logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Willem udaje mi sie zaprogr. procesor tylko raz?

lukamar 29 Cze 2003 13:32 2383 11
REKLAMA
  • #1 268045
    lukamar
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Potrzebuje pomocy.
    Zakupilem programotor Willem wraz z przystawka MCS-51.
    Mam dziwny problem z programowaniem. Kupilem trzy procesory AT89c52.
    Udalo mi sie zaprogramowac je tylko raz (lub moze kilka razy).
    Nie mam problemow z odczytem pamieci, robi to bez problemow. Da sie wgrac tylko dokladnie ten sam program, ktory byl wgrany. Inaczej pojawia sie czerwony komunikat np. Error at 0x000002 chip=0x41 buffer = 0x36, o co chodzi????
    Jesli dobrze interpretuje ten program Eprom Prog 097g nie ustawilem zadnych bitow zabezpieczen.
    Wczesniej programowalem progatem i nie bylo problemow. Niestety nie mam mozliwosci sprawdzic, czy nie uszkodzielem w jakis sposob tych procesorow, ale raczej nie (no napewno nie trzy).
    Serdecznie bede wdzieczny za pomoc,
    z gory dzieki, lukasz[/b]
  • REKLAMA
  • #2 268066
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Po prostu przed ponownym zaprogramowaniem musisz skasować chip.
    Nie wyrzuca błędu kiedy programujesz tą samą zawartością, bo przy weryfikacji bajty są takie same.
  • REKLAMA
  • #3 268141
    lukamar
    Poziom 11  
    rozumiem, ze kasowanie chipu wykonuje poleceniem ERASE CHIP.
    Tyle, ze pojawia sie pasek wykonania tego zadania i znika przy 0%.

Dlaczego???
  • REKLAMA
  • #4 268387
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    A czy po użyciu funkcji ERASE CHIP układ daje się zaprogramować?
    To że pojawia się 0% i znika to może być normalne. Kasowanie trwa dużo krócej niż programowanie i pasek postępu może zdążyć tylko "mignąć" na ekranie.
  • #5 268542
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Nie słyszałem jeszcze o '52 OTP, ale kto wie..
  • #6 268625
    lukamar
    Poziom 11  
    wlasnie po uzyciu ERASE CHIP nadal nie daje sie zaprogramowac (robielem to wiele razy i nic)!
    Moze ma tu jakies znaczenie napiecie zasilania programotora, ja zasilam 12 V. Ale dopuszczalne jest ok 19V jesli dobrze sie orientuje.
    (Zaczyna mnie to denerwowac, bo wiem, ze powinno dzialac :))
  • #7 277524
    miroww
    Poziom 12  
    Witam

Mam identyczny problem.
    Jeśli uda Ci się go rozwiązać, napisz na forum jak to zrobiłeś.
    Jeśli w między czasi mi uda się go rozwiązać dam Ci znać.

Do programowania używam przejściówki MSC-51 v.2.
    Co jest ciekawe to procesor AT90S8515 programuje bez problemu.
  • #8 277554
    D.J.
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    jeśli to willem 3 to sprawdz napięcie vpp powinno być 12v jak masz więcej to pewnie układy programowane juz nie żyja.
  • REKLAMA
  • #9 277597
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    :arrow: D.J jesli ma 15V to tez jeszcze pochodzi, ale nie zawsze :), ja kiedys przez nie uwage zaprogramowalem 89c2051 napieciem 21V i potem dzialal jakims cudem :)

a moja rada jest taka zebys pierw wyczyscil bufor a potem dal erase chip, jesli nie pomoze to sproboj czystym buforem zaprogramowac

Pozdrawiam
  • #10 279162
    buc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    ja wczoraj zrobiłem do icproga tafe programator ,on tam jest na 74174
    zasilania są ok ,,tafe jest typowo do at89c2051,,mam tylko jedną sztukę
    z mojego miernika częstotliwości no i już miernika nie ma bo z programem coś się stało ,no chyba się skasował ,,próbuję na niego wgrywać inny hex
    np.z sterownika ired,,,i wyskakuje :błąd weryfikacji przy adresie 0000h:
    a jak tylko odczytam ten stary program to mi go odczyta z tym że nie podoba mi się ten hex bo całość to tylko 0078 0078 0078 xxxxxx itd.
    nie wiem czy jest to poprawny plik,,panowie pomóżcie bo osiwieję!
    mam pilną robutkę i potrzebuję tego ateka zaprogramować dzięki za wszelkie info!
  • #11 284259
    operator2wp
    Poziom 11  
    Odpowiedz do Tafe....

Ja tez pare dni temu zrobilem taki programatorek i mialem problem. Ale juz jest ok. Musisz w biosie zmienic ustawienia portu LPT na EPP-ECP lub EPP. Jesli uzywasz ICprog, to musisz wylaczyc 'ENABLE PAGE WRITE' jak tak zrobilem i po tym dzialalo ok, no i jeszcze wlacz w ICprog - enable NT/XP drive.... moze to tez pomoze.... ja mam XP. Teraz jestem zadowolony z mojego programatorka bo wczesniej mialem BlowIT ale tylko moglem nim programowac jeden procesorek at89c2051-24pc bo innych jakos nie mogl , nawet myslalem ze mi przyslali jakies stare procki ale to jednak byla wina programatora. Tafe jest ok... polecam go innym jest tani i dzial w BAscom i ICprog....
  • #12 325062
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witka wszystkim,
    Postanowilem się wziąć za jakieś programowanie mikrokontrolerków. Sprawiłem sobie Willema pcb3 (oczywiście nie tylko do tego, do biosów itp), do tego jeszcze są: 8051 i 8952 oraz kość flash AT29C020 - i mam zasadnicze pytanie czy mogę podłączyć tego flasha do 8051 jako zewnętrzną pamięć, czy może ten procesorek ma jakieś ograniczenia???
    I jak reszta pamięci zostanie wolna to chyba nie będzie to miało znaczenia??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania procesorów AT89C52 za pomocą programatora Willem z przystawką MCS-51. Użytkownik może odczytać pamięć procesorów bez problemu, jednak programowanie nowych danych kończy się błędem weryfikacji (np. "Error at 0x000002 chip=0x41 buffer=0x36"). Programator nie pozwala na skuteczne wymazanie układu funkcją ERASE CHIP – pasek postępu kasowania pojawia się i znika natychmiast, a po wymazaniu procesor nadal nie daje się zaprogramować. Sugerowane przyczyny to niewłaściwe napięcie programowania (zalecane 12 V, dopuszczalne do około 19 V; zbyt wysokie napięcie może uszkodzić układy), konieczność wyczyszczenia bufora przed kasowaniem, a także możliwe ograniczenia OTP (One-Time Programmable) procesorów AT89C52. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z różnymi mikrokontrolerami i programatorami, wskazując na konieczność odpowiednich ustawień portu LPT (EPP/ECP) oraz wyłączenia funkcji "ENABLE PAGE WRITE" w oprogramowaniu ICprog. Wskazano także, że programatory takie jak TAFE i Willem działają poprawnie z niektórymi modelami, ale mogą mieć problemy z innymi. Ogólnie problem może wynikać z błędów w procedurze kasowania, niewłaściwego napięcia programowania lub ograniczeń sprzętowych procesorów.
REKLAMA