logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate SATA 250GB - Windows XP działa wolno, myszka się zacina

luk87 20 Sie 2006 16:13 1848 10
REKLAMA
  • #1 2934409
    luk87
    Poziom 11  
    Witam!

Mam problem odnosnie dysku twardego SATA firmy Seagate na początku w windowsie xp nie wykrywalo mi pelnego 250 Gb tylko 127 wiec edytowalem rejestr i partition magic 8.0 stworzylem dzieki temu 2 partycje. Wszystko bylo by ok gdyby nie fakt ze komputer chodzi mi strasznie wolno sam windows wlacza sie z 10 min a po wlaczeniu wszystko mi strasznie wolno chodzi tzn nawet myszka staje mi w miejscy co kilka sekund, ogladanie filmow jest prawie niemozliwe gdyz wszystko "kraczy". Mam plyte glowna ASUS P4-p800 x wykrywa ona ten dysk noramlnie (widzi 250Gb). Wiec nie wiem w czym problem. :cry::cry::cry::cry:

Pilnie prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2934424
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam,

luk87 napisał:
    Witam!
    Mam problem odnosnie dysku twardego SATA firmy Seagate na początku w windowsie xp nie wykrywalo mi pelnego 250 Gb tylko 127 wiec edytowalem rejestr i partition magic 8.0 stworzylem dzieki temu 2 partycje. Wszystko bylo by ok gdyby nie fakt ze komputer chodzi mi strasznie wolno sam windows wlacza sie z 10 min a po wlaczeniu wszystko mi strasznie wolno chodzi tzn nawet myszka staje mi w miejscy co kilka sekund, ogladanie filmow jest prawie niemozliwe gdyz wszystko "kraczy". Mam plyte glowna ASUS P4-p800 x wykrywa ona ten dysk noramlnie (widzi 250Gb). Wiec nie wiem w czym problem. :cry::cry::cry::cry:
    Pilnie prosze o pomoc

jankolo napisał:
    No ekstra!!! Sam wpis w rejestrze załatwia obsługę LBA48!!! Beż najmniejszego nawet modułu programowego! jeszcze trochę, a może zastąpimy całego Windowsa wpisami do rejestru?
    Aby obsłużyć LBA48 Windows XP MUSI mieć zainstalowany przynajmniej SP1. Zatem należy instalować Windows zintegrowany z SP1 lub z SP2.
  • #3 2934457
    luk87
    Poziom 11  
    Czyli wystarczy ze zainstaluje SP1 i wszystko bedzie w pożadku ?? Jest tak ze dodalem ten wpis do rejestru tylko po to zeby utwozyc 2 partycje nastepnie go skasowalem. Problem polega na tym ze kopmuter mi strasznie wolno chodzi. wiec czy SP1 poprawi to?? jesli tak to porsze o linka do sciagniecia SP1 dla WinXP.
  • REKLAMA
  • #4 2934532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2946933
    luk87
    Poziom 11  
    Zainstalowalem windowsa xp z service packiem 2 i mam dalej ten sam problem czyli wolna praca komputera co nie zdazalo mi sie na wczesniejszym dysku, i nie zdaza sie bo gdy go podlaczam to wszystko jest ok. W czym tkwi problem ??????????

Prosze o pilna pomoc
  • REKLAMA
  • #7 2947271
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    Po pierwsze, różne piraty krążą po rynku a i dużo jest tych bez sp1, po drugie ta płyta nie obsługuje SATA II a dysk jest właśnie na SATA II, należy zworką ustawić dysk aby był kompatybilny z SATA I i powinno być wszystko ok.
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • #8 2947285
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Sterowniki do płyty i kontrolera SATA zainstalowane ?

Zworka ograniczająca transfer do SATA I na dysku SATA II załozona ?

Jaki jest aktualnie tryb transferu dysku DMA, PIO ... ? (Mój Komputer->Właściwości->Sprzęt->Menadżer Urządzeń->Kontrolery IDE/ATA/ATAPI->Podstawowy (Pomocniczy) kanał IDE->Ustawienia zaawansowane)
  • #9 2947362
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Czy mi ise dobrze wydaje czy FAT32 obsluguje dyski tylko do 127GB?
    Potem trzeba zmieniac system plikow na NTFS
  • #10 2947388
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    riger napisał:
    Czy mi ise dobrze wydaje czy FAT32 obsluguje dyski tylko do 127GB?

Źle Ci się wydaje http://support.microsoft.com/kb/310525/PL/

Granica 127 GB dotyczy innego problemu, ale o tym pisał w swoim poście Interesant
  • #11 2947894
    luk87
    Poziom 11  
    Chodzi o zworke na dysku ograniczajaca przesyl danych z 3Gb/s na 1.5Gb/s ?? Bo jesli tak to zmienialem ja i wszystko bylo tak samo. A co do tych funkcji w menadzeze urzadzen to i pomocniczym i w podstawowym kanale jest ustawiony tryb DMA. Ten dysk jest jedynym jaki mam teraz w komputerze. Wiec prosze o pomoc z tym dyskowo windowsowym problemem. Acha ustawilem jeszcze w rejsetrze parametr enable big lba, ale nic to nie pomoglo.

A czy moze to byc wina przewdodu (kabla) Transmitujacego dane ?? Slyszalem ze duzo z kabli sata bylo uszkodzonych fabrycznie.

załączam zrzut ekranu moich stawien DMA i PIO

Dysk Seagate SATA 250GB - Windows XP działa wolno, myszka się zacina

Prosze pomocy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Seagate SATA o pojemności 250 GB, który w systemie Windows XP jest wykrywany początkowo jako 127 GB. Użytkownik edytował rejestr i użył Partition Magic 8.0, tworząc dwie partycje, jednak system działa bardzo wolno – uruchomienie Windows XP trwa około 10 minut, a myszka zacina się, co utrudnia oglądanie filmów. Płyta główna ASUS P4P800X poprawnie wykrywa dysk jako 250 GB. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: brak odpowiednich sterowników do kontrolera SATA, niezgodność dysku SATA II z płytą obsługującą SATA I, konieczność ustawienia zworki na dysku ograniczającej transfer do SATA I, tryb transferu dysku (DMA vs PIO), a także potencjalne uszkodzenie kabla SATA. Użytkownik potwierdził, że zworka była zmieniana, a tryb DMA jest aktywny. Instalacja Windows XP z Service Pack 2 nie rozwiązała problemu. Dyskusja obala mit o ograniczeniu FAT32 do 127 GB, wskazując na inne przyczyny problemu. Zalecane jest sprawdzenie sterowników, ustawień zworki oraz jakości kabla SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA