logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Woltomierz do regulowanego zasilacza stabilizowanego.

komornik12 13 Sty 2007 22:19 2168 6
REKLAMA
  • #1 3443109
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Cześć
    Zamierzam złożyć woltomierz do regulowanego zasilacza stabilizowanego i nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o rady i wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 3443120
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jaki woltomierz ? Zwykły czy elektroniczny ?
  • REKLAMA
  • #3 3443126
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wpinasz woltomierz na wyjściu równolegle i powinno działać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3443160
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Schematów jest multum. Podstawowe na układach z serii icl i innych. Na wyświetlaczach LED i ciekłokrystalicznych.
    Wystarczy zajrzeć tu:
    http://www.elektroda.net/warsztatowe/index.html
    i trochę SAMEMU pomyśleć!!!
  • REKLAMA
  • #5 3447106
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    W linku, który podłeś nie znalazłem żadnego woltomierza na wyświetlacze led bez mikroprocesora. Proszę o jakiś schemat wltomierza na wyświetlaczu Led bez mikroprocesorów.

Pozdrawiam
  • #6 3447198
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Podany wyzej link, schemat nr. 85: "Moduł miliwoltomierza do zasilaczy".
  • #7 3448742
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    A może zamiast skomleć i twierdzić głupoty (wystarczyło przejrzeć kilka schematów w dziale, który ci zaproponowałem), popracujesz choć odrobinę sam? Wystarczy w googlach wpisać hasło "woltomierz" lub "icl7107", lub "icl7106", lub "c520d" lub "zestaw do montażu", bo każda firma robiąca kity elektroniczne, ma w swojej ofercie woltomierz do złożenia.
    Bo wygodny to ty jesteś...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy woltomierza do regulowanego zasilacza stabilizowanego. Poruszono kwestie wyboru typu woltomierza – zwykły analogowy czy elektroniczny. Zasugerowano podłączenie woltomierza równolegle na wyjściu zasilacza. Wskazano liczne dostępne schematy, szczególnie na układach scalonych serii ICL, z wyświetlaczami LED lub LCD, dostępne m.in. na portalu elektroda.net. Autor poszukiwał schematu woltomierza LED bez mikroprocesora, na co wskazano schemat nr 85 – moduł miliwoltomierza do zasilaczy. Podkreślono, że wiele firm oferuje zestawy do samodzielnego montażu woltomierzy opartych na popularnych układach scalonych, takich jak ICL7107, ICL7106 czy C520D, co ułatwia budowę urządzenia bez konieczności programowania mikroprocesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA