logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu i drgania pionu w Trilux TAP2511 TS-X - diagnoza i naprawa

amryk 18 Sie 2006 18:49 1983 11
REKLAMA
  • #1 2928559
    amryk
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam. TV trafił na warsztat właśnie z tym problemem, jak w temacie. Zakłócenia dosyć dziwne, coś pomiędzy wycinaniem pojedynczych linii a zakłóceniami typu radiowego. Paski ciemne w poziomie na całym ekranie rozmieszczone nierównomiernie i wpływające na pion. Pion lekko drga i jest jakby niestabilna liniowość. Załączam fotkę, ale na niej słabo to widać. Do tej pory przeryłem prawie wszystko co wydało się podejrzane i skończyły mi się pomysły. Wymieniłem elki w przetwornicy i w filtracji. Podstawiłem nowe elki w gen. H, obie nanówki, sprawdziłem przez podstawienie kondki KFMP przy trafie linii. Pion jest praktycznie nowy, tylko opory nie wymieniałem, ale ich mierzyłem. Ale to najbardziej podejrzany blok. Tylko w nim nie mam stabilnych oscylogramów, widoczne są zakłócenia - szum. Również kształt SSC odbiega od normy. Co pewien czas TV traci obraz - zablokowane działa. Najprawdopodobniej jest to efekt właśnie nie do końca prawidłowego SSC. Efekt wygaszenie można wymusić zmniejszając wysokość obrazu o jakieś 3-4 cm. Prążki są na sygnale z głowicy i po AV. Aby sprawdzić, czy te zakłócenia nie pochodzą czasem z "sygnałówki" odpiąłem wejścia Y, B-Y, R-Y na TDA4680. Na samym rastrze również były zakłócenia. Najbliższy efekt do teko który mam występował przy uszkodzonym R706, ale to niestety nie on. Poradźcie co mam jescze sprawdzić bo naprawdę wyczerpałem swój zasób wiedzy. :cry:

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcia są tutaj:
    Załączniki:
    • Zakłócenia obrazu i drgania pionu w Trilux TAP2511 TS-X - diagnoza i naprawa DSCF2066.JPG (113.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2930153
    amryk
    Poziom 15  
    Nie mam pilota więc TXT nie sprawdziłem. Jak tylko go zdobędę to sprawdzę. Na DST to nie wygląda. To nie są typowe szarpania, czy wyrywanie linii, ale trafko zamówiłem i podstawię.
    Wymontowałem TXT i zblokowałem na krótko - jest nadal to samo.
  • REKLAMA
  • #4 2930168
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2338
    Elektrolit sieciowy podstawiałeś jak po AV też masz takie zakłócenia?
  • #5 2930197
    amryk
    Poziom 15  
    Sieciowy był podstawiany.
  • REKLAMA
  • #7 2930234
    amryk
    Poziom 15  
    Wszystkie filtracje posprawdzane na tętnienia oscyloskopem i oczywiście na mierniku. Zasilanie na PK - OK.

Dodano po 34 [minuty]:

Na TXT również są zakłócenia.
  • #8 2930413
    KRANAS
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Sprawdz rezystor na cewke odchilania pionowego.
  • #9 2930437
    kazek123
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Wygląda to jakby wzbudzał się pion spróbuj dołożyć równolegle do cewek oczywiście V opór 1,5 OM w szereg z kondensatorem 200NF
  • #10 2930666
    amryk
    Poziom 15  
    Opór na cewkach sprawdzony, dołożenie oporu i kondka niestety nie podziałało.
  • #11 4358452
    jklubiak
    Poziom 1  
    Miałem podobny problem i pomogła wymiana C810 680nF/250V
  • #12 4358578
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Proponuje wymienić kondensatory przy sterowaniu Bu. One są rzędu nano montowane przy TDA8143.Dodatkowo wymieniłbym pojemnosci w zasilaczu ( ale nie elektrolity). Pozdrawiam Lucas

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP2511 TS-X występują zakłócenia obrazu objawiające się ciemnymi, nierównomiernie rozmieszczonymi poziomymi paskami oraz drganiami pionu i niestabilną liniowością. Problem nie ustępuje po wymianie elektrolitów w przetwornicy, filtracji oraz generatorze H, a także po sprawdzeniu i pomiarze oporów w bloku pionowym, gdzie obserwuje się niestabilne oscylogramy i szumy. Próby eliminacji zakłóceń poprzez podmianę transformatorów (TXT, DST) oraz dołożenie rezystora i kondensatora do cewek odchylania pionowego nie przyniosły efektu. Zasilanie 12V i 200V jest stabilne, a filtracje sprawdzone oscyloskopem. Wskazano, że problem może być związany z nieprawidłowym kształtem sygnału SSC, co powoduje okresowe zaniki obrazu i blokowanie działania telewizora. W podobnych przypadkach pomocna okazała się wymiana kondensatora C810 (680nF/250V) oraz kondensatorów przy sterowaniu Bu, montowanych przy układzie TDA8143, a także wymiana kondensatorów w zasilaczu (nie elektrolitów).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA