logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV chassis 618A – brak wizji i fonii, TV nie reaguje na pilota, dioda standby

chicken007 20 Sie 2006 21:00 1409 8
REKLAMA
  • #1 2935308
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Tv włącza się ale brak jest wizji i fonii, nie reaguje na pilota, można go tylko włączyć lub wyłączyć z pilota, dodatkowo czerwona dioda czuwania, która gaśnie przy starcie zaświeca się ponownie jakieś 5sek. po starcie tv i świeci cały czas. Czytałem różne posty na temat tego chassis i pewnie wiąże się to z układem TEA2029 ale nie mam pewności. Nie wiem jak tu działa protekcja, nie mogę jej rozgryźć i jeżeli to wogóle jest to coś z tym układem to czy on się w jakiś sposób komunikuje z procesorem? Może ktoś mi to wyjaśni jak to jest w tym tv.
  • REKLAMA
  • #2 2935473
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    A, nie jest on przypadkiem w trybie blokady rodzicielskiej? - pytam bo nic nie piszesz czy to sprawdziłeś.
  • #3 2935830
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Sprawdź akumulatorek, luty na procesorze i na pozostałej części płyty.
  • REKLAMA
  • #4 2936321
    chicken007
    Poziom 26  
    Luty wszystkie posprawdzałęm, sprawdze jeszcze ten akumulatorek tylko nie wiem co z tym trybem blokady rodzicielskiej, jak to sprawdzić. Ta usterka wystąpiła przy okazji przelutowywania głowicy, bo jak sobie pochodził to się trochę odstrajał na niektórych kanałach, kilka razy lutowałem , włączałem żeby sprawdzić i za którymś razem właśnie się tak stało. Jeszcze dodam, że u samej góry ekranu widać poziomą kreskę kloru granatowego, tuż przy samej krawędzi kineskopu.
  • REKLAMA
  • #5 2936575
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Witam, nie wiem czy to pomoże ale w sch.617 w dziwnych sytuacjach pomagało wyjęcie procesora z podstawki i zmostkowanie nóżek folią aluminiową przez co likwidowało się jakieś nieustalone stany i TV smigał.
  • REKLAMA
  • #6 2936935
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Zgadza się, w Chassis 618 wyjęcie procesora też czasami pomagało, jeżeli na ekranie widać co kolwiek tzn. że wysokie jest - czyli blokada rodzicielska odpada.
  • #7 2938571
    chicken007
    Poziom 26  
    To już robiłem ale niestety to nie pomogło.
  • #8 2939638
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    wyciągnij telegazetę , może ona blokuje.Sprawdź okolice matrycy (chyba U4646).
  • #9 2939791
    chicken007
    Poziom 26  
    Wyciągnięcie telegazety nic nie pomaga, jeszcze posprawdzam koło tego scalaka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora z chassis 618A, który włącza się, ale nie wyświetla obrazu ani dźwięku, nie reaguje na pilota poza włączaniem i wyłączaniem, a dioda standby gaśnie przy starcie i ponownie zapala się po około 5 sekundach, świecąc stale. Podejrzenia dotyczą układu TEA2029 i mechanizmu protekcji, jednak brak jest jasności co do komunikacji tego układu z procesorem. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie trybu blokady rodzicielskiej, stanu akumulatorka, lutów na procesorze i płycie, a także wyjęcie procesora z podstawki i zmostkowanie jego nóżek folią aluminiową, co w podobnych chassis (617 i 618) czasami usuwało nieustalone stany i przywracało działanie TV. Autor potwierdził, że lutowanie głowicy poprzedziło usterkę, a na ekranie pojawia się pozioma, granatowa kreska przy krawędzi kineskopu. Wyjęcie telegazety nie przyniosło efektu, zasugerowano też sprawdzenie układu U4646 w okolicy matrycy. Pomimo prób, problem nie został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA