logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

winserwnct.exe komunikacja z centralą w XP - Brak połączenia

art_o 17 Sie 2006 22:05 1969 5
REKLAMA
  • #1 2925994
    art_o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    witam,

Co można zrobić jak nie ma połaczenia poprzez RSa z NCT 1248.

Srodowisko XP. COM1 pracuje na wszystkich programach nawet DOSowych (COM jest na PCIMCIA).

Centrala slican sprawna, inny komputer (win98) łączy się bez problemu z tą centralą.

:(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2926030
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Jeśli masz COM-a po PCIMCIA to będą problemy z połączeniem się.
    Miałem to samo, uszkodził mi się RS i po zakupie RS-a PCIMCIA niestety Panasonic i Slican nie działał.
  • REKLAMA
  • #3 2926164
    art_o
    Poziom 18  
    PiterAnia napisał:
    Jeśli masz COM-a po PCIMCIA to będą problemy z połączeniem się.
    Miałem to samo, uszkodził mi się RS i po zakupie RS-a PCIMCIA niestety Panasonic i Slican nie działał.

i jak poradziłeś sobie z problemem??

ja korzystam z maszyny, która w standardzie nie ma COMa wiec jestem skazany na moduł PCIMCIA.

Jednak analizując swój problem stawiam na problem związany z samą aplikacją slican-a i XPeka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2926710
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    problem rozwiązałem zmieniając laptopa. Niestety mam dużo sprzętu gdzie muszę mieć połączenie po RS a daje to tylko fizyczny RS.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2939370
    pleban
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jezeli chodzi o Slicana to korzystalem z konwertera USB-COM ktory mozna kupic w kazdym mediamarkt lub tego typu sklepie (a wrazie czego do 3 dni oddac :D ) u mnie dzialalo bez wiekszych problemow (wgranie sterownikow, ustawienie predkosci na Comie w XP i po problemie).
    Problemy pojawily sie przy Siemensie i starszych Alcatelach tam polaczenia sie zrywaly lub nie zawsze dalo sie wgrac cala baze.
    Ale kolega ma racje iz najpewniejszy jest "wbudowany" Com - jak jest potrzeba wgrania softu lub tego typu zmiany to odradzam uzywania przy tym konwertera USB-COM z wiadomych wzgledow.

Pozdrawiam
  • #6 2949285
    art_o
    Poziom 18  
    Najpierw "ominąłem" optoizolację w połaczeniu SLICAN <-> PC(bezpośrednio podlutowałem kabel pod scalak 232) - efekt:
    - laptop, brak połączenia,
    - komputer stacjonarny, połączenie OK!

wykonałem format c:

instalacja wszystkiego od nowa (win XP + sterowniki) i co??
    i to samo - nie ma połączenia przez COMa 1 przez PCMCIA.

Zainstalowałem w laptopie USB RS-232 podłączyłem kabelek i co??
    A no połączenie OK!

Nie zgłębiam dalej problemu (bedę używał USB-RS), wniosek z tego taki, że nie wszysto co na PCMCIA to lepsze niż na USB.
    Może to kolejne wyzwanie dla twórców oprogramowania SLICAN?? Bo wydaję mi się, że to w samej aplikacji NCT jest problem.

Pozdrawiam
    i do następnego
REKLAMA