logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikser estradowo-dyskotekowy z efektami i EQ do 500 zł?

Ky$sio 20 Sie 2006 13:14 2975 31
Najlepsze odpowiedzi

Jaki mikser estradowo-dyskotekowy do 500 zł kupić, żeby miał więcej niż 2 kanały, efekty i EQ na każdy kanał?

W budżecie do 500 zł z wątku najrozsądniej celować w używany mikser 3–4 kanałowy z EQ, a z konkretnych modeli padły Omnitronic PM-524 Pro, Behringer 700 i McCrypt DM-19 [#2933846] [#2942308] [#2951758] Omnitronic PM-524 Pro ma 3 kanały, 3-punktowe EQ na każdy kanał oraz wejścia mic/gramofon/linia, a użytkownik pisał też, że po serwisie działał mu dobrze na imprezach i nagłośnieniach, a po 7 latach padł tylko crossfader [#2933846] [#2937843] [#2944185] Jeśli zależy Ci głównie na efektach, padła propozycja używanego Behringera 700 z wbudowanym efektorem i 47 efektami oraz 4 kanałami [#2942308] Drugą mocną opcją był McCrypt DM-19: 4 kanały stereo, 2 wejścia mic, efekty, echo i pętle, więc najlepiej trafia w Twoje wymagania [#2951758]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2933829
    Ky$sio
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    szukam mixera mianowicie mieszanki estradowo-dyskotekowej zeby mial wiecej niz te 2 kanaly i jakies efekty oczywiscie eq na kazdy kanal etc? :D Czekam na posty !
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 2933846
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Omnitronic PM-524 Pro. 3 kanały, na każdy kanał 3 punkty EQ i możliwość podłączenia mikrofonu/gramofonu/linii, full wypas podsłuch. W tych pieniądzach nic lepszego nie znajdziesz.
  • #3 2935005
    Ky$sio
    Poziom 17  
    dzieki za odpowiedz wezme ten mixer pod uwage i czekam na kolejne posty !
    pozdro
  • #5 2935603
    Ky$sio
    Poziom 17  
    nie niekoniecznie nówka ale niechcialbym kupic jakis zuzyty grat;/ kazdy wie jak sie niszcza potencjometry i jakie sa ich ceny wiec jezeli juz to jakis "kultowy" sprzet niedozajechania zebym mial pewnosc ze mi sie tak szybko nierozsypie ;/
  • REKLAMA
  • #6 2935985
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Polecam szukac na allegro. Mi udało sie wyrwać za 300zł INKELa MX1410. Moze nie jest to jakiś kultowy sprzet, no i jest ciutek zajechany, ale ma te 14 kanałów, podgrupe i wogóle daje rade.
  • #7 2937843
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ghost - to ma służyć na disco też. Ja miałem tego Omnitronica, kupiłem używkę i wyserwisowałem. Działał mi naprawdę dobrze. Robiłem na nim zarówno imprezy, jak i jakieś nagłośnienia na 3 mikrofony itp. Bardzo fajnie dawał radę!
  • #8 2938630
    Ky$sio
    Poziom 17  
    no bede "czatowal" na jakis mixerek od 1zl moze cosik ustrzele :D
    pozdrawiam !
  • #9 2939425
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Jon-X, szczerze przyznam że spodziewałame sie ze bedzie gorzej niż mówisz. Omnitronic raczej zbiera baty za jakość, a nie pochelbstwa, ale jeśli jest tak jak mówisz to ok :)
  • #10 2939468
    Jon-X
    Poziom 28  
    Nowe kolumny, wzmacniacze, cdplayery to kompletny szit. Jednak jest kilka sprzętów, nad którymi warto się zastanowić. Odtwarzacze cdp 380, 385, 450, 451, 460 i rodzina starych mikserów.
  • #11 2940093
    Ky$sio
    Poziom 17  
    BEHRINGER DJX 400 << jak myslicie jest wart swojej ceny?
  • REKLAMA
  • #12 2940467
    dajmo1987
    Poziom 11  
    Zamiast tego DJX proponował bym Ci VMX 200 sam gram na takim i spisuje sie bardzo dobrze. Od DJX jest droższy o ok 80zł ale VMX ma pewny bajer który moim zdaniem jest dość potrzebny a DJX nim nie dysoponuje a chodzi o trzy rodzaje spadku krzywej głośności dla każdego kanału. Jest to bardzo przydatne podczas przejść.[/url]
  • #13 2941542
    Jon-X
    Poziom 28  
    :arrow: Ky$sio

Nie, ten mikser to absolutna kicha, o wiele lepszy będzie Omnitronic. Poza tym szukasz miksera, który ma więcej niż dwa kanały, prawda? Zdecyduj się. Jeśli chcesz dwa kanały to za jakieś 600 zeta powinieneś ustrzelić używkę Denona DN-X100 - dobry, nawet bardzo dobry mikser za taką kasę.

:arrow: dajmo1987
    To jest zabawka a nie mikser, man. Taka kicha jak DJX400, tylko ma ciut więcej opcji.
  • #14 2941836
    Ky$sio
    Poziom 17  
    nie no poprostu zaciekawilo mnie ze za ta cene mozna dostac nowy mixer z gwara i bitomierzem dlatego sie zapytalem ;S
    pozdro !
  • #15 2942308
    dajmo1987
    Poziom 11  
    Dlaczego VMX 200 to zabawka? Owszem jeśli na takim sprzęcie miałoby się grać na dyskotece to nie nadaje się, ale z całą pewnością autor tematu nie szuka miksera na którm by grał na baletach lecz czergoś na czym ćwiczył by w domu i gral na 18stkach i innych imprezkach (jeśli się myle to mnie poprawcie). I jeśli szukasz czegoś z efektami z kilkoma kanałami to równierz możesz wyrwadź używanego Behringera 700 ma wbudowany efektor z 47 efektami i 4 kanały.
  • #16 2942345
    Ky$sio
    Poziom 17  
    no nietylko do cwiczen chcem by sprzet sluzyl mi conajmniej kilka lat.
    moge wynajac sale za grosze i w czasie wolnym tzn wakacje ferie swieta moze bede robil dyski na wsi nic wielkiego ale od czegos trzeba zaczac no i tam nietrzeba jakiegos super sprzetu ale z byleczym tez niemozna sie rozstawiac :S
    Pozdro!
  • #17 2943249
    dajmo1987
    Poziom 11  
    Też tak uważam że na początku nie potrzeba jakiegoś super sprzętu. na takich imprezach nie liczy się Bóg wie jaka jakość. Moim zdaniem behringer nie jest to zła firma i dla osób początkujących tak jak Ty cz ja to jedyna alternatywa by kupić nowy średniej klasy mikser za nie duże pieniądze. Bo kupując używany sprzęt nie możemy być pewni że wytrzyma te kilka lat bo potencjometry nie są nie zniszczalne a koszt wymiany to kolejny duży wydatek. Ja się na VMX 200 ucze grać i jest dla mnie ok. I jeszcze jedno nie zwracaj uwagi na to że na mikserze są liczniki beat'u bo to nie jest zbyt potrzebny bajer i czasami potrafi bardziej zmylić niż pomóc dlatego czasami go zalepiam ale mimo to fajnie wygląda :D
  • #18 2944185
    Jon-X
    Poziom 28  
    Cytat:
    no nietylko do cwiczen chcę by sprzet sluzyl mi conajmniej kilka lat.

To nie kupuj Behringera. Podpowiem ci, że mój Omnitronic miał 7 lat i nic w nim nie padło poza crossfaderem, który potem w prosty sposób wyjąłem (niepotrzebna zabawka).
  • #19 2944430
    dajmo1987
    Poziom 11  
    Wogóle to już głupia rozmowa wyszła, Jon chwali swoje ,ja swoje :D a chłopak chciał by mu doradzić a my się sprzeczamy czyj się bardziej nadaje :D:D:D
  • #20 2944644
    Jon-X
    Poziom 28  
    dajmo - grałeś kiedyś na czymś innym niż twój Behringer? ;)
  • #21 2944754
    dajmo1987
    Poziom 11  
    A wyobaź sobie że grałem :] ale też na behringer'ze DJX 700 ;D
  • #22 2944979
    Ky$sio
    Poziom 17  
    no i tak niema innej opcji musze czekac az cos na allegro sie pokaze....
    pozdro!
  • #23 2944995
    dajmo1987
    Poziom 11  
    A już postanowiłeś jaki mixer chcesz? Bo jak byś się określił na czym byś chciał grać to zawsze jakbym zobaczył coś odpowiedniego to dałbym Ci znać
  • #24 2945113
    Jon-X
    Poziom 28  
    Wiesz, dajmo... ograłem już naprawdę wiele sprzętów, również tych z najwyższych półek, i ten model omnitronica który poleciłem naprawdę stoi klasę wyżej niż behringery. Zresztą widzę że założyciel tematu ma problemy z formułowaniem własnych potrzeb - raz pisze że potrzebuje mieszanki estradowo-dyskotekowej minimum 3 kanały, drugi raz linkuje mikser do którego niespecjalnie da się podpiąć więcej niż jeden mikrofon. Ludzie, ile wy macie lat...
  • #25 2945405
    Ky$sio
    Poziom 17  
    niemam zadnych problemów no czasami moze finansowe ;/ Niepowiedzialem ze chce 2 kanalowy tylko zapytalem sie o nieszczesnego BEHRINGER'a a wy snujecie jakies teorie ze chce raz tak raz tak. Priorytety jakimi sie kieruje to dalej wszechstronnosc uzycia no i wytrzymalosc ....
    pozdrawiam
  • #26 2945426
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ten Behringer to przeciwieństwo twoich priorytetów ;)
  • REKLAMA
  • #27 2945456
    Ky$sio
    Poziom 17  
    yyy zapomniałem dodać że gdybym wiedział że pod ten mixer da sie tylko jeden mic podpiać to bym nic nie pisał ale po to jest to forum (chyba) zeby sie uczyć prawda :<?
    wkońcu lepiej na forum niz na bledach ;s
    btw mam 17 lat ;|
  • #28 2945824
    dajmo1987
    Poziom 11  
    Nie patrz też na to że mikser ma Ci wytrzymać 10 lat bo jeśli tak jak pisałeś chcesz zostać DJ'em to bedziesz się rozwijał i tak czy siak bedziesz zmieniał sprzęt bo Ci już ten stary nie bedzie wystarczał. A tak wogóle to chcesz miksera wszechstronnego, z efektorem do którego można podłączyć więcej niż jeden mic i masz 500zł a może lepiej pozbierać troche pieniędzy i poszukać czegoś jak dozbierasz te kilka stówek? Chciałeś puszczać w wakacje lub ferie ziomowe no a wakacje sie kończą ferie za półroku więc masz sporo czasu. A tak wogóle to co chcesz podpiąć do swojego miksera?
  • #29 2946066
    Ky$sio
    Poziom 17  
    Wiesz dopiero sie "rozwijam" komp i cd jakis. niebede ladowal kasy w jakies super zeczy poprostu trzeba patrzec na ekonomie jezeli wloze 1000 zl w mixer to i tak niedosc ze niezagra bez cd dobrych albo zagra ale coto za gra z kompa czy domowych dvd, to jeszcze wydatki przewyzsza prawdopodbonie dochody... :) poprostu potrzebuje tani alternatywny sprzet. Tam gdzie bede gral i tak ludzie maja niewybredne gusta ,super zabawda discopolo i wogole, niechcem nikogo obrazac ale .... tak jest.
  • #30 2946919
    dajmo1987
    Poziom 11  
    ha ha jeśli masz komputer to znalazlem dla Ciebie alternatywe ;D Ściągnij se z neta program do puszczania muzy Virtual DJ :D podłączysz se do kompa wzmacniacz i głośniki i bedziesz se mógł puszczać nie wydając pieniędzy na mikser i bedziesz miał efektor i sampler. Nawet nie bedzisz musiał tempa ustawiać bo komp wszystko zrobi :D :D :D Oczywiści to żart chociaż u mnie w mieście dwóch takich VDJów prowadziło potupanki w pubie :D:D:D [/url]

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano miksera estradowo-dyskotekowego z więcej niż dwoma kanałami, efektami i korektorem (EQ) na każdy kanał, mieszczącego się w budżecie do 500 zł. Wskazano model Omnitronic PM-524 Pro jako dobry wybór w tej cenie, oferujący 3 kanały, 3-punktowy EQ na kanał, możliwość podłączenia mikrofonu, gramofonu i linii oraz solidny podsłuch. Alternatywnie polecano używany mikser INKEL MX1410 z 14 kanałami i podgrupą, choć nie jest to sprzęt kultowy. Dyskutowano o modelach Behringer DJX 400 i VMX 200 – DJX 400 oceniano jako słaby, natomiast VMX 200 chwalono za dodatkowe funkcje, takie jak trzy rodzaje spadku krzywej głośności na kanał, przydatne podczas przejść. Zwrócono uwagę na trwałość potencjometrów i koszt ich wymiany, co jest istotne przy zakupie używanego sprzętu. Sugerowano rozważenie miksera Behringer DJX 700 z 4 kanałami i wbudowanym efektorem z 47 efektami jako opcję z efektami i większą liczbą kanałów. Podkreślano, że dla początkujących i do użytku domowego lub na niewielkie imprezy nie jest konieczny sprzęt z najwyższej półki, a zakup nowego miksera średniej klasy może być rozsądny ze względu na gwarancję i trwałość. Wskazano również, że rozwój DJ-a wymaga z czasem zmiany sprzętu na bardziej zaawansowany. Poruszono temat alternatywnego oprogramowania Virtual DJ jako rozwiązania bezkosztowego, jednak autor preferuje sprzęt fizyczny. Na koniec zaproponowano ofertę miksera MCCRYPT DM-19 z 4 kanałami stereo, dwoma wejściami mikrofonowymi oraz efektami echo i pętlą, spełniającego wymagania użytkownika, choć niepewna jest jego trwałość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA