logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT5322/58 MD1.2EAA - brak fonii i obrazu po wymianie kondensatora

romanzuker 22 Sie 2006 21:33 1469 2
REKLAMA
  • #1 2942411
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam. Mam problem z Philipsem jak w temacie, mianowicie w odchylaniu padł kondensator 1,5nf zwierając emiter z kolektorem tranzystora sterującego trafopowielaczem. Po wymianie kondensatora przeoczyłem przewód łączący płytkę kineskopa z ekranem założonym na kineskopie po włączeniu nastąpił przeskok iskry od tego właśnie przewodu do czegoś gdzieś w rejonie zasilacza może radiatora. Po tym TV uruchamia się ale brak fonii, ciemny ekran, nie wyświetla nic nawet menu. Wysokie chodzi jak najbardziej sprawdziłem wszystkie napięcia OK. Po podciągnięciu napięcia siatki drugiej mam zdeformowany obraz powrotów wygląda jak trapez od dołu około 10cm całkowicie ciemny. Podstawiłem drugi scalak TDA8366 i jest taki sam efekt. Sprawdzałem wszystkie tranzystory i diody i nic wyglądają na OK. Wyjąłem pamięć 24w16 i wogule programator jej nie widzi, czy ona może być winowajcą czy też procesor sterujący TMP87CS38N-3502 bo już nie mam zielonego pojęcia jak to ugryść, może jakiś punkt zaczepienia. Aha jeszcze na nóżce 16 TDA8366 według schematu powinno być 6,9V u mnie jest około 3,6V po podłączeniu tej nogi do masy pojawia się biały mleczny obraz także wmacniacze działają, ale bark geometri to znaczy wygląda tak jak pisałem wcześniej trapez. Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2942572
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Prawdopodobieństwo uszkodzenia pamięci duże. Zaprogramuj nową.
  • #3 2943394
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Dzięki Zdzich42 za trafną podpowiedź sam do tego doszedłem wczoraj. W omim przypadku bez pamięci nie chodzi jak również z pustą zawartością pamięci taki sam efekt ale gdy zaprogramowałem właściwym wsadem wszystko ruszyło. Jeszcze raz dzięki, zamykam temat.
REKLAMA