logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Radio Cobra 19DX IV + Antena Hustler 100cm - Zasięg tylko 2 km, co poprawić?

jahuk 20 Sie 2006 14:27 2271 9
REKLAMA
  • #1 2934079
    jahuk
    Poziom 11  
    CB RADIO COBRA 19DX IV + antena hustler na magnes 100cm
    nadaje tylko na 2 km co zrobić??
    czy to wina że antena jest nie zestrojona??
    czy może ten zestaw nie współgra ze sobą??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2934197
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Tak jak piszesz - prawdopodobnie nie zestrojona antena lub jej uszkodzenie :(
    Nie wiem jakiej byś nie miał anteny, to jeżeli masz duży SWR (współczynnik fal odbitej) to lipa. Pożycz reflektomert lub kogoś poproś o zestrojenie. A co do zasięgu to jest on uwarunkowany wieloma czynnikami i nie zawsze będzie równy.

Druga opcja to radio - również rozstrojone lub uszkodzone.
    Najprościej jednak najpierw dopracować antenę.
  • #3 2934215
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    skoro nadaje na te skromne 2km to końcówka jet ok.pamiętaj że wszystkie anteny cb będą pracować z wszystkimi radiami cb,tylko sa lepsze i gorsze anteny,ale i tak 2km to zamało sprawdz dopasowanie anteny czyli tzw.SWR.bez tego ani rusz.powinien być od 1,1 do 1,5 wtedy anena będzie ok.pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2934218
    jahuk
    Poziom 11  
    uszkodzone raczej nie jest bo kupiłem zestaw tydzień temu
    antene mam umieszczoną na dachu za owiewką
    czy jak przymocuje ją na pake metr wyżej da to coś??
    może da rade jakoś zmasować lepiej magnesówke???
  • #5 2934236
    kriss51
    Ocena: 482
    zasada jest taka im wyżej tym lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2934238
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Nie "zmasujesz" już bardziej magnesówki. Zawsze wyżej to lepiej. Byle by tylko bat anteny nie był blisko np. metalowego kontenera naczepy. Dla anteny najlepsze miejsce to jak jak najwyżej i centralnie na środku. Oczywiście jeżeli jest taka możliwość.
  • #7 2934242
    Sady
    Ocena: 373
    Nawet przy dobrym SWR moze byc maly zasieg (w tym konkretnym przypadku) to radio ladnie nadaje ale z antena na stałe :!: Wszystko dlatego ze obudowa radia jest plastykowa - potrafi sie sprzegac i rwać modulacje.
  • Pomocny post
    #8 2934263
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    piszesz za owiewką czy to jest ciężarowka jakaś , jesli tak to magnes jest zlym rozwiązaniem , magnes możesz postawic sobie na osobówce do ciężarowek to tylko na stałe dobrze zmasowana antena a nie jakas magnesówka , dobrze by było gdybys mogł podłączyc inne radio i na nim oszacowac zasięg podejrzewam na uszkodzenie cewki w/w antenie ale jak sie czegos na oczy nie widzi to zdiagnozowac nie można ....

pozdrawiam marniu
  • REKLAMA
  • #9 2934287
    jahuk
    Poziom 11  
    mam antene na fordzie transicie za owiewką
    jak już wyczytałem że nie może być blisko kontenera a ona nieraz nawet puka o niego
    wsadze ją dzisiaj na kontener co prawda aluminiowy ale od środka wsadze magnes neodymowy który powinien mi ją dobrze przytrzymać
    dlatego kupiłem magnesówke bo w weekendy przekładam na osobówke
    co prawda na małym jeszcze nie próbowałem
  • #10 2934330
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    ja bym zrobil tak kupil bym normalną antene do forda przykrecaną na stałe a magnesówke do osobówki wsadził i wtedy bedzie bez kłopotów , tylko najpierw spróboj z kimś pogadac kto ma radio czy by na chwil kilka ci nie uzyczyl radia a wtedy bys zobaczył co jest grane czy to antena czy radio , jak na drugim radiu bedzie działać normalnie mimo nie zestrojonej anteny tzn ze kupiłeś uszkodzone radio , jesli natomiast na drugim radiu tez będzie kicha to znaczy jest antena jest martwa heheh

pozdrawiam marniu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z zasięgiem CB radia Cobra 19DX IV z anteną magnesową Hustler 100 cm wynika najprawdopodobniej z nieodpowiedniego dostrojenia anteny lub jej uszkodzenia, co powoduje wysoki współczynnik SWR (współczynnik fal odbitej). Zaleca się pomiar i regulację SWR w zakresie 1,1–1,5 dla optymalnej pracy anteny. Zasięg 2 km jest zbyt mały i może być spowodowany także niewłaściwym umiejscowieniem anteny – im wyżej i bardziej centralnie na dachu pojazdu, tym lepiej. Antena magnesowa na ciężarówce (np. Ford Transit) jest mniej efektywna niż antena montowana na stałe, zwłaszcza gdy znajduje się blisko metalowych elementów, które mogą tłumić sygnał. Magnes neodymowy może poprawić stabilność montażu, ale nie zwiększy zasięgu. Warto przetestować radio z inną anteną lub inne radio z tą anteną, aby wykluczyć uszkodzenie radia lub anteny. Plastikowa obudowa radia może powodować zakłócenia modulacji, co również wpływa na jakość nadawania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA