logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor 846 - Po wymianie trafopowielacza pojawiają się jasne poziome paski

ogibon 19 Sie 2006 15:30 1688 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2931192
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 41
    prawdopodobnie masz zakłócone napięcie anodowe,
    czy trafo wn wydaje jakieś charakterystyczne dżwieki podczas gdy paski przemieszczają się?

Dodano po 5 [minuty]:

z jakiego powodu wymieniałeś trafopowielacz?
  • #3 2931519
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2945
    Jeżeli antena jest indywidualna to sprawdz kondensator w zasilaczu-100uF-wymien
  • REKLAMA
  • #4 2931802
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a elka w zasilaniu sterowania H?, a zasilanie z przetwornicy? czy nie tętni?, a sama przetwornica?, pozdrawiam
  • #5 2931991
    ogibon
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Tak faktycznie trafo tak charakterystycznie świerszczy, teraz tv działa kilka godzin i jakby z temperaturą działa troche lepiej, ale drobniutkie paseczki widać teraz na całym ekranie, niestety nie mam oscyloskopu, bo tak pewnie było najprościej sprawdzić napięcia z przetwornicy, czekam na dalsze sugestie

Dodano po 4 [minuty]:

Acha jeszcze do Pawła, trafo wymieniłem z takiego powodu że to które było poprostu spłoneło, po włączeniu dymiło z otworu przez który przechodzi rdzeń, to też troche dziwne chyba bo był tam HR7223 a nie jakiś chiński szajs, ja wstawiłem też HRa
  • #6 2933732
    na kozlowce
    Spec od TV
    a nie można podstawić kondków na zasilaniach? po pierwotnej dla świętego spokoju wymienić, są tylko dwa: 1 i 47mikroF, "sieciowy" na 400V ewentualnie, u klienta też nie mam oscyloskopu a naprawić trzeba bo z tego się żyje, chyba że HR to nie HR tylko podróba 100% i on to powoduje a tak też może być jak piszesz że jest coraz więcej pasków, czyli to się nasila prawda? powodzenia, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2934316
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Sprawdź, czy regulacje w pionie nie dają jakiegoś wpływu na te paski.
  • REKLAMA
  • #8 2934609
    ogibon
    Poziom 12  
    Pnowie chyba mam rozwiazanie, zauwazyłem ze od czasu do czasu rdzeń trfopowielacza przebija do diody D605, zb lizyłem umasiony przewód do trafa i też wali iskrami do rdzenia a jak sie przyłoży całkiem do rdzenia to obciążenie jest tak duże że TV sie wyłącza. Napiszcie mi tylko czy takie przebicie na 100% świdczy o wadliwym trafie czy może to być wynik jeszcze czegoś innego. Jeśli trofo to jutro je wymienie w sklepie i podzielę się uwagami. Dziękuję za szybie odpowiedzi.
  • #9 2934660
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Na prawidłowe warunki pracy trafopowielacza ma między innymi właściwe napięcie +B oraz kondensator powrotów w kolektorze tranzystora odchylania poziomego.
    Napięcie +B w tym TV. powinno być :145V , natomiast kondensator powrotów składa się z dwóch połączonych szeregowo kondensatorów impulsowych C605-12nF/2000V oraz C606-22nF/1000V.
  • #10 2934715
    na kozlowce
    Spec od TV
    pisałem już na temat tr.WN, wymień, ale dowiedż się czy na pewno to to samo, a nie zamiennik przy montażu którego należy coś zmienić, napięcie!!! z przetwornicy!!!, jak jest za duże to nie pomoże wymiana 10 traf, będzie żle!!!!! powodzenia
  • #11 2935429
    ogibon
    Poziom 12  
    Witam ponownie! Problem rozwiązany nie chciałem dać za wygraną i się udało, winny okazał sie kabel wysokiego napicia który przebijał w gnieżdzie trafa, po wymianie kabla na ten ze starego trafa, zniekształcenia na obrazie znikneły i trafo już nie iskrzy od rdenia do masy. Temat zamykam i dziękuję za pomoc wszystkim!!! :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie trafopowielacza w telewizorze Unimor 846 pojawiły się cienkie jasne poziome paski na obrazie, które przesuwają się w zależności od treści. Wymieniono również lampę kineskopu (elka) i transformator odchylania. Problem nasilał się, a trafo wysokiego napięcia wydawało charakterystyczne dźwięki. Podejrzewano zakłócenia napięcia anodowego oraz kondensatory w zasilaczu i przetwornicy, które mogły powodować tętnienia. Po dokładniejszej diagnostyce stwierdzono przebicie rdzenia trafopowielacza do diody D605 oraz iskrzenie przewodu wysokiego napięcia do masy. Ostatecznie przyczyną zakłóceń okazał się uszkodzony kabel wysokiego napięcia w gnieździe trafopowielacza. Po wymianie kabla na oryginalny ze starego trafopowielacza zniekształcenia obrazu zniknęły, a trafo przestało iskrzyć. Zalecano także sprawdzenie i ewentualną wymianę kondensatorów filtrujących na zasilaniu oraz kontrolę napięcia +B (około 145 V) i kondensatorów powrotów w kolektorze tranzystora odchylania poziomego. Wskazano na konieczność stosowania oryginalnych lub odpowiednich zamienników trafopowielacza, aby uniknąć problemów z napięciami i przebiciami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA