logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kwarc do mikrokontolera. Układ czasem działa a czasem nie.

you-zek 21 Sie 2006 04:12 1778 8
REKLAMA
  • #1 2936254
    you-zek
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Mam problem. Zmontowałem układzik z Atmega8 i kwarcem 16MHz.
    Dzieją się cuda. Układ czasem działa czasem nie. Procesor rusza albo i nie lub nie działa tak jak powinien. Czasami jak dotknę wyprowadzeń kwarcu to rusza.
    Czasami generator taktujący zatrzymuje się. NIe wiem czy to przyczyna czy skutek jakiegoś felera, bo naprawde już zgłupiałem. Uzbrajanie układu w najróżniejsze kondensatory nie pomaga. Dokładanie większych pojemności do kwarcu uniemożliwia start. Jak wywale kondensatory też nie działa jak powinno. Wszystkie kombinacje fusów sprawdziłem przetestowałem. Program też sprawdzony. Nawet przylutowałem kwarc bezpośrednio na nogach. Procki podmieniałem. Napięcia zmieniałem. Schemat sprawdzałem. Nie działa.

Podejżewam, że to wina rezonatorów(było ich kilka wymienianych, wymieniłem przeryłem, zmieniłem WSZYSTKO).
    W dokumentacji atmela nie widzę nigdzie informacji jakiego typu to ma być kwarc. Czy owertonowy, czy z rezonansem szeregowym czy równoległym. Inna sprawa, że sprzedawcy części, zapytani o rodzaj kwarcu, nie potrafią odpowiedzieć, jakiego rodzaju kwarce oferują. Stąd moje pytanka:

1. Jakiego rodzaju kwarce prawidłowo współpracują z procesorami ATMEGA??
    2. Jak rozpoznać jakiego rodzaju jest kwarc?? Najlepiej na oko w sklepie :D
    3. Gdzie szybko, tanio i fachowo można dostać odpowiednie kwarce??
  • REKLAMA
  • #2 2936296
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    A czy ten Twój uC to przypadkiem nie ATmega8L? Jeżeli tak to zapomnij o 16MHz bo te z literą L dziaają maksymalnei na 8MHz.
  • Pomocny post
    #3 2936439
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    atmegi działają zazwyczaj maksymalnie do 16MHz ( z wyjątkami , m.in. jak powyżej). na te częstotliwości raczej nie wzbudza się kwarcu na overtonach, tylko na częstotliwości podstawowej. proponuję zmienić kwarc 16M ( oczywiście jeśli mega nie jest L'ką) na egzemplarz z innego źródła, a jeśli nie pójdzie , to wstawić 8MHz. może się okazać, że ktos inny robił procki, a ktoś inny nadruki na nich.
  • REKLAMA
  • #4 2936614
    you-zek
    Poziom 15  
    Na procesorze napisane jest: ATMEGA8 - 16PI
    Aby wyeliminować przedstaawioną przez Was możliwość zmieniłem kwarc na 4MHz. I co?? też to samo. Nie bryka. :(
  • REKLAMA
  • #5 2936636
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Dziwne rzeczy opowiadasz. ja nigdy nie dobierałem typu kwarcu , zawsze wsadzałem taki jaki sie nawinął pod rekę, kondensatory po 30pF i ZAWSZE działało i działa. Jezeli podmieniasz procesory to coś jest nie tak...
  • REKLAMA
  • #6 2936648
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    W takim razie procesor powinien działać z kwarcem 16MHz. Sprawdzałeś jak się zachowuje uC przy pracy na rezonatorze wewnętrznym? Jeżeli na wewnętrznym jet to samo to sprawdź zasilanie, czy nie ma na nim spadków.
    Skoro testowałeś kilka różnych kwarców ja bym obstawiał problem po stronie procesora.
  • #7 2936664
    you-zek
    Poziom 15  
    Naprawde nie wiem co może być. Tak jak kolega wyżej nigdy nie miałem problemów z kwarcami. Do czasu. To jest dziwne i zaczynam sie zastanawiać nad wezwaniem do tego przypadku egzorcysty i ekipy z progamu "nie do wiary".

Dodano po 2 [minuty]:

Zasilanie przeryłem. Musi być dobre :)

Dodano po 3 [minuty]:

NIe tylko ja sprawdzałem ten układ. Kolega po fachu też go sprawdził i stwierdził prawidłowość wszystkiego tego co wypisałem.

Dodano po 6 [minuty]:

Nie moge sprawdzić innego trybu zegara, bo od wczoraj programowanie nie funkcjonuje poprawnie. Dołaczanie zewnętrznego taktowania nie pomaga. procesor mogę jedynie odczytywać. Jak tylko próbuje coś zaprogramować to zamiera wszelka aktywność. Tak było wczoraj. Dziś jest słoneczna pogoda więc może programowanie będzie już działało......
  • #8 2936813
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Będziemy wróżyć jeszcze sporo .... daj schemat i jak możesz zdjęcie zmontowanego ustrojstwa... to zawęzi poszukiwani
  • #9 2938134
    you-zek
    Poziom 15  
    Kupiłem nowy kwarc i mikrokontroler. W innym sklepie. DZIAŁA!!
    Wygląda na to że procesor był podróbą. I najprawdowpodobniej w czasie operacji uszkodziłem generator. NIe wiem naprawde. Szczęśliwy jestem że to ruszyło. Nareszczie. Dziękuję wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył niestabilnej pracy układu z mikrokontrolerem Atmega8 i kwarcem 16MHz, gdzie procesor działał nieregularnie, a dotknięcie wyprowadzeń kwarcu czasem powodowało uruchomienie. Próby z różnymi kondensatorami, kwarcami o różnych częstotliwościach (16MHz, 4MHz) oraz różnymi procesorami nie przyniosły efektu. Sprawdzono konfigurację fusebitów, zasilanie oraz schemat połączeń. Podejrzewano problem z typem kwarcu (overtonowy, rezonans szeregowy lub równoległy), jednak dokumentacja Atmegi8 nie precyzuje wymagań. Wskazano, że Atmega8L działa maksymalnie do 8MHz, co wykluczono, gdyż procesor miał oznaczenie ATMEGA8-16PI. Testy na wewnętrznym rezonatorze i zasilaniu sugerowały problem sprzętowy. Ostatecznie zakup nowego kwarcu i mikrokontrolera w innym sklepie rozwiązał problem, co wskazuje na możliwą podróbkę procesora i uszkodzenie generatora taktującego w oryginalnym egzemplarzu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA