pytanie jak przestroic ten tv?

Najbardziej by mi pasowało Generatorem 1MHz.

Siedzi tam LA 7550.

Na którą noge mu to podać? zastanawiam sie nad 24. Czytałem o przestrajaniu ale nie na tym chasiss.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2918012
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    samo pzrestrojenie jest latwe ,kup fonie rownolegla zasilanie chybawiesz jak podlaczyc ,wej fonii podlacz pod wyjscie glowicy a wyj pod filtr 5,5MHz,,bylo ogolnie duzo nt ,tylko trzeba troszke pomyslec,
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 2918023
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Generator podpinamy do filtru ceramicznego SFE5,5MHz do jednego ze skrajnych wyprowadzeń ,jeżeli dalej brak fonii ,przepinamy do drugiego skrajnego wyprowadzenia.Warunek że jest to TV w wersji stereo to wystarcza generator 1MHz.
  • #4 2918244
    cikol
    Poziom 27  
    pankracy 2 napisał:
    Generator podpinamy do filtru ceramicznego SFE5,5MHz do jednego ze skrajnych wyprowadzeń ,jeżeli dalej brak fonii ,przepinamy do drugiego skrajnego wyprowadzenia.Warunek że jest to TV w wersji stereo to wystarcza generator 1MHz.

TV to mono. Przestrajałem generatorem inny tv stereo i działał ale bez stereo. Ponizej załączam urywek schematu. Nie wiem co to SFE bo na schemacie znalazłem dwa kwarce 5.5MHz. Chce podpiąc pod 24 noge. czy dobrze?
    Załączniki:
    • TV Telefunken ch. 418A zmiana foni na "naszą" bez tytułu.JPG (73.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2918334
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Czy w TV znalazłeś ten filtr 5.5MHz , ten drugi na schemacie narysowany linią przerywaną to filtr 6.5MHz byłby gdyby TV produkowany na nasz rynek i jego nie ma w TV .Podpinaj tak jak podałem , chociaż gdy TV w wersji mono to czasami głos jest zakłócony lekko terkotem.
  • REKLAMA
  • #6 2918405
    cikol
    Poziom 27  
    Znalazłem.Na tego 6,5mhz jest zostawione miejsce na płytce. Czyli kupic generator 1mhz? i zobaczycz na ktorej nodze filtru bedzie lepiej smigał?
  • Pomocny post
    #8 2919920
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam.
    Kupic trzeba fonie rownolegla
    Pozdrawim.
  • #9 2921095
    cikol
    Poziom 27  
    marcin_211 napisał:
    Witam.
    Kupic trzeba fonie rownolegla
    Pozdrawim.

moze wyjasnisz dlaczego nie bedzie działac na generatorze?
  • REKLAMA
  • #10 2924773
    cikol
    Poziom 27  
    kupiłem generator i nie działa. zasilanie jest(12V). in/out probowałem na obie skrajne nogi filtra. na jednej zadnej reakcji. a na drugiej albo jest cisza w glosnikach albo szum-zalezy jak pokręce rdzeniem w generatorze.

TV ma sygnał z anteny (nie kablówka)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 2927134
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    trzeba było kupić fonię ruwnoległą i nie miał byś kłopotu a jak posłuchałeś kolegów od generatora to teraz będziesz rozkopywał cały tv a i tak jak podłączysz kablówkę to i tak będzie ci wszystko szumieć i trzeszczeć
  • Pomocny post
    #15 2927753
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    h jaworski napisał:
    trzeba było kupić fonię ruwnoległą i nie miał byś kłopotu a jak posłuchałeś kolegów od generatora to teraz będziesz rozkopywał cały tv a i tak jak podłączysz kablówkę to i tak będzie ci wszystko szumieć i trzeszczeć

Zgadzam się z kolegą całkowićie, przestrajałem taki tv i na równoległej smigał jak trzeba, a inne metody polecam jedynie dla ciut zaaawansowanych!
    Więc kup sobie fonię równoległą, koszt około 10 zł i wstaw a oszczędzisz sobie pracy!
    Pozdrawiam!

p.s. ciekawe czemu ludzie nie idą najprostrzą drogą do osiągnięcia celu?
  • #16 2927930
    cikol
    Poziom 27  
    Pawel wawa napisał:

p.s. ciekawe czemu ludzie nie idą najprostrzą drogą do osiągnięcia celu?

Sharpa stereo przestrajałem generatorem i smigało. Jestem początkujący w TV i skąd mogłem wiedziec ze z tym bedą problemy. kupie równoległa, nie bede juz nic grzebał na generatorze. Generator sie jeszcze moze kiedys przyda.:>
  • #17 2949654
    cikol
    Poziom 27  
    Przestroiłem fonią rownoległa. smiga elegancko. dzieki wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia telewizora Telefunken model 418A wyposażonego w układ scalony LA7550, w celu zmiany fonii na polską. Początkowo rozważano użycie generatora 1 MHz podłączanego do jednej ze skrajnych nóżek filtru ceramicznego 5,5 MHz (SFE5,5MHz), jednak w wersji mono telewizora metoda ta powodowała zakłócenia i nie dawała zadowalających efektów. Zalecano zastosowanie foni równoległej zamiast generatora, co okazało się prostszym i skuteczniejszym rozwiązaniem. W trakcie dyskusji pojawiła się także sugestia wymiany filtru powierzchniowego SAW o symbolu FS19-TSF5321 (podłączonego do nóżek 8 i 9 układu LA7550) na filtry K2955 lub K2960, co może poprawić jakość dźwięku. Ostatecznie użytkownik potwierdził skuteczność przestrojenia fonią równoległą, co pozwoliło na uzyskanie czystej fonii bez zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA