logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedoświadczony. Jaki wzmacniacz będzie pasował?

manchatan 19 Sie 2006 21:22 1203 7
REKLAMA
  • #1 2932233
    manchatan
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Mam prośbe do was bo wiem ze znacie sie napewno bardzo dobrze.
    A zatem, mam radio samochodowe 4x45 (nie jest to dobra firma- moze wogóle nie znana megakick) mam głośniki 2x320 (także nie znana firma- ja jej nawet nie znam) głośniki te na tym radiu nie grają dosc dobrze, chciałbym zakupić wzmacniacz, nie musi być to wzmacniacz dobrej firmy, poprostu aby był dobry i pasował do tego co ja mam, aby wszystko razem grało naprawde świetnie.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Jeśli założyłem temat nie we właściwym miejscu, bądz temat juz istnieje przepraszam.

EDIT
    polcajcie mi jakies wzmacniacze, do 200 zł-250 zł
  • REKLAMA
  • #2 2932308
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Żeby wszystko grało "naprawdę świetnie" to musisz mieć naprawdę świetny sprzęt a nie taki jak opisujesz.Z g***a bata nie ukręcisz,tak mówi stare przysłowie pszczół :D :D

Ps.A za 200->250 zł to kupisz trochę przewodów do naprawdę świetnego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 2932314
    manchatan
    Poziom 2  
    nie chodzi mi o cos konkretnego naprawde, byle by głosniki troche pukały przy jakims zmacholu do tego radia.
  • #4 2932393
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    manchatan napisał:
    nie chodzi mi o cos konkretnego naprawde, byle by głosniki troche pukały przy jakims zmacholu do tego radia.

2x320? 320 czego? kg wagi? mm średnicy? Coś się obawiam, że jak do tego podłączysz jakikolwiek wzmacniacz powyżej 4W to ładnie Ci pukną ale tylko raz, potem będziesz mógł "poszukać membran na podsufitce".
  • #5 2933023
    rusala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    rany ludzie odpowiedzielibyscie czlowiekowi normalnie a nie odrazu najezdzac

Prawdopodobienstwo ze owe glosniki maja 320W jest znikome. Tyle ile moge zgadnac to moga miec 50-100W ale oszalamiajacej jakosci nie sa. i co wlasciwie nie podoba Ci sie w ich pracy? Dzwiek jest znieksztalcony, niepelne pasmo ma czy moze jest za cicho?
  • REKLAMA
  • #6 2933046
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    rusala napisał:

Prawdopodobienstwo ze owe glosniki maja 320W jest znikome. Tyle ile moge zgadnac to moga miec 50-100W ale oszalamiajacej jakosci nie sa. i co wlasciwie nie podoba Ci sie w ich pracy? Dzwiek jest znieksztalcony, niepelne pasmo ma czy moze jest za cicho?

Zakładając że cytowany kolega ma racje, a zapewne ma, to stosowanie dodatkowego wzmacniacza nie ma sensu.

Chyba ze kupisz wzmacniacz takiej samej jakości z napisem 400W - w rzeczywistści dajacym 10x mniej, to nie ma sprawy ale szkoda kasy, bo tyle samo da to radio które masz.

Chyba że chcesz dołożyć wzmacniacz tylko po to zeby był - Twoja sprawa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2933778
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Lepiej założyć atrapę - wyjdzie taniej ;-)
  • #8 2933892
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Powiedz dokladnie co masz, jakie radio, jakie glosniki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio samochodowe o mocy 4x45W marki Megakick oraz głośniki o mocy 2x320W (nieznana marka), które nie grają dobrze na obecnym sprzęcie. Szuka wzmacniacza do 200-250 zł, który poprawi jakość dźwięku i pozwoli głośnikom "pukać" przy większej mocy. Odpowiedzi wskazują, że za taką kwotę nie da się kupić wzmacniacza znacząco poprawiającego brzmienie, zwłaszcza przy nieznanych i prawdopodobnie niskiej jakości głośnikach. Moc głośników jest wątpliwa, prawdopodobnie wynosi około 50-100W, a podłączenie wzmacniacza o wyższej mocy grozi uszkodzeniem membran. Zaleca się raczej inwestycję w lepszy sprzęt lub pozostanie przy obecnym radiu, gdyż tani wzmacniacz nie przyniesie oczekiwanej poprawy. Prośba o dokładne dane techniczne sprzętu pozostaje bez odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA