Witam. TV trafił na warsztat właśnie z tym problemem, jak w temacie. Zakłócenia dosyć dziwne, coś pomiędzy wycinaniem pojedynczych linii a zakłóceniami typu radiowego. Paski ciemne w poziomie na całym ekranie rozmieszczone nierównomiernie i wpływające na pion. Pion lekko drga i jest jakby niestabilna liniowość. Załączam fotkę, ale na niej słabo to widać. Do tej pory przeryłem prawie wszystko co wydało się podejrzane i skończyły mi się pomysły. Wymieniłem elki w przetwornicy i w filtracji. Podstawiłem nowe elki w gen. H, obie nanówki, sprawdziłem przez podstawienie kondki KFMP przy trafie linii. Pion jest praktycznie nowy, tylko opory nie wymieniałem, ale ich mierzyłem. Ale to najbardziej podejrzany blok. Tylko w nim nie mam stabilnych oscylogramów, widoczne są zakłócenia - szum. Również kształt SSC odbiega od normy. Co pewien czas TV traci obraz - zablokowane działa. Najprawdopodobniej jest to efekt właśnie nie do końca prawidłowego SSC. Efekt wygaszenie można wymusić zmniejszając wysokość obrazu o jakieś 3-4 cm. Prążki są na sygnale z głowicy i po AV. Aby sprawdzić, czy te zakłócenia nie pochodzą czasem z "sygnałówki" odpiąłem wejścia Y, B-Y, R-Y na TDA4680. Na samym rastrze również były zakłócenia. Najbliższy efekt do teko który mam występował przy uszkodzonym R706, ale to niestety nie on. Poradźcie co mam jescze sprawdzić bo naprawdę wyczerpałem swój zasób wiedzy.
Dodano po 1 [minuty]:
Zdjęcia są tutaj:
Dodano po 1 [minuty]:
Zdjęcia są tutaj: