logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta3 M449TS. Po przełączeniu na kanał wyłącza się.

pawel1977 18 Sie 2006 09:04 1255 6
REKLAMA
  • #1 2926798
    pawel1977
    Poziom 10  
    Dzień dobry.

Mam taki oto problem. Telewizor w pozycji AV pracuje bez zarzutów jednak po przełączeniu na jakikolwiek kanał telewizyjny (przez gniazdo RF) po kilku sekundach wyłącza się i przechodzi do stanu czuwania. W zakładzie serwisowym powiedzieli mi że uszkodzony jest procesor i że naprawa się nie opłaca. A jakie są wasze rady.
  • REKLAMA
  • #2 2926808
    KRZYSZTOFIX
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Nie wiem jakie masz umiiejętnosci,ale trzeba by sprawdzic (przelutowac)głowicę od strony płyty głównej.Pozdrawiam.Krzysztof
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2926817
    pawel1977
    Poziom 10  
    Mogę dopisać jeszce że w pozycji AV głos też jest ok a na jakimkolwiek kanale przy najmniejszej próbie ściszania lub podgłaśniania telewizor zaczyna chwilami pracować na maksymalnym ustawieniu głosu. Zachowuje się jakby robiło się jakieś zwarcie potencjometru.

Dodano po 3 [minuty]:

A gdzie mogę kupić transformator przetwornicy do tego Telewizora. Na schemacie jest oznaczenie FM2105 a w lutowany jest T-43 firmy Miflex.
  • #6 2928116
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2926
    Wymień kondensator w zasilaniu wzmacniaczy wizji-ok.200V 47uF/250V.Stoi patrząc z tyłu na lewo od trafa- .zielony
  • REKLAMA
  • #7 2928348
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie wyrzucaj kasy na trafo tylko dlatego, że jest innego producenta. Sama usterka rzeczywiście ma związek z procesorem ( ok. 70zł + koszt zakupu) lub brakiem sygnału identyfikacji, jaki powinien otrzymać procesor podczas odbioru z anteny. Pozostaje uzgodnić koszt naprawy. Myślę że na 99% procesor.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Unimor Siesta3 M449TS działa poprawnie w trybie AV, jednak po przełączeniu na kanał telewizyjny przez gniazdo RF wyłącza się i przechodzi w stan czuwania. Objawy dodatkowe to nieprawidłowe działanie potencjometru głośności na kanałach TV, gdzie przy próbie regulacji dźwięku telewizor ustawia maksymalny poziom głośności, co sugeruje zwarcie. W serwisie zdiagnozowano uszkodzony procesor, którego naprawa jest nieopłacalna. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie i przelutowanie głowicy od strony płyty głównej oraz wymianę kondensatora elektrolitycznego 47uF/250V (oznaczenie C610) w zasilaniu wzmacniaczy wizji, znajdującego się obok transformatora. Transformator przetwornicy oznaczony jest jako FM2105, lutowany jest model T-43 firmy Miflex. Wskazano, że uszkodzenie procesora lub brak sygnału identyfikacji z anteny może być przyczyną problemu, a koszt samego procesora to około 70 zł plus koszty zakupu. Nie zaleca się wymiany transformatora tylko ze względu na innego producenta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA