logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy ładowarka czy akumulator 9.6V wkrętarki jest uszkodzony?

avido 29 Cze 2003 16:42 3549 3
  • #1 268192
    avido
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!!
    jak sprawdzic co jest uszkodzone .Nie mogę naładować akumulatora od wkrętarki,zapasowego również.akumulatory 9.6V miernik pokazuje 2.3V .Na stykach ładowarki 15.5V.czs ładowania zalecany 1.5h.po tym czsie akumulatory mają 5.5V i rozładowują się momentalnie. jeżeli będą potrzebne jakieś szczegóły to jestem w stanie podać (mogę rozkręcić ladowarkę)

z góry dziękuję za każdą odpowiedz
  • #2 268273
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Tak niskie napięcie rozładowanych aku może świadczyć o ich uszkodzeniu,
    ale nie musi.Pytanie o wiek aku jest zasadne.
    Uszkodzone ogniwa zasadowe mają tendencje do zwarć wewnętrznych.
    Propnuje:
    Próbę ładowania aku z obcego źródła nawet tzw.prostownik do aku somochodowych ale z reg.prądu ładowania i ładować 0,5 A i obserwować czy napięcie na nim przyrasta.Końcowe napięcie powinno wynosić około
    12V.Ładować około 5-6 godzin kontrolując napięcie.Jeżeli napięcie skoczy
    momentalnie powyżej 12V i po kilku godzinach ładowania błyskawicznie się rozładują po podłączeniu do wkrętarki ,to oznacza tylko jedno:aku- szmelc.(wykluczam zwarcie silnika wkrętarki).
    Hej.
  • #3 270755
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    zgadzam sie z JCK to wskazuje na zwarcie w pakiecie chyba ze tak spierdzilila sie ladowarka ze po wlozeniu do niej rozladowanych akumulatorow ona zamiast je ladowac to jeszcze bardziej je rozladowala
  • #4 271011
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Sprawdź napięcie na zaciskach ładowarki podczas ładowania oraz czy akumulatory pobierają jakikolwiek prąd.

Tak jak koledzy uważam, ze uszkodzone są jednak pakiety akumulatorów.
REKLAMA