logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż i wybór woltomierza i ampromierza do zasilacza.

RaQ1911 07 Wrz 2007 23:30 2082 11
  • #1 4261334
    RaQ1911
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam,

chcę dodać do zasilacza: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402613.html woltomierz i amperomierz, robię wszystko tak jest w schemacie, żadnych swoich dodatków, jaki woltomierz i amperomierz wybrać? Proszę o linki. Oczywiście nie analogowe, tylko cyfrowe. Jak to podłączyć? Jestem początkujący, więc proszę o wyrozumiałość.

pozdrawiam,
  • #2 4262477
    karczas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie ja, ale (można tak powiedzieć :)) znajomy, robił kiedyś coś takiego. Budował zasilacz i do niego wstawiał zwykły metex, który można dostać na chociażby Allegro za mniej niż 10zł. Metex taki w pokrętle posiada bardzo specyficzny mechanizm - na płytce wytrawione są koliste ścieżki, a w pokrętle znajdują się kuleczki (dwie chyba), które zapewniają możliwość ruchu obrotowego "gałki" (jak w łożysku) i zapewniają zwieranie ścieżek odpowiadających za odpowiednie zakresy/pomiary. Brzmi to dość abstrakcyjnie, ale jak otworzysz taki miernik, to pewnie zorientujesz się o co tam "biega". Pozostaje rozpracować ten mechanizm (która ścieżka zwiera który zakres itp.) i podpiąć odpowiednie ścieżki do przełącznika obrotowego tak, abyś pod konkretnymi pozycjami przełącznika załączał interesujące Cię pomiary i zakresy.
  • #3 4263548
    RaQ1911
    Poziom 17  
    Ale ja chciałbym zamątować własnie cyfrowe aperomierz i voltomierz, szukam na elektrodzie, i widze, ze tak sie da zrobic, ale zawsze cos zmieniaja, czy trzeba cos zmieniac, opcz dodania niezbednych zeczy?? Czy pomiar bedzie prawdziwy??

pozdrawiam,
  • #4 4263624
    karczas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pisząc "metex" mam na myśli wielofunkcyjny, cyfrowy przyrząd pomiarowy - można takim mierzyć prąd, napięcie i wiele innych rzeczy. A takie jak pisałem wyżej na allegro mają bardzo i tak bardzo dużą dokładność. Ktoś mi kiedyś mówił, że sercem takiego taniego metexa jest ten sam układ scalony, co w drogich odpowiednikach - ale to nie sprawdzone info ;)
  • #5 4264221
    RaQ1911
    Poziom 17  
    karczas, dzięki, ale ja bym wolał jednak te sprawdzone metode:P NIedysponuje duż ailości pieniędzy, które mogłyby się zarnowac:PP

pozdrawiam,

PS. Ale dalej nei wiem jak to jest z tymi woltomierzami i amperomierzami.
  • #6 4264229
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Zazwyczaj przyrządy cyfrowe to woltomierze na zakres 200mV lub 2V, żeby to wykorzystać jako woltomierz na konkretny zakres (20V lub 200V) trzeba dodać rezystor w szereg z miernikiem (tzw. posobnik) lub zastosować dzielnik rezystancyjny. Amperomierz to z kolei odpowiednio dobrany rezystor włączony szeregowo z obciążeniem (czyli na wyjściu zasilacza) i mierzy się na nim spadek napięcia.

Mierniki muszą mieć oddzielne od mierzonego napięcia zasilanie :!:

Niegłupim pomysłem jest pocięcie "chińskiego" miernika uniwersalnego za 10zł z hipermarketu.
  • #8 4266888
    RaQ1911
    Poziom 17  
    Dzięki, oto mi chodziło, tylko tam jest regulacja napięcia 2 gałkami a na elektrodze w schamecie tego zasilacza, jets na 1 gałke, a ja chcialbym tez na 2, bo dokladniej mozna ustawic, i latwiej, jak to zrobic?? Jak podpiac ten multimetr? Do tego samego mostku z diód co cały zasilacz? czy przy wyjściu końcowym kabli zrobić, jeszcze jeden mostek i podpiąc multimetr do niego?

pozdrawiam,
  • #9 4266951
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Pokaż, który jest to dokładnie schemat zasilacza.

W zależności, który jest to sch. woltomierza/amperomierza podłącza / zasila ich sie trochę inaczej.
  • #11 4267172
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    kammill1 napisał:
    regulacja napięcia 2 gałkami a na elektrodze w schamecie tego zasilacza, jets na 1 gałke, a ja chcialbym tez na 2, bo dokladniej mozna ustawic

Ten zasilacz ma regulacje ogranicznika prądu i napięcia osobnymi gałkami - więc nie wiem po co chodzi.

Tam ten multimetr jest opisany - jak podłączyć do tego zasilacza, dodatkowo można zrealizować wyświetlanie ustawionego prądu ogranicznika na wyświetlaczu
  • #12 4267207
    RaQ1911
    Poziom 17  
    A mozesz i powiedziec, po co sa te 3 galki??xD Volty, Ampery i?? I co znaczy ta dioda, nad jedna z gałek?? Dlaczego w schamecie na elektrodze sa 2 galki, a na zdjeciu 3, tego niekapuje, mozna zbbudowac zasilacz bez wyswietlacza, a pozniej go dorbic, niewymieniajac czesci, a tylko dodajac??

pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i montażu cyfrowych woltomierzy i amperomierzy do zasilacza opisanego na forum Elektroda.pl. Zalecane są cyfrowe mierniki, np. tanie wielofunkcyjne metexy dostępne na Allegro, które cechują się dobrą dokładnością i wykorzystują podobne układy scalone jak droższe modele. Woltomierze cyfrowe zwykle mają zakresy 200mV lub 2V i wymagają zastosowania rezystorów szeregowych lub dzielników rezystancyjnych, aby mierzyć wyższe napięcia (np. 20V, 200V). Amperomierze cyfrowe działają na zasadzie pomiaru spadku napięcia na odpowiednio dobranym rezystorze szeregowym w obwodzie obciążenia. Mierniki cyfrowe powinny mieć oddzielne zasilanie niezależne od mierzonego napięcia. Proponowano także wykorzystanie tanich chińskich multimetrów rozciętych na części lub gotowych modułów LCD dostępnych w sklepach AVT. W kwestii podłączenia do zasilacza, schemat zasilacza z forum Elektroda.pl posiada osobne gałki do regulacji napięcia i ogranicznika prądu, a multimetr należy podłączyć zgodnie z opisem w schemacie, zwykle do wyjścia zasilacza, z uwzględnieniem odpowiedniego mostka prostowniczego i zasilania mierników. Pojawiły się pytania o funkcję trzeciej gałki i diody na schemacie, które dotyczą regulacji i zabezpieczeń, a także o możliwość późniejszej rozbudowy zasilacza o wyświetlacz bez wymiany części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA