logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta PCMCIA RS232 - brak połączenia z programami, zmiana portu nie działa

DJiM 18 Lut 2007 10:04 3151 6
REKLAMA
  • #1 3585374
    DJiM
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam Serdecznie. Nie posiadam w laptopie wyjscia RS232 wiec kupiłem na allegro.pl karte PCMCIA z takim wyjsciem. Zainstalowałem sterowniki karte widzi tylko zaden program który używa RS232 jako com pisze brak połaczenia. Próbowałem w programie porty com1-com4 i cały czas misze ze brak połączenia. W portach COM i LPT pisze tylko Compact Flash OX16CF950.(COM6) zmieniłem na (COM1) i nic :(
  • REKLAMA
  • #2 3597998
    DJiM
    Poziom 17  
    Cieżki przypadek chyba ;(
  • REKLAMA
  • #3 3598016
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    DJiM napisał:
    tylko zaden program który używa RS232 jako com pisze brak połaczenia

Proszę wymienić te programy.
    DJiM napisał:
    W portach COM i LPT pisze tylko Compact Flash OX16CF950

Nie rozumiem zdania.
  • #4 3605343
    DJiM
    Poziom 17  
    Programy np MPM, Nokia Menager, Ariner itp , doszedłem jaki był problem. Mianowicie w ustawieniach urzadzeń na porcie COM1 w właściwosciach ustawiłem maksymalna częstotliwość urzadzenia i wszystkie programy juz działaja. Może sie to komus przyda Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3806217
    akurek30
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A jaki masz zainstalowany system.jak Xp to normalne.Ja kupiłem też taką karte i pod XP nie działała.Ale pod 98 działała bez zażutu.
  • REKLAMA
  • #6 3807908
    latrop
    Poziom 11  
    Po pierwsze pobierz i zainstaluj user port http://www.epsilon.com.pl/test/download.htm . Potem w menadżerze urządzeń wejdź do porty (com i lpt) i do właściwości twojej karty. W zakładce settings ustaw w opcji flow control: Xon/Xoff na końcu na dole wybierz przycisk adwanced i zmień numer portu com na wymagany przez program i bedzie dobrze.
  • #7 3808199
    DJiM
    Poziom 17  
    Tak posiadam system Xp Profesional. Próbowałem to co koledzy poradzaja bez skutku. Jednak znalazłem w czym tkwił problem. W ustawieniach tej karty jest predkość taktowania. Zmieniałem ja i działa pod systemem XP i z wszystkimi programami. Uważam temat za zamkniety i ze ta informacja sie przyda nie jednej osobie. Pozdrawiam i Dziekuje jeszcze raz wszystkim

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptop bez portu RS232 i zakupił kartę PCMCIA z wyjściem RS232, jednak programy korzystające z portu COM nie nawiązywały połączenia mimo wykrycia karty i przypisania portu COM. W menedżerze urządzeń karta była widoczna jako Compact Flash OX16CF950 (domyślnie COM6), a zmiana portu na COM1 nie rozwiązała problemu. Rozwiązaniem okazała się zmiana ustawienia prędkości taktowania (maksymalnej częstotliwości) w właściwościach portu COM karty PCMCIA, co umożliwiło poprawne działanie programów takich jak MPM, Nokia Manager czy Ariner pod systemem Windows XP. Dodatkowo zalecano konfigurację kontroli przepływu (flow control) na Xon/Xoff oraz ewentualną zmianę numeru portu COM w zaawansowanych ustawieniach. Problem z kompatybilnością karty PCMCIA RS232 pod Windows XP był potwierdzany przez innych użytkowników, którzy zauważyli, że karta działała poprawnie pod Windows 98.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA