logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio Onwa 2-6112-11 – radio ciągle skanuje po wymianie TDA2003

Nick-B 18 Sie 2006 23:52 1151 9
REKLAMA
  • #1 2929584
    Nick-B
    Poziom 11  
    Witam. Mam radio CB Onwa 2-6112-11 i cały czas szuka jakbym miał uszkodzony przycisk. Po sprawdzeniu przycisków okazało sie ze jest to cały czas ! Stało sie to po wymianie TDA2003. Co robic?
  • REKLAMA
  • #2 2929671
    sys-kom
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    na jakiej ona jest syntezie
  • #3 2929699
    Nick-B
    Poziom 11  
    Mozna jasniej ? Bo sie nie znam !!
  • REKLAMA
  • #5 2929730
    sys-kom
    Poziom 13  
    synteza to jest serce radia ,
    główny scalak który wybiera częstotliwość
  • REKLAMA
  • #6 2929731
    Nick-B
    Poziom 11  
    Heh na szczescie to nie ja je robie ! Bo ja sie nie znam, ja tylko potrzebuje porady co zrobic ? A znojomy bedzie to pewnie umiał !
  • #7 2929748
    sys-kom
    Poziom 13  
    przy cb jest mały problem
    jeden lut nie w tym miejscu
    jedno pokręcenie trymerkiem
    i możesz zrobić z niego podstawkę pod młotek 100 Kg
    bo juz nigdy go nie zestroisz
  • REKLAMA
  • #8 2929752
    Nick-B
    Poziom 11  
    A możliwe jest by TDA mogło cos takiego spowodowac ?
  • #9 2929844
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Sam TDA na pewno nie może spowodować takiego uszkodzenia.
    Ale "naprawiacz-laik" jak najbardziej.
    Być może podczas wymiany scalaczka radio było pod napięciem i wystarczyło jedno nieopatrzne dotknięcie np. wkrętakiem, kawałkiem cyny do syntezy i masz z radia skaner ;)
    Synteza to LC7185.
    Najpierw sprawdź jakie masz napięcie zasilania tej syntezy bo może Zenerka padła i nowa synteza też poleci do "krainy wiecznych łowów".
    Ale popieram kolegów - jak się nie znasz to oddaj radio profesjonaliście.
  • #10 2930256
    sys-kom
    Poziom 13  
    Syntez Sanyo LC 7185 ma martyce przycisków bodajże na 5 nóżkach sprawdz czy nie masz zwarcia na nich to może pomóc

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia CB Onwa 2-6112-11 zgłasza problem z ciągłym skanowaniem, który pojawił się po wymianie układu TDA2003. W dyskusji zwrócono uwagę, że przyczyną może być uszkodzenie syntezy częstotliwości, będącej kluczowym elementem sterującym wybór kanału, oznaczonej jako LC7185. Możliwe jest zwarcie na nóżkach matrycy przycisków syntezy lub uszkodzenie elementów zasilania, np. diody Zenera, co może prowadzić do nieprawidłowego działania radia i ciągłego skanowania. Zaleca się sprawdzenie napięć zasilania syntezy oraz unikanie samodzielnych napraw bez odpowiedniej wiedzy, gdyż niewłaściwe lutowanie lub manipulacje mogą trwale uszkodzić radio. Wskazane jest oddanie urządzenia do profesjonalnego serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA