logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego woltomierza cyfrowego do zasilacza 30V - poszukiwany

Shel 19 Sie 2006 07:46 6153 10
REKLAMA
  • #1 2929944
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, szukam i szukam, ale nie mogę znaleść prostego schematu woltomierza, który chcę wykorzystać do mojego warsztatowego zasilacza 30V? może ktoś ma jakiś prosty schemacik? z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2930052
    PawełElektronik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jakoś nie dokładnie szukasz, bo już na elektrodzie w dziale warsztat można znaleźć kilka schematów. Poza tym jest wiele innych stron o tematyce elektronicznej, na których jest wiele podobnych schematów, adresy do nich znajdziesz w dziale linki. Czasami są to miliwoltomierze, ale wystarczy dobudować dzielnik napięcia złożony z kilku rezystorów, aby uzyskać możliwość pomiaru wyższego napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 2931835
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    icl7107
    icl7106
    ...
  • REKLAMA
  • #4 2957632
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    na tych ICL mogą mierzyć napięcie zmienne? do generatora funkcujnego tak myślałem.....
  • #5 2958001
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Bezpośrednio nie zmierzysz, nusisz dodać prostownik aktywny i dopiero voltomierz na ICL
  • REKLAMA
  • #6 2958034
    włuczykij
    Poziom 27  
    jak prostownik aktywny? mozesz rozwinac?
  • #7 2958205
    crazy_phisic
    Dla przebiegów zmiennych o niewielkich amplitudach zastosowanie zwykłego prostownika na diodach wiąże się ze spadkiem napięcia na diodach (~ 0.3 - 0.6V) jeśli zastosujemy prostownik (układ diod i wzmacniacza operacyjnego lub tranzystorów) to niwelujemy ten mankament i dodatkowo możemy wzmocnić sygnał.
  • #8 2958251
    włuczykij
    Poziom 27  
    ok a jak skalibrować układ, żeby proiporcjonalnie do przebiegu otrzymywać za prostownikiem taką samą wartość, tyle, że napięcie stałe?

mógłbys narysować cos przykładowego?

rozumiem op-amp, potem prostownik filtrowanie a potem jakiś dzielnik do kalibrowania?
  • #10 2958291
    crazy_phisic
    Robiłem prostownik wartości szczytowej (przerabiany układ z EdW) kalibracja była prosta:
    Podłączałem generator do prostownika i oscyloskopu, ustawiałem np sinus o 2Vpp i ustawiałem potencjometrem napięcie wyjściowe np na poziomie 4V.
    Na schemacie jest jest jeszcze układ wejściowy czujnika RTD (nie związany z obecnym tematem)
    Załączniki:
    • Prostownik.pdf (42.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2958421
    włuczykij
    Poziom 27  
    TDV szukałem i byłem tam gdzie pokazujesz.

crazy_phisic o to właśnie mi chodziło

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest prosty schemat woltomierza cyfrowego do warsztatowego zasilacza 30V. W dyskusji wskazano, że na forum elektroda.pl w dziale warsztat można znaleźć wiele schematów, a także na innych stronach elektronicznych. Do pomiaru wyższego napięcia często stosuje się dzielnik napięcia z rezystorów. Jako popularne układy do budowy woltomierzy cyfrowych wymieniono scalone przetworniki A/C: ICL7107 i ICL7106. Woltomierze oparte na tych układach mierzą napięcie stałe; do pomiaru napięcia zmiennego konieczne jest zastosowanie prostownika aktywnego, który eliminuje spadki napięcia na diodach i może wzmacniać sygnał. Prostownik aktywny realizowany jest zwykle jako układ diod i wzmacniacza operacyjnego lub tranzystorów. Kalibracja układu polega na podłączeniu generatora sygnału i oscyloskopu, ustawieniu znanej amplitudy i regulacji potencjometrem wyjścia prostownika, aby uzyskać proporcjonalne napięcie stałe odpowiadające wartości szczytowej sygnału zmiennego. Wskazano również linki do konkretnych tematów na elektroda.pl zawierających schematy i opisy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA