logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do kolumn: Tesla 226 czy STX 22? Jaką zwrotnicę wybrać?

bulaa 15 Sie 2006 17:30 1407 7
REKLAMA
  • #1 2918362
    bulaa
    Poziom 11  
    Jestem na etapie projektowania kolumn. Kasa jest pomysł na obudowę jest, ale z głośnikami mam problem. Zastanawiałem się nad STX-em ale sporo czytałem na forum i pojawia się dość sporo wypowiedzie że do filmów STX a do muzyki Tesla. Ja potrzebuje kolumny uniwersalne(wiem że może byc z tym problem).

Po namysłach wymyśliłem:
    wysoko tesla 104
    średnio tesla 150

Problem z niskimi czy tesle 226 czy STX 22 ??

Robiłem symulacje w WinIsd i wychodzi że STX obudowa br a tesla zamknięta...

Co więc proponujecie??

Może jeszcze jaką zwrotnice??
    Myślałem nad Janbo (jak dla tesli) z cięciem 600/5400 Co wy na to??
  • REKLAMA
  • #2 2918659
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    NIE. NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK UNIWESALNA ZWROTNICA. A janbo właśnie takie robi (z całym szacunkiem do firmy).
    Zwrotnica to indywiduum do indywidualnie dobranych głośników. ZRÓB JĄ SAM.
    Nie wiem czy tela 226/07 (czy coś takiego) nie nadałaby się do BR.
    Możesz zapodać jakieś linki do tych głośników???
  • REKLAMA
  • #3 2919263
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Słuchaj a jak dużo masz kasiorki bo moze kep-a sobie walniesz 176 bodajze?? A moze zechcesz wesprzeć promocje na allegro i zakupisz tonisla co serdecznie polecam ta firmę. A co do zwrotki to zawijaj w winIsd bude i litrarz bubduj dawaj ja na pomiery i wtedy wymyślime dobra i wreście najlepszą w miare zwrotnice. Gdzie mieszkasz to moze blisko mnie to zrobimy te pomiary ( za free)
  • #4 2924349
    bulaa
    Poziom 11  
    Dzięki za chęć pomocy.

Co do kasy to chciałbym się zmieścić w kwocie 500 - 600 zł.

Potrzebuje kolumny do muzyki różnej, prawie każdej.

Mieszkam na pomorzy w okolicy Gdyni.

Może doradzicie mi jakiś konkretny zestaw głośników do kolumny trójdrożnej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2924394
    djpolb
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Ja mam zrobiona konfiguracje nad ktora ty sie zastanawiasz tj 2 x STX 22 + arp150 + arv104, zwrotka Janbo J3A, obudowa ok 50 l strojona bodajrze ok 40 Hz. Jesli chodzi o basy sa calkiem fajne dosc niskie zejscie przy filmach potrafia zrobic zamieszanie (nawet w brzuchu) podobnie jest przy Hip hopie. Co do srednich tonow to sa one wyraznie ale troche chyba za glosne, nie na darmo ten glosnik ma opinie krzykacza. Ja uzywam korektora wiec sobie go troche trzytlumilem. Tony wysokie tez sa glosne i wyrazne (tutaj tez korektor sie przyda). Ogolnie to nie jest to zle rozwiazanie i sprawdza sie w muzyce i filmach. Zeby zobaczyc mozliwosci tego zestawu przyda mu sie min 100 W na kanal. Ogolnie to jestem zadowolony. Wkrotce zobaczycie je w dziale DIY.
  • REKLAMA
  • #6 2924424
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Bulaa -sprawź czy nie mają głośników STXa na hali w Gdyni. Mój koleś tam kupił STXy GDN-22-120-4-SC za 60 zł sztuka. :)
    A TVM Tesla są tanio w aprovi Gdańsk www.aprovi.com.pl
  • #7 2924430
    bulaa
    Poziom 11  
    To jest link do głośnika na którym chciałbym zrobic kolumny:

http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-188-03-4.htm

Zestaw głośników identyczny jak w tym projekcie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic325744.html

Czyli 2x ARN 188-03-4
    ARX 150-03 8
    Visaton SC10N
    Jest tam też schemat zwrotnicy więc może bym go wykozystał bo zgodzie autora. A jak nie to zwrotnica janbo. Bo mie mam zamaru kupować zwrotnicy stx-a. Janbo na pewno robi lepsze. :)

I co wy na to??

Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

dzięki za propozycje

wiem że stx ma bardzo ładne zejście i przyjemy basik. Narazie jestem w fazie poszukiwania przetworników. Musze w końcu dokończyć wzmacniacz na tda 7294. Chcę te kolumny zrobić o impedancji 4 ohm bo będę miał ze wzmaka ponad 80W i sądzę że to wysarczy na 12m3 pokoju :D

Dodano po 30 [minuty]:

:D Wpadłem na jeszcze jeden pomysł:D

2x STX 22-120-4
    ARX 150-03 8
    VISATON SC 10N

to teraz mi powiedzcie co będzie najlepsze:D

Czekam na propozycje i komentarze to moich propozycji

Pozdrawiam:)
  • #8 2924609
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    aha i jak zrobisz tę konstrukcję to daj znać na PW. :)

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje budowę kolumn trójdrożnych i zastanawia się nad wyborem głośników niskotonowych Tesla 226 lub STX 22 oraz odpowiedniej zwrotnicy. Rozważa konfigurację z wysokotonowymi Tesla 104 i średniotonowymi Tesla 150. W dyskusji podkreślono, że nie istnieje uniwersalna zwrotnica, a najlepsze efekty daje indywidualne dopasowanie zwrotnicy do konkretnych głośników, najlepiej wykonanej samodzielnie. Jeden z użytkowników opisuje własną konfigurację z 2x STX 22, ARP150 i ARV104, zwrotnicą Janbo J3A i obudową BR o pojemności około 50 litrów, strojoną na około 40 Hz, która dobrze sprawdza się zarówno w muzyce, jak i filmach, choć średniotonowy głośnik jest dość głośny i wymaga korekcji. Autor dyskusji rozważa także zestaw z głośnikami ARN 188-03-4, ARX 150-03 8 oraz Visaton SC10N, bazując na projekcie z forum Elektroda.pl, z możliwością wykorzystania zwrotnicy Janbo lub schematu z projektu. Wskazano także na różnice w obudowach – STX w obudowie BR, Tesla w zamkniętej. Budżet autora to około 500-600 zł, a planowana impedancja kolumn to 4 Ω, z mocą wzmacniacza około 80 W. Sugerowano również rozważenie innych głośników, np. KEPA 176 lub Tonisla, oraz wykonanie pomiarów akustycznych dla optymalnego doboru zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA