logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia po podłączeniu wzmacniacza.Kto pomoże ???

PieciaZ 22 Sie 2006 19:14 2856 9
REKLAMA
  • #1 2941909
    PieciaZ
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam!

Do Acapulco mam podłączony wzmacniacz(nowy) również blaupunkta.
    Przewód zasilający jest poprowadzony z akumulatora,masa z karoserii.
    Przwody do wzmacniacza są firmy HAMA.Niby wszystko gra pięknie i czysto,ale występuje przebicie na głośniku tuby basowej,gdy sciszę muzykę.Gdy mam zakręcony do max filtr LPS nie słychać gwizdania w rytm obrotów silnika,ale za to jest pogłos,kiedy zmienia się utwór na płycie,albo słyszę jak "pyka laser" gdy wcisnę pauze.Trzeszczy w głośniku.Podobnie jest gdy mam wyłączony zapłon.Wiadomo,nie słychać przebicia z silnika,ale te nieprzyjemne trzaski nadal występują.
    Wzmacniacz jest podłączony do radia poprzez złącze mini-iso(bo tylko tak można podłączyć blaupunkta)
    Może ma ktoś pomysł co zrobić z tym fantem ???

Czy gwizdanie to problem szczotek w alternatorze?
    No i co z tym trzeszczeniem?Może kiepskiej jakości jest kabel chinch?

Pozdrawiam Piotrek.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2942963
    artur włodarczak
    Poziom 2  
    połącz mase z przewodów audio z masą od radia,podłanczaj zawsze mase pierwszą inaczej upalisz ją w RCA lub w radiu
  • REKLAMA
  • #3 2943029
    PieciaZ
    Poziom 10  
    tzn ekran od chinch połączyć z masą radia ?
  • #4 2943123
    artur włodarczak
    Poziom 2  
    tak przewód oplatający(ekran) od jednej wtyczki rca połącz z obudową radia,sprawdz czy ekran ma przejście,może jest spalony,chociaż przeważnie to w radiu się masa pali
  • #5 2943157
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    O!, Widzę że kolega wysokoprądowiec. Wiesz jak śmierdzi izolacja jak przepala się przewód o grubość ekranu kabla ?
    Kabel Hama nie jest tragiczny ale i nie są to rewelacyjne produkty. Jedna masa z karoserii do obudowy radia, druga masa robocza z instalacji radia. Podobnie przy wzmacniaczu, jedna masa do obudowy wzmacniacza z karoserii a druga z akumulatora (robocza) Podejrzewany jest problem mas, może faktycznie coś w złączce wyjściowej z radia nie ma dobrej masy, masy sygnałowej, niewykluczone uszkodzenie w radiu ale mało prawdopodobne. Warto by się przyjrzeć kablom do świec zapłonowych, kopułce rozdzielacza, najlepiej wieczorem na zimnym silniku czy nie ma gdzieś przebić. Stan alternatora i innych złącz w instalacji auta też ma znaczenie.

SławeK
  • #6 2943193
    artur włodarczak
    Poziom 2  
    jeśli przy włączonym radiu podłączymy wzmacniacz zaczynając od plusa cała masa idzie przez przewody RCA do radia, ja stawiam na upalenie bezpiecznika masy w radiu wtedy takie dżwięki są słyszalne na wyjściu wzmacniacza

Chopie, zastanów się co piszesz, bo to jest masło maślane! <SławeK>
  • REKLAMA
  • #7 2943345
    coling
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    To jest raczej na pewno jakiś problem z masą. Może się okazać że jest jej „za dużo”. Może ktoś sobie pomyśleć że gadam głupoty, ale sprawdził bym czy wzmacniacz, nie łapie dodatkowo masy np. przez obudowę. Wielokrotna masa to stary numer powodujący takie przydźwięki.
  • REKLAMA
  • #8 2943395
    PieciaZ
    Poziom 10  
    Nie podłączałem wzmacniacza na włączonym radiu.
    Czy są jeszcze tacy co tak robią ??? :)

Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem.
    Bardzo blisko radia mam zwrotnice od przednich głośników(woofer+tweeter). Czy to ma jakieś znaczenie?
  • #10 2960696
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Ja stawiam ze masa w bagazniku nie była solidna a teraz masz upalonego polyfusa w radiu.
    Podlaczanie masy z masy radia do masy RCA w tym przypadku nie pomoze
    Albo trzeba wymienic polyfusa albo zalac go cyną.
    Widocznie kontak masy przy wzmacniaczu z karoseria jest cienki bardzo czesto sie zdarze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem zakłóceń i trzasków w głośniku tuby basowej po podłączeniu nowego wzmacniacza Blaupunkt do radia Acapulco wynika najprawdopodobniej z nieprawidłowego uziemienia i masy sygnałowej. Wzmacniacz zasilany jest bezpośrednio z akumulatora, masa podłączona do karoserii, a przewody sygnałowe to HAMA. Zakłócenia pojawiają się przy ściszaniu muzyki oraz podczas zmiany utworów, a także przy wyłączonym zapłonie. Zalecane jest połączenie masy przewodów audio (ekranów kabli RCA) z masą radia, najlepiej z obudową radia, aby uniknąć pętli mas i uszkodzenia wyjścia RCA. Możliwe jest uszkodzenie masy sygnałowej w radiu lub złe połączenia masowe przy wzmacniaczu i radiu. Warto sprawdzić stan alternatora, przewodów zapłonowych oraz złącz instalacji samochodowej. Problem może też wynikać z kiepskiej jakości kabli chinch lub uszkodzonego bezpiecznika masy (polyfusa) w radiu. Dodatkowo, bliskie umieszczenie zwrotnicy głośnikowej przy radiu może mieć wpływ na zakłócenia. Proponowane rozwiązania to poprawa masy sygnałowej, zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych oraz ewentualna wymiana lub lutowanie bezpiecznika masy w radiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA