logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIY dekoder surround do mini kina domowego – nowoczesne schematy i komponenty

student_Wojtek 07 Lut 2005 21:53 1632 8
REKLAMA
  • #1 1191734
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    hej mam pytanie. Jak zrobic sobie dobry decoder surround :D ( mini kino domowe ) znalazlem juz tu schemat czegos takiego ale to jest z 1997 roku
    a ja szukam czegos nowego
    z goty dzieki

narx
    Spawn
    Przeniesiono z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • #2 1191956
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    W technologii sorround nic nowego nie wymyslono. Dzwiek przestrzenny jest "zakodowany" w sygnale audio stereo. Nie wiem jaki masz schemat. Trudno mi wiec cos konkretnego Ci odpowiedziec.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1194000
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Nie sądzę, by dekoder mógł być dobry albo niedobry. Pewnie masz na myśli procesor, który efekty prestrzenne wzbogaci lub zasymuluje akustykę pomieszczenia.
  • #4 1194062
    micas7
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    student_Wojtek napisał:

a ja szukam czegos nowego

Przeniesiono z: Schematu/instrukcji... [h]

Heh-a wiecie że to co się tak rozpowszechniło(mówię o pro logic i proligic II)w latach 90...to praktycznie jest udziwnione o sterowanie fazowo-amplitudowe rozwiązanie Panów Hafflera i Gerzona z lat 60-70?...i na tym założeniu opiera się też circle surround..po części też ambisonics i nawet ostatnie DD EX i DTS EX(konkretnie ekstrachowanie kanałów tylnych centralnych)
  • REKLAMA
  • #5 1208004
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    hej ma ktos pomysl jak sobie zrobic dobre kino domowe z systemem surround.
    no ja mam jeden schemat do dekodera surround ale jest z 1997 roku wiec troche stary jest :D

pozdrawiam
  • #6 1214594
    rexs
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam w praktycznym elektroniku byl opis jak wykonac taki efekt jesli jestes zainteresowany to moge zeskanowac i Ci podeslac pozdrawiam
  • #7 1216942
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Jest tyle odmian surroundow ze dlugo by pisac. Na moim www jest troche o historii dzwieku przestrzennego, warto poczytac.
    Praktycznie nie da sie zrobic dobrego dekodera dzwiku wielokanalowego bo przejely to procesory sygnalowe dostepne tylko w amplitunerach.
  • REKLAMA
  • #8 1216970
    superlynx
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam!
    Czy ja mógłbym prosić o skan tego artykułu z praktycznego elektronika?
    Mam w domu zbudowany dekoder surround na bazie kitu avt z scalakiem NEC. Niestety nie wiem jaki to jest kit bo nie pamiętam. Ale bardzo ładnie dzieli sygnał.
    Chciałbym teraz spróbować czegoś innego.
    Pozdrowionka !

Dodano po 55 [sekundy]:

aha mój mail to superlynx(_at_)poczta.fm
  • #9 1219875
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    A ja mam ten scalak do oddania za darmo dla potrzebujacego :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy własnego dekodera dźwięku przestrzennego (surround) do mini kina domowego z wykorzystaniem nowoczesnych schematów i komponentów. Użytkownik poszukuje aktualnych rozwiązań, gdyż dostępny schemat pochodzi z 1997 roku. W odpowiedziach podkreślono, że technologia surround nie uległa zasadniczym zmianom od lat 60-70., a popularne systemy takie jak Pro Logic i Pro Logic II bazują na sterowaniu fazowo-amplitudowym opracowanym przez Hafflera i Gerzona. Wspomniano także o metodach takich jak Circle Surround, Ambisonics oraz rozszerzeniach Dolby Digital EX i DTS EX, które dodają kanały tylne i centralne. Zwrócono uwagę, że obecnie dobre dekodery wielokanałowe są realizowane głównie przez procesory sygnałowe w amplitunerach, co utrudnia samodzielną konstrukcję. Jeden z uczestników zaoferował skan artykułu z "Praktycznego Elektronika" opisującego wykonanie efektu surround, a inny wspomniał o dekoderze zbudowanym na scalaku NEC z zestawu AVT, który dobrze dzieli sygnał. Pojawiła się także oferta oddania scalaka do dalszych eksperymentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA