logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator widzi AT90S2313 a ATtiny2313 juz nie :/

wojteksct 19 Sie 2006 11:59 3034 13
REKLAMA
  • #1 2930549
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam:)

Mam taki problem: kupilem programator dla AVR pod USB>ISP obsługiwany przez BASCOM. Dla testu wlozylem w podstawke AT90S2313 i nie bylo problemu - zaprogramowalem. Potem wlozylem ATtiny2313 i programator nie widzi uK. Rozklad pinow uzywanych podczas programowania jest taki sam jak dla AT90S2313, kwarc 4MHz.... czyzby ATTiny programowalo sie inaczej? Nie rozumiem

Pozdrawiam

Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 2930746
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    Przede wszystkim, skąd masz ten Tiny2313? Jak to jakiś odgrzebany układ to może być zablokowany ( źle ustawione fusebity).
    Druga sprawa to jakiej wersji Bascoma używasz? Bo Tiny2313 to dość nowa konstrukcja. Sprawdź czy na liście obsługiwanych układów jest ATTiny2313.
  • #3 2931736
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    bascom bez problemu obsługuje tiny 2313 już od kilku wersji wstecz. trzeba go tylko zaznaczyć w opcjach kompilera , albo dodać dyrektywę attiny2313.dat. bardziej zdziwiło mnie , że bascom obsługuje programator przez USB. z ciekawości - co to za programator ( i za ile)?
  • REKLAMA
  • #5 2932127
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    właśnie widziałem ten programator w seguro i zacząłem sobie na niego ostrzyć w zęby, ale w moim Bascomie 1.11.8.1 nie znalazłem AVR ISPmkII, ani wogóle hasła USB (może źle szukałem), więc narazie dałem sobie spokój. a co i gdzie skopiować, żeby chodziło?
  • REKLAMA
  • #6 2932940
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Nie ma tego programatora wpisanego wprost. Posiada on taki sam protokół komunikacji co STK500, zatem w Bascom wybieramy STK500 Extendend. W uaktywnionych polach poniżej wpisujemy ścieżkę dostępu do pliku STK500.EXE - jest on składnikiem AVR Stuido 4 (Musi to być co najmniej wersja 4.12!) - i to on będzie się translatorem pomiędzy BASCOM AVR a programatorem jako urządzeniem. W następnym polu wpisujemy numer seryjny urządzenia USB - można go odczytać z nalepki pod spodem - a wtedy odwołania nie będą kierowane do portów COM tylko do USB. I jeszcze jedna ważna rzecz: najpierw instaluje się sterowniki do AVR ISP mkII, a potem podłącza programator i dopiero później instaluje AVR Studio - zresztą o tym przeczytasz dokładnie w manualu.

Z tego co wiem to wszystko co należy zrobić. Nie mam tego urządzenia, ale na forum MCS Electronic jest kilka wątków o integracji AVR ISP mkII z Bascom AVR, i stamtąd zaczerpałem potrzebną wiedzę.
  • #7 2933899
    wojteksct
    Poziom 15  

To jest specjalnie zrobiony programator USB dla BASCOMA przez firme EMBUD. Koszt kolo 100 zł .. Uklad jest na liscie bascom-a. Jest nowy byl kupiony w sklepie.

Pozdrawiam i czekam na konkretna odp
  • #8 2934030
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Przyczyn upatruję w zablokowanym procesorze. Źle ustawione fuse-bity:
    - CKSEL3..0 - ustawiony inny generator taktujący procesor; nalezy wypróbować dostępne pozostałe opcje: generator zewnętrzny ok 100kHz podpięty do XTAL1, zewnętrzny obwód RC podłaczony do XTAL1
    - DWEN - włączony i wobec tego zablokowany pin RESET; pomoże tylko programator wysokonapięciowy: klon STK500, AVRX...
    - RSTDISBL - rozwiązanie jak wyżej...
    - SPIEN - wyłączony obwód programowania przez ISP, rozwiązanie jak wyżej...

Jeśli podczas próby komunikacji z procesorem wyskakuje okno "Could not identify chip: FFFFFF". To albo układ jest zablokowany jak wyżej, albo napięcie zasilania jest za niskie (np. w powodu źle założonej zworki INT/EXT w programatorze). Skoro w tym samym układzie programuje się 90s2313 a Tiny nie chce to kwarc i jego kondensatory obciążające są sprawne.

Nic więcej na ten temat nie potrafię powiedzieć w tej chwili... :| Możesz jednak podać jakiej wersji BASCOM AVR używasz?
  • #9 2934177
    wojteksct
    Poziom 15  

Kondensatory i kwarc sa ok - 2313 sie programuje bez problemu. uK jest nowy wiec czemu mialby miec zablokowane fuse bity? Wyskakuje komunikat jak podales -Could not identify chip: FFFFFF. Wersja BASCOM-a :1.11.8.2 obsluguje Tiny

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3483954
    djskomy
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Witam!

Mam analogiczny problem jak autor postu.
    Attiny2313 zakupine na allegro - 4 sztuki, żadna z nich nie daje się zaprogramować (nie udaje się zidentyfikować), podczas gdy układ w identycznej konfiguracji otoczenia (podłączenie, programator, zasilanie) AT90S2313 bez problemu działa...

Czy ktoś spotkał się z wadliwą serią procesorów?
    Może to w tym leży problem?

PS. Pierwszy raz widzę takie cudo a pracuję już na atmelach od dawna...
  • #11 3484689
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    A od jak dawna kupujesz na allegro? Co to nowość że co chwila ktoś upycha jakis chłam?
    Podobny problem był kilka dni temu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic663062.html
    Te twoje mogą być dobre ale np. zablokowane isp.
    Daj namiary sprzedawcy i poproś Admina żeby dał ogłoszenie na górze działu dla innych potencjalnych poszkodowanych. A scalaki kupuj w renomowanych sklepach np. seguro jest pewne, szkoda czasu na szukanie przyczyn braku kontaktu z procesorem.
    Pzdr. N.
  • #12 3485047
    djskomy
    Poziom 14  
    No i wszystko jasne...

Skontakowałem się z dostawcą oto odpowiedź:
    Cytat:
    Tak przez pomylke mielismy partie o dacie produkcji: 0533 (u góry z prawej
    strony), które miały ustawiony fuse bit na ext.clock, co uniemożliwiało
    programowanie programatorem ISP (szeregowe).
    Można je programowac jedynie równolegle...
    Jesli posiada Pan uklady z tej partii (0533) to wlasnie to jest ten
    problem.
    Oczywiscie mozemy je wymienic...

Pozdrawiam wszystkich i uważajcie na lipne Atmele... :P
  • #13 3485251
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Ustawienie tfusebitów na ext.clock , nie uniemożliwia programowania szeregowego(ISP) , tylko "zmusza" nas do podania/podłączenia zewnętrznego sygnału taktującego np. z oscylatora.

Piotrek
    [/url]
  • #14 3485605
    djskomy
    Poziom 14  
    Cytat:
    Ustawienie tfusebitów na ext.clock , nie uniemożliwia programowania szeregowego(ISP) , tylko "zmusza" nas do podania/podłączenia zewnętrznego sygnału taktującego np. z oscylatora.

Zgadza się aczkolwiek podłączałem oscylator i też nici z tego, a skoro dostawca zgodził się wymienić to szkoda nie skorzystać... Poza tym nie wiadomo na ile jest to prawda w jego wypowiedzi, że tylko fuse bit oscylatora... może być też przestawiony reset jako i/o...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora USB ISP dedykowanego do BASCOM AVR, który poprawnie programuje mikrokontroler AT90S2313, natomiast nie wykrywa i nie programuje ATtiny2313, mimo identycznego układu pinów i zastosowania kwarcu 4 MHz. W dyskusji wskazano, że BASCOM od wersji 1.11.8.x obsługuje ATtiny2313, ale konieczne jest wybranie odpowiednich ustawień w kompilatorze lub dodanie pliku dyrektywy attiny2313.dat. Programator USB działa na protokole STK500 Extended i wymaga konfiguracji w BASCOM z podaniem ścieżki do STK500.EXE z AVR Studio 4 oraz numeru seryjnego urządzenia USB. Możliwe przyczyny problemu to zablokowane fusebity mikrokontrolera (CKSEL, DWEN, RSTDISBL, SPIEN), co uniemożliwia identyfikację układu (komunikat "Could not identify chip: FFFFFF"). Wskazano, że nowy układ powinien mieć domyślne fusebity, ale w praktyce mogą występować wadliwe lub zablokowane egzemplarze, szczególnie kupione na aukcjach internetowych. Zalecane jest kupowanie mikrokontrolerów w renomowanych sklepach. Próby programowania z podłączonym oscylatorem zewnętrznym nie przyniosły efektu. Ostatecznie dostawca zgodził się na wymianę podejrzanych układów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA