logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA-AK20 - błędne działanie magnetofonu po wymianie pasków

amator 29 Cze 2003 15:31 2823 9
REKLAMA
  • #1 268148
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Po wymianie pasków napędowych i złożeniu spowrotem magnetofonu (raczej napewno dobrze) magnetofon zwariował. Błędnie realizuje poszczególne funkcje (np. zamiast Play przewija w tył). Poza tym silnik pracuje ciągle na dużych obrotach. Czy ktoś miał do czynienia z podobną usterką w tym modelu?
  • REKLAMA
  • #2 268537
    manyzg
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Pewnie przestawil sie mechanizm,a jesli nie to pewnie gdzies zrobila ci sie przerwa na zlaczkach,tasiemkach.Tez mialem podobne problemy i okazywalo sie jedno lub drugie.A moze za male paski zalozyles i dlatego zle funkcjonuje.Sprawdz je.Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 268550
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Miałem podobny przypadek na warsztacie i pomogła wymiana transoptora pod talerzykiem: być może masz zimne luty tychże, bo nie wierzę, że zepsuły się przy wymianie pasków.
  • #4 268918
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Przyczyną mieszania funkcji są z duże obroty silnika !!!I tu bym szukał usterki.Coś kolega zle poskładał lub coś urwał.
  • #5 269000
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    A nie założyłeś na odwrót tasiemki z kablami ????
  • #6 269966
    amator
    Poziom 22  
    :arrow: manyzg
    W mechanizmie magnetofonu nie ma przełącznika funkcji więc nie mogłem nic poprzestawiać. Tym bardziej że do wymiany pasków zdemontowałem tylko płyty łożyskowe kół zamachowych i po wymianie których założyłem je na swoje miejsce. Paski zostały założone właściwe, połączenia taśmowe sprawdzałem - są OK.

:arrow: peter falk
    Zimnych lutów ani przerw na transoptorach nie ma, myślę podobnie jak Ty, że w trakcie wymiany pasków raczej nie mogły się one popsuć, w związku z czym sądze, że nie są one przyczyną opisywanej usterki.

:arrow: kolega
    Taśma na 100% założona właściwie.

:arrow: MANIEKJG
    Ja również myślałem, że wysokie obroty mogą być przyczyną wariowania mechanizmu. Sprawdziłem m.in. silnik (podmieniłem go) oraz obwód regulacji obrotów. Niestety nie znalazłem tam żadnego uszkodzenia. Jutro podejmę dalsze próby rozgryzienia powyższej usterki.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i próbę pomocy.
  • REKLAMA
  • #7 270492
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    Może padły BU2090?
  • REKLAMA
  • #8 274400
    amator
    Poziom 22  
    Niestety nie dowiemy się co było usterką. Klijent zabrał sprzęt, twierdząc, że magnetofon nie jest mu potrzebny.
  • #9 274646
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    witam
    sluchaj z tego co pamietam jest tam magnetofon taki jak w sa-ch74 mogl ci wywalic scalak przy 2 decku on jesta dokladnie za odloncz zasilanie z tego co pamietam to jest to 3 albo 5 nozka przez rezystor idzie zmiez napiecie powinno byc chyba kolo 5V bo moze ci obasadzac ale z kolei jak masz dzwiekto nie bedzie on. Sproboj wejsc w tryb serwisowy wyjmij wtyczke wcisnij bodajze stop i przewijanie do przodu to od cd trzymaj i podloncz prad po wczytaniu programu wcisnij tape i powinien ci blad wyskoczyc jak ci wyskoczy cos to powiedz sprawdze w serwisowce i ci powiem oco chodzi wyslij mi blad smsem 504625317 z netu tez mozesz bede wiedzial o co chodzi

apropo potrafie w 80% uleczyc proca w panasonicu F61 albo jak nie dziala albo disc take out w SA-AK 22 i 44 info 504 625 317 ale potrzeboje sprzet i mieszkam w szczecinie

BarT
  • #10 275188
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    bart1984 napisał:

apropo potrafie w 80% uleczyc proca w panasonicu F61 albo jak nie dziala albo disc take out w SA-AK 22 i 44 info 504 625 317 ale potrzeboje sprzet i mieszkam w szczecinie
    BarT

A to bardzo ciekawe??!! :P :P :D

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pasków napędowych w magnetofonie Panasonic SA-AK20 pojawiły się problemy z nieprawidłowym działaniem funkcji, np. zamiast Play urządzenie przewija wstecz, a silnik pracuje ciągle na wysokich obrotach. Możliwe przyczyny to błędne złożenie mechanizmu, niewłaściwie założone paski (np. za małe), uszkodzenia lub zimne luty na taśmach i złączach, a także potencjalne uszkodzenie elementów elektronicznych takich jak transoptory lub scalaki (np. BU2090). Autor wykluczył błędy montażowe i uszkodzenia silnika oraz układu regulacji obrotów. Wskazano również możliwość awarii scalaka odpowiedzialnego za sterowanie w modelach pokrewnych (np. SA-CH74). Niestety, ostateczna diagnoza nie została potwierdzona, gdyż sprzęt został zabrany przez klienta. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia trybu serwisowego do diagnostyki błędów oraz możliwość naprawy procesora w podobnych modelach Panasonic SA-AK22 i SA-AK44.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA