logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 95 Abimex/Multec - problem z diagnostyką ALDL i wysokim spalaniem

LAMBDA 22 Sie 2006 20:57 6066 11
REKLAMA
  • #1 2942291
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ..walcze z Polajem 95r. na systemie wtrysku Abimex lub Multec...jeszcze nie rozróżniam jaka to różnica...jest to auto ojca i gdyby nie to nie robił bym tego napewno....mianowicie....poleciały w nim cewki WN...przebijały....cewki podstawione inne...auto odpali i jest wszystko OK...jak na poloneza ;) ..ale....pali dużo....kopci przy przygazowaniu jak lokomotywa troszke....wiec postanowiłem że go podłącze pod kompa.....zrobiłem elegancki kabelek na 3 rezystorkach...program dosowski FSO-ECM monitor ...wszystko z elektrody....podłaczam jak w opisie i d..a ...walczyłem z tym na kilka sposobów i nie chce sie połączyć...po odpaleniu programu pisze że transmisja ALDL rozpoczęta i czy kabel połaczony...naciskam enter lub inny klawisz...wyskoczy na moment że 0 błedów i wskoczy plansza z pomiarami....ale nic nie pokazuje żadnych wartości....jak to ugryść...do uściślenia komp i wtyczka diag jest pod schowkiem..sonde podmienilem bo tamta chyba juz sie skończyła...testowałem ją na urządzonku do sondy..ale nadal kopci.....może już olej bierze.....wszystko możliwe....ale chciałbym to sprawdzić na kompie....druga sprawa.....chodzi dość długo....rozgrzeje sie bardzo dobrze az do kilkutrotnego załaczenia wentylatora i w pewnym momencie czy to na wolnych czy na wyższych silnik momentalnie zgaśnie...i nie idzie go juz odpalić.....nie wtryskuje paliwa.....a ciśnienie jest bo po zdjęciu wężyka przy wtrysku i przekluczeniu to tryśnie mocno...nie ma szans zatkac palcem....rozłaczyłem kompa(reset) i po załaczeniu odpalił...znowu pochodził z 5 min. i zgasł...tym razem juz nie odpalił...trzasnąłem maske i koniec na dziś....ma ktoś jakies pomysły co źle robie przy diagnostyce?...acha....na samodiagnostyce 0 błedów...nawet jak sie wyłaczy....tylko 12 kod...i jeszcze jedno....przed naprawą...przeleciałem wszystko o polonezach na forum przez dwa dni !...
  • REKLAMA
  • #2 2942364
    NitroMCZ
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    może zaopatrz się w schemacik i se posprawdzaj masy i zasilania(silną żarówką) , i pomierz sygnały z czujników i napisz czy to jednopunktowiec Multec(chyba tak,bo złącze pod schowkiem).
  • #3 2942381
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...tak oczywiście to jedno punktowiec...chcialbym bardzo sie skomunikować z Nim....by cos wyszło wiecej...a jak ma ktoś moze schemat pod reką to od czego jest przewód czerwony przy mniejszej wtyczce przy sterowniku o oznaczeniu na kostce B1..bo cos tam było dlubane....a zauwazyłem to dopiero pod koniec dłubaniny..podejzewam że to zasilanie....
  • REKLAMA
  • #4 2943419
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ..kabelek robiłem i wg. bialego schematu i wg. czarnego.....(zamienione rezystory)..sterownik jest oryginalny polonez...aluminiowa puszka od razu widać że polski z napisem FSO Polonez 1.6 z katalizatorem....
  • #5 2944720
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Zastanawiam się czy czasami nie potrzeba było do tego kabla zwierać pinów od samodiagnozy.
    Jak ktoś cos takiego używał to niech napisze czy czasami dane na ekranie nie zmieniaja sie z odświerzaniem około 1.6 sekundy na ekran.
    Jeżeli tak to napewno trzeba zewrzec piny AB w złaczu - inaczej sterownik nie wysyła komunikatów aldl-160.
  • REKLAMA
  • #6 2945462
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Na sam początek zewrzyj piny A i B w złączu diagnostycznym(bez podpinania komputra),przekre stacyjke(ale nie zapalaj silnika) i odczytaj błedy za pomocą lampki kontrolnej silnika.Na poczatku zawsze wyskoczy ci błąd 12.Ważniejsze są te,ktore wyskoczą ci jako nastepne.
  • #7 2947155
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    A ten program uruchamiałeś pod czystym DOSem??
  • #8 2947255
    zaplonnik
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Musisz sprawdzić czujnik położenia wału takie ustrojstwo na obudowie rozrządu może być uwalony kabelek, druga propozycja,dostań sie do paska rozrządu i sprawdź ustawienie kół czy znaki są odpowiednio(mógł przeskoczyć pasek, wymień kable WN, po zdjęciu pokrywy filtra powietrza możesz zobaczyć czy dobrze podaje wtryskiwacz, wyjmij silniczek krokowy i zobacz czy lekko da sie przesuwać trzpień jesli tak to wporządku jeśli nie to benzynka ekstrakcyjna i mycie. Komputer napewno nie zdjagnozuje czy bierze olej.
    A tak wogóle to po twoim opisie nasuwa mi sie tylko jedno uszczelka pod głowicą. Jak wszystko posprawdzasz to pisz .
  • #9 2950737
    LAMBDA
    Poziom 17  
    a więc tak !....program monitor odpalił....rzeczywiście okazało sie że nie odpalałem go pod dosem tylko z poziomu windy 98....czujnik MAP pokazuje na wolnych ok. 30kPa jak dodam gazu to nieznacznie sie zwiekszy tak do 40-50kPa...jak odepne wężyk podcisnienia to podskoczy do 100kPa...podcisnienie jest bo jak odepne to od razu silnik chce zgasnąć...a palec zasysa ,mocno :)...sonda oscyluje w granicach 500-600mV...czasami pojawia sie napis UBOGA ale w wiekszości przypadków BOGATA...potencjometr przepustnicy na wolnych ma ok. 0.4V a na wysokich obrotach maxymalnie podchodzi do chyba 1.5V..błędów zero...chyba że sam je zasymuluje to pokaże...tylko potem nie wiem jak je usunąć programem...wtryskiwacz tak na oko podaje..hmmm...w kadecie 1.4 była widoczna mgiełka...tutaj tak jakby ta mgiełka bardziej kroplista ale rozpyla...ciśnienia paliwa jako tako nie sprawdzalem manometrem ale jak wężyk przy wtrysku przytkałem palcem i włączyłem stacyjke to nie było szans na zatrzymanie...czujnik temperatury pokrywa sie ze wskazaniami w kompie...obroty z zimnego stopniowo spadają...olej wiadomo jak to polonez napewno cos tam bierzez ale ta sadza mi na bopgata mieszanke wygląda...nie wiem jeszcze jak ma dokładnie działać czujnik podcisnienia i potencjometr przepustnicy....może uda mi sie jakos zamiescić dane z tego monitora to bym je zamiescił bo było ich troche wiecej...dalej czekam na Helpy....i narazie dziekuje za dotychczasową pomoc
  • #10 2951220
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    witam sprubuj zrobic tak odłacz plus od akumulatora zostaw na noc rano podłącz i odpal silnik bez dodawania gazu poczekaj az 3 razy właczy sie wentylator i zobaczymy jesli nic to nie da podmien komputer w samochodzie i zrób to samo co wyrzej poz.
  • REKLAMA
  • #11 2951481
    zaplonnik
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    do resetu kompa nie potrzeba zostawiać auta na noc poza tym auto programuje sie do jednego włączenia wentylatora nie ma potrzeby grzać go aż tyle czasu
  • #12 3372858
    Witoldinho
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    W którym miejscu w Polonezie jest złącze ALDL ( czy jest w wersji 1.6 MPi )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z diagnostyką i wysokim spalaniem w Polonezie z 1995 roku wyposażonym w system wtrysku paliwa Abimex lub Multec (jednopunktowy). Użytkownik zmaga się z brakiem komunikacji komputera diagnostycznego z ECU przez interfejs ALDL, mimo poprawnego wykonania kabla z rezystorami i użycia programu FSO-ECM monitor. Okazało się, że program musi być uruchamiany pod czystym DOS-em, a nie z poziomu Windows 98. Wskazano konieczność zwarcia pinów A i B w złączu diagnostycznym, aby sterownik wysyłał dane ALDL-160. Zalecane jest także odczytanie błędów za pomocą lampki kontrolnej silnika poprzez przekręcenie stacyjki bez uruchamiania silnika. Wskazano na potrzebę sprawdzenia mas, zasilania, sygnałów z czujników, w tym czujnika położenia wału, ustawienia kół rozrządu, stanu cewek wysokiego napięcia oraz wtryskiwacza. Użytkownik potwierdził działanie programu diagnostycznego po uruchomieniu go pod DOS-em, podał wartości sygnałów z czujnika MAP, sondy lambda oraz potencjometru przepustnicy, a także brak błędów w ECU. Zasugerowano reset komputera poprzez odłączenie akumulatora oraz ewentualną wymianę sterownika. Pojawiły się pytania o lokalizację złącza ALDL w Polonezie 1.6 MPi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA