Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Canon 6085 brak regulacji w kodach/brak regulacji rozjaśnia

M.R. 17 Sie 2006 13:41 1069 12
  • #1 17 Sie 2006 13:41
    M.R.
    Poziom 16  

    Witam tak jak w temacie jasna kopia nie mozna jej przyciemnić w kodach ani na wyświtlaczu czy istnieje możliwość w tej maszynie regulacji biasu ??

    0 12
  • #2 17 Sie 2006 14:47
    lordqpa
    Poziom 24  

    Jeśli regulacja nie działa to oznacza problem z którymś ładowaniem. Prawdopodobnie będzie problem z napięciem na wałku magnetycznym. B.T.W. Sprawdź czy wogóle jest toner w wywoływczce. Może poleciał czujnik obecności toneru. Potem sprawdź styki wałka magnetycznego, elektrody górnej, czujnik kontroli potencjału. Sprawdź czy nie jest ustawione "1" w PO_CONT w *4*. Sprawdź stan elektrod. Opierając się na doswiadczeniach z 6050 ustaw w *3* BIAS, PRIMARY itd ... w/g naklejki na drzwiach, próbuj regulować światłem LIGHT_5 , sporadycznie przy kiepskim bębnie możesz pokombinowac troszkę z napięciami PRIMARY i BIAS.
    Gdzieś na forum jest post n/t NP6050 i ewentualnych regulacji. Możesz się oprzeć o to.
    Pzdr.

    0
  • #4 18 Sie 2006 13:40
    M.R.
    Poziom 16  

    M.R. napisał:
    Witam załączam skan kopii co może byc przyczyna takiego stanu kopii ??
    I gdzie w 6085 jest regulacja biasu ??:)

    0
  • #5 18 Sie 2006 15:05
    bestpl
    Poziom 11  

    a jakiego używasz toneru Katun czy Canon ?

    0
  • #7 19 Sie 2006 00:07
    lesmir
    Poziom 18  

    Sprawdż czy przy konserwacji lub wymianie drutów elektrody koronowej są one ustawione na równym poziomoe bo z tego co widzę to nie.
    Sprawdż czy jst czysta optyka, jesli to nie pomoże w ostatecznosci można wyłączyć czujnik potęcjału.

    0
  • #8 21 Sie 2006 14:35
    M.R.
    Poziom 16  

    Gdzie się wyłacza ten czujnik ??

    0
  • #9 22 Sie 2006 17:24
    M.R.
    Poziom 16  

    Witam ustawiłem elektrody i jest prawie ok z małym wyjatkiem czasem na kopii pojawia sie jaśniejesz miejsce czli jak mamy coś czarnego to nie zawsze jest całe czarne czasem jest rozjaśnione tak jak by za mało tonera byłow tym miejscu i kolejna sprawa to w innej maszyni jak robię kopię o duzym nasyceniu czerni to zacina mi sie papier w piecu spotkjał sie ktos z tym ??

    0
  • #10 22 Sie 2006 18:49
    bestpl
    Poziom 11  

    to normalne jeżeli maszyna nakłada wiecej toneru to na fixingu kartka się przykleja do wałków zwiększ troch pierwszą krawędz powinno pomóc wyczysć też separatory[/url]

    0
  • #11 22 Sie 2006 18:49
    gltom
    Poziom 18  

    kopia z duza iloscia toneru (szczególnie przy krawedzi prowadzacej)
    utyka w piecu a powiedzmy czysta kartka zawsze przechodzi jak rozumiem. Sprawa prosta wymin komplet odrywaczy górnych i po problemie :) pozdrawiam

    0
  • #12 22 Sie 2006 21:51
    lesmir
    Poziom 18  

    Po żadnym problemie, jeśli będą kserowali z książek z podniesionym ADF to i tak będzie utykać bo przy krawędzi będzie za gruba warstwa toneru, papier się zagotuje i będzie wcinać, mnie pomaga zawsze zwiększenie marginesy kasowania krawędzi wiodącej. Jeśli ustawisz ok 0.5 cm powinno być ok.
    Ale odrywacze sprawdz swoja drogą, jeśli tępe wymień.

    0
  • #13 25 Sie 2006 10:49
    M.R.
    Poziom 16  

    witam zmniejszenie krawędzi wiodącej nic nie da bo przekładam do drugiej maszyny i jest to samo zmiejszyłem szczelinę między teflonem a wałkiem dociskowym i jest oki :)

    0