logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dekodera surround z wieży Aiwa - oznaczenia 87-NFR-601-41, CMKM-P3X

ToMo6 27 Cze 2003 10:13 2506 6
REKLAMA
  • #1 265659
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam !!!

Mam uszkodzoną wieże Aiwy oddałem ją do naprawy ale gościu powiedział że to złom ..... rozebrałem ją i ze środka wyciągnełem dekoder surround (nie wiem dokładnie jak to sie pisze :roll: ) myśle że jest on sprawny ma on wyjście na lewy i prawy tył oraz na głośnik centralny i subwoofer.

Czy ma ktoś pomysł jak to podłączyć ???

P.S Na górze laminatu są takie oznaczenia
    87-NFR-601-41
    obok mniejszymi literami i cyframi
    CMKM-P3X

Czy spotkał może się ktoś z takim modułem w innej wieży ???
  • REKLAMA
  • #2 266836
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nic z tym nie zrobisz...możesz co najwyżej odsprzedać do serwisu.Całym tym gadżetem steruje procesor wierzy..
  • REKLAMA
  • #3 266837
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    a co dokładniej w tej wiezy walnęło ?? MOże byś wypowiedział jakąś diagnoze. Nie wiadomo jak ta wieża ma podawany sygnałzakodowany. I nie powiedziałeś najwazniejszego co to za typ wieży. Mógłbyś tez opisać jak wizualnie wygląda ta płytka. Jakie ma złączki, dokąd idą do niej kable itp..
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 268224
    ToMo6
    Poziom 15  
    Sorry ze wczesniej nie pisalem ale nie miałem netu przez 1 dzień :twisted:

Płytka pochodzi z wieży Aiwa NSX AV85(nie mam tej wieży od początku jak ją dostałem to jush była uszkodzona i widać że ktoś przy niej jush grzebał)

Z trafa do tej płytki dochodzą 3 kable potem jest zasilacz na tej samej płytce. Są 2 wzmacniacze (SUR.AMP i CENTER AMP) potem jest jeszcze obszar płytki na której pisze DELAY i z tej części odchodzi tasiemka do płyty na której jest wyświetlacz i całe sterowanie (tasiemka ma 13 ścieżek) i EVR (nie wiem do czego to służy) są tesh 3 czincze na (2 na SURROUND SPEAKERS i 1 na CENTER SPEAKER). No i najważniejszym obaszarem jest DECODER na którym znajduje się kostka NJW1102BF

Wzmacniacz jest na tranzystorach D2061 i B1370. Na obszarze DELAY znajduje się kostka M65849BFP no i na obszarze oznaczonym EVR znajduje się kostka 9741F (nie wiem co to jest :roll: )

Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie ...

Czekam na jakieś pomysł :wink:
  • REKLAMA
  • #5 268228
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    jesli wzmacniacze mocy sa sprawne to mozesz je wykozystac, czasami sprawa jest bardzo prosta.
    najlepiej jakbys zamiescil jakies zdjecie tego od srodka (wiezy) wtedy mozna by myske co to jest. jak jestes bardzo uparty to moze wezmiesz sie za rozrysowanie schematu z plytki (ostrzegam-zajecie bardzo nudne i trwa dosyc dlugo, ale zwykle pomaga).
    ta tasiemka troche powoduje ze mozna sie domyslac ze jest ona do sterowania tym dziadostwem, wiec mozesz miec problem, bo watpie zebys chcial od nowa robic caly sterownik tego
  • #6 268407
    ToMo6
    Poziom 15  
    Poniżej są zdjęcie tej płytki... nie są one najlepszej jakości ale może to coś pomoże... :D
    Załączniki:
    • Podłączenie dekodera surround z wieży Aiwa - oznaczenia 87-NFR-601-41, CMKM-P3X PROCESOR.jpg (55.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie dekodera surround z wieży Aiwa - oznaczenia 87-NFR-601-41, CMKM-P3X TYL.jpg (85.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie dekodera surround z wieży Aiwa - oznaczenia 87-NFR-601-41, CMKM-P3X PRZOD.jpg (80.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 283833
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Twoje zdjęcia chyba nie wniosą zbyt dużo do sprawy bo są fatalnej jakośiści :( Z tego co tam widziałem to jest jakiś procesor NJWXXXX firmy JRC. Wejdzź sobie na ich stronę w dział audio, masz tam multum tego typu dekoderów sorround itp, ściągnij PDFa do tego modelu, przeanalizuj. Podejrzewam, że tak jak większość ich scalaków jest sterowany I2C więc może sprawa nie będzie trudna, inna sprawa że to pewnie tylko dekoder dolby sorround albo prologic a to już raczej przestażałe systemy i spotkasz je żadko i to raczej na kasetach wideo ...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia dekodera surround wyjętego z uszkodzonej wieży Aiwa NSX AV85, oznaczonego jako 87-NFR-601-41 oraz CMKM-P3X. Dekoder posiada wyjścia na lewy i prawy tylny głośnik, głośnik centralny oraz subwoofer. Płytka zawiera wzmacniacze mocy (SUR.AMP i CENTER AMP) na tranzystorach D2061 i B1370, układ dekodera NJW1102BF firmy JRC, kostkę M65849BFP na obszarze DELAY oraz układ 9741F na obszarze EVR. Do płytki dochodzą trzy kable z transformatora oraz tasiemka 13-żyłowa do płyty sterującej i wyświetlacza. Problemem jest brak pełnej dokumentacji i sterowania procesorem wieży, który zarządza całym systemem surround. Sugerowano analizę dokumentacji układu NJW1102BF, który prawdopodobnie jest dekoderem Dolby Surround lub Pro Logic sterowanym magistralą I2C. Ze względu na brak schematów i sterownika, samodzielne podłączenie i uruchomienie modułu jest trudne, choć wzmacniacze mocy mogą być wykorzystane osobno. Zdjęcia płytki nie były wystarczającej jakości, co utrudnia dalszą analizę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA