logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD2000JB 200GB wykrywane jako 130GB na Asrock K7VT4A - jak to naprawić?

trzygrosze 20 Sie 2006 08:35 1184 5
REKLAMA
  • #1 2933118
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam.

Ostatnio dokupiłem sobie dodatkowy dysk twardy WD2000JB-00REA0. Niestety BIOS wykrywa go jako 130 GB, tak samo instalator i system winszit. MOja płyta główna to : Asrock K7VT4A.

Gdzieś na jakimś forum znalazłem wpis w rejestrze który miał rozwiazać problem ale nie udało się. Słyszyłam też ze trzeba mieć winszita z SP1.

Czy konieczna będzie aktualizcja biosu ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2934711
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Mozesz też podzielić dysk na pół robiąc dwie partycje po 100GB, to obejdzie problem windowsa, jednak bios-u nie rozwiaże.

Wydaje mi sie ze aktualizacja biosu jest konieczna, sprawdź przed tym czy w najnowszej wersji biosu jest w ogóle dodana obsługa duzych dysków.

BIOS ściagaj tylko i wyłacznie ze strony producenta płyty główniej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2935085
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    trzygrosze napisał:
    ...system winszit....winszita z SP1.

Z pejoratywnych określeń wnioskuję, że kolega bardzo nie lubi tego systemu. To po co kolega go instaluje?
  • #6 2935200
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    :arrow: jankolo

Tak to już się przyjeło ze " U nas " mowi się na system Windows "Winszit ", " Winda " i nikt nie traktuje tego powaznie, osobiście uważam że winXP jest bardzo, bardzo dobrym systemem, a za to że zanizam poziom na elce to przepraszam.

Wgranie najnowszego biosu pomogło ( choć zajeło mi to z 1,5 godziny, jako że to był mój pierwszy raz :] ) i nowy dysk działa jak się patrzy.

Dzięki za linki i pomoc

Pozdrawiam

Krzysiek
REKLAMA