logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozrusznik nie działa w Vectra 92 1.8E (C18NZ) po naprawie szczotek i tulejki

Syriusz74 15 Sie 2006 17:15 3600 9
REKLAMA
  • #1 2918316
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam Vectrę z 92 roku 1,8E (C18NZ) i problem z rozrusznikiem.
    Otóż wczoraj rano nagle zaczął ciężko kręcić rozrusznik-szybko więc doszedłem do wniosku że to wina akumulatora.Podładowałem go więc z godzinkę i do dzieła.Po przekręceniu stacyjki odpalił.Pojechałem więc sobie tu i ówdzie ale przy każdym odpalaniu słuchać było inną pracę rozrusznika-taki odgłos tarcia.Znowu padł akumulator-zostawiłem go więc do ładowania na całą noc.
    Rano okazało się że rozrusznik przestał całkiem reagować na stacyjkę .
    Wyjęłem go więc i okazało się że do wymiany tulejka-więc dopasowałem jakąś i siedzi dość sztywno.
    Chciałem sprawdzić rozrusznik na krótko -nie działa!
    Rozkręciłem go więc by sprawdzić szczotki -okazało się że jedna odlutowana-więc przylutowałem po starym lucie.
    Efekt -dalej nie działa
    Gdzie dalej szukać przyczyn? Po podłączeniu do akumulatora komplente zero reakcji.
  • REKLAMA
  • #2 2918380
    morasm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    po pierwsze przeczysc wszystkie styki poczawszy od klem akumulatora poprzez styki przewodow z rozrusznikiem i sprawdz masy miedzy silnikiem a nadwoziem miedzy nadwoziem a akumulatorem. to po pierwsze
    czy rozrusznik wogole sie obraca, tzn czy tulejka nie jest za ciasna?
    jesli jest ok to sprobuj podlaczyc na krotko rozrusznik z pominieciem automatu, tzn podlacz mase i pradowy ale nie do tego styku co jest podlaczony kabel z akumulatora w samochodzie tylko do tego drugiego ktory laczy sie z uzwojeniem stojana. w ten sposob wyeliminujesz wplyw automatu i zobaczysz czy wogole kreci rozrusznik. tylko polaczenie musi byc pewne bo nie zakreci.
    jesli rozrusznik zakreci a wczesniej przy podlaczaniu jak w samochodzie przez automat nie chcial krecic to bedzie to wina automatu.
  • #3 2918475
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Rozkręć rozrusznik na części pierwsze i umyj, nie zapomnij załżyć nowych szczotek. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2918480
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    czy działa włącznik elektromagnetyczny?
  • REKLAMA
  • #5 2918489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2918543
    morasm
    Poziom 13  
    ano miala rozne rozruszniki
    co nie zmienia faktu ze polaczenia kabli musza byc czste a rozrusznik na krotko powinien dzialac jak jest sprawny
  • REKLAMA
  • #7 2918786
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Po podłączeniu na kótko rozrusznik ożył-kręci się aż miło.
    Wynika z tego że to wina automatu-cokolwiek by to nie było.
    Próbowałem dostać sie do tej mniejszej kopułki ale od strony plastiku dostać się nie można a od drugiej strony nie mam klucza gwiazdkowego.

Co teraz trzeba zrobić dostać się do tego automatu (to chyba właśnie ta mniejsza kopułka) i przeczyścić czy trzeba kupić nowy i wymienić ?
    Wiele to kosztuje?

Co do modelu rozrusznika to poza tym że ma 3 szczotki to nic nie mogę powiedzieć bo komletnie nie ma oznaczeń (poza GM)
  • #8 2918850
    morasm
    Poziom 13  
    skoro z pominieciem automatu dziala to wynika z tego ze trzeba go wymienic i niestety ale bez tego klucza gwiazdkowego sie nie obejdzie
  • #9 2918928
    abes
    Poziom 11  
    Witam.
    Do automatu mozna sie dobrac tylko najpierw trzeba zobaczyc co z nim jest. Jezeli podłaczysz rozrusznik na krotko i automat wciaga widelki a wirnik sie nie kreci oznacza to ze styk w tej plastikowej kopulce nie zwiera, jezeli automat nie wciaga pewnie poszla cewka. Wiec jesli wciaga a nie zwiera mozna wymienic tylek automatu tzn plastykowa kopulke, sa dostepne w sklepach, ale jesli tego nigdy nie robiles odpusc to sobie i daj to zrobic komus kto sie na tym zna lub wymien caly automat.

Pozdrawiam
  • #10 2918940
    morasm
    Poziom 13  
    dokladnie tak, a skoro nie masz narzedzi odpowiednich to udaj sie do specjalistow,bo wlasna inwencja moze cie drozej kosztowac niz ich usluga :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Vectrze z 1992 roku z silnikiem 1.8E (C18NZ) rozrusznik przestał działać po wymianie tulejki i naprawie szczotek. Po podłączeniu bezpośrednio do akumulatora rozrusznik nie reagował, jednak po pominięciu automatu elektromagnetycznego rozrusznik kręcił się prawidłowo. Sugeruje to uszkodzenie automatu rozrusznika, który może mieć uszkodzony styk lub cewkę. Dostęp do automatu jest utrudniony bez specjalistycznego klucza gwiazdkowego. Zaleca się dokładne czyszczenie styków, sprawdzenie mas i połączeń kabli oraz ewentualną wymianę lub naprawę automatu rozrusznika. Wymiana samej plastikowej kopułki automatu jest możliwa, ale wymaga doświadczenia lub pomocy specjalisty. Rozruszniki w Vectrze mogą pochodzić od producentów Bosch, Delco-Remy, Valeo D6RA lub Delco made in Korea, a model rozrusznika w omawianym przypadku ma trzy szczotki i oznaczenie GM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA