logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dysk Seagate 250GB IDE jest wykrywany losowo w Windows XP?

nowikzdw 20 Gru 2006 20:30 1398 10
REKLAMA
  • #1 3353353
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam. Mam oto taki problem.Kupiłem dysk seagate`a 250GB, ale mam mały problem. BIOS go wykrywa bez problemu, ale winda wykrywa go tylko czasami, tzn. raz jest a raz go nie ma. Mam WIN XP SP2 ze wszystkimi aktualizacjami automatycznymi.Dysk który jest w kompie to maxtora 80GB SATA. Natomiast ten kupiony jest IDE(mam tylko jedno złacze SATA na płycie głównej).
    Tutaj elementy mojego PC:
    Pentium4 3gHz,1GB RAM,Gigabyte GF6600GT(FW84.21),Gigabyte GA-8I495P-G,Modecom Feel ATX 350wat,XP SP2. Pomózcie, bo juz nie wiem co robić.
  • REKLAMA
  • #2 3353607
    Karol9333
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dysk z którego chcesz uruchomić komputer musi być na trybie master ,w biosie musisz ustawić wczytywanie z ata i z sata .A może to wina Zalilacza to wersja ergonomiczna , a twój zestaw troszke mocy pobiera więc może brakuje watów .
  • REKLAMA
  • #3 3353972
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Bios jest dobrze ustawiony. Dysk jest w trybie master. Wina zasilacza to to nie jest bo zasilacz to 400W modecom. Co tu może być przyczyną? Bo rece mi opadają :(

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3354471
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Czy kolega sprawdził jakość styków zasilań?
  • #5 3355330
    Lesz123
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Sprawdź taśmę - podmień, zmierz napięcia (+5V; +12 V) miernikiem i podaj.
  • #6 3359021
    nowikzdw
    Poziom 22  
    jakość styków jest ok, napięcia również...

Może jakiś patch jest potrzebny czy coś?
  • #7 3359453
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Wymieniłeś taśmę do dysku ? Jak windows go nie widzi to sprawdź w panelu sterowania-narzędzia administracyjne-zarządzanie komputerem-zarządzanie dyskami czy tu jest widoczny jako zdrowy lub nieprzedzielony na przykład.
  • #8 3359474
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jeśli jest przydzielony do systemu, menadzer dysków go widzi to podaj parametry SMART-a
    jesli nie jest przydzielony, zainicjowany to należy wykonać procedurę przydzielenia, inicjacji dysku pod systemem.
  • #9 3359702
    nowikzdw
    Poziom 22  
    No więc tak, problem z windą rozwiązany...pomógł update driverów płyty głównej.Ale co zrobić żeby instalator windowsowki go widział? Spytać po co mi to...chce go podzielić na partycje z instalatora windy... Ehh...ma ktoś jakiś pomysł? Byłbym bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    #10 3360049
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Instalator powinien bez problemu widzieć oba dyski.
    Podzielić dysk na partycje możesz też z poziomu zarzadzania dyskami po usunięciu istniejących partycji.Założysz partycje i sformatujesz.
  • REKLAMA
  • #11 3362941
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Poradziłem sobie. Trzeba było z płyty z driverami do płyty głównej utworzyć dyskietkę bootującą, jak sie instalator ładuje to pod F6 jest załaduj sterownik RAID innej firmy i potem to już samo idzie. Problem rozwiązany, więc zamykam temat.

Pozdrawiam, dziękuje za odpowiedzi i Wesołych Świąt życze ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył losowego wykrywania dysku Seagate 250GB IDE w systemie Windows XP SP2, mimo że BIOS wykrywał go poprawnie. Komputer posiadał również dysk Maxtor 80GB SATA oraz jedno złącze SATA na płycie głównej Gigabyte GA-8I495P-G. Wstępne sugestie obejmowały sprawdzenie trybu master/slave dysku, ustawień BIOS, jakości styków zasilania, napięć zasilających oraz wymianę taśmy IDE. Po aktualizacji sterowników płyty głównej problem z wykrywaniem dysku w Windows został rozwiązany. Natomiast instalator Windows XP nie widział dysku podczas instalacji, co wymagało utworzenia dyskietki bootującej ze sterownikami RAID producenta płyty głównej i załadowania ich przez F6 podczas instalacji systemu. Po tej procedurze instalator poprawnie wykrywał dysk i umożliwiał partycjonowanie. Problem został ostatecznie rozwiązany dzięki aktualizacji sterowników i załadowaniu odpowiednich sterowników RAID podczas instalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA