logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 2.5 TDI '99 - brak mocy, turbina się nie włącza, co sprawdzić?

szymas87 23 Sie 2006 15:54 1964 17
REKLAMA
  • #1 2944943
    szymas87
    Poziom 2  
    Mam 2,5 tdi z99 wszystko bylo ok ale od 3 tygodni nie ma mocy, normalnie ma 155 koni a teraz zachowuje sie jak by mial z 60 jego maksymalna predkosc to 110 na prostej a pod gore wyciaga 80 iemam pojecia co sie dzieje ?? wymienilem przeplywomierz i dalej jest taksamo sprawdzilem katalizator i to tez nie pomoglo wszystkie rury sa szczelne i czyste niewiem co robic pomorzcie,
    a cha wiem jedno turbina sie nie wlacza:cry: moze ktos wie co jest przczyna tej usterki?? moze to podcisnieniowy wlacznik turbiny, chcialem to wymienic ale niemoge dostac wiec niewiem co robic (turbina jest sprawna)
  • REKLAMA
  • #2 2944955
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    szymas87 napisał:
    moze to podcisnieniowy wlacznik turbiny

biorac bod uwage twoja znajomośc zagadnienia (bez obrazy)proponuję skorzystać z usług osoby doświadczonej i wyposazonej w odpowiedni sprzet.
  • REKLAMA
  • #3 2945271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2945466
    krypel2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    spróbuj bez katalizatora albo wyciąg go i zobacz czy jest prześwit
  • #5 2945526
    Nik xxl
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Sprawdź filtry paliwa . Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2945551
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Jak nie słychać tego gwizdu powyżej 2500 obrotów, i nie czuć kopa,
    to turbinka robi za hamulec gazów wylotowych, i hamulec powietrza zasysanego. Same straty. Zatarło się łożysko. Wymiana albo regeneracja.
    Pozdrawiam.
  • #7 2945755
    k631
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Witam a masz tam gdzies VAGA pod rękom i zobaczysz wszystko jak na dłoni POZ.:D
  • #8 2945767
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    VAG iem to se zobaczysz czy turbinka działa czy nie.
    Pozdrawiam.
  • #9 2945825
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    A jakie sa wskazania z map-a? Jest doładowanie? Wsadz palec do turbiny ( na wyłączonym silniku :) ) i pomacaj łopatki turbiny czy sa całe, czy nie ma luzu na wałku, albo czy sie nie rozkreciła i czy wogule sie obraca. Mozesz zajrzec do turbiny na odpalonym silniku i zobacz czy sie kreci, ale nic tam nie wkładaj.
  • #10 2946082
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Halo myśli tam ktoś?
    Co wy mu doradzacie żeby sprawdził luzy łożyskowe w turbinie?
    Albo że się zatarła?
    Gość pisze, że "turbo się nie załącza" to znaczy, że sam nic nie sprawdzi.
    Ja radze nic już więcej nie wymieniaj a zwłaszcza wlacznika turbiny. Tylko jedz do dobrego warsztatu na diagnostyke.
  • #11 2946100
    quattro
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    nie czytałem to co pisali ini ale powiem tak utrata mocy może być spowodowana zatkaniem filtra paliwa - daje tyle ze auto jedzie
    turbina sie nie załancza -hyyy powiem tak turbinka pracuje od momętu uruchomienia silnika i daje cały czas ciśnienie jedynie przy wysokich obrotach sie -potocznie wyłancza ale defakto ona zmniejsza swą wydajność tak by zachowac ciśnienie powietrza doładowywanego na poziomie jednej atmosfery
    seba
    opisz dokładnie co i jak a postaram sie pomuc
  • #12 2946292
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    camel09 napisał:
    Halo myśli tam ktoś?
    Co wy mu doradzacie żeby sprawdził luzy łożyskowe w turbinie?
    Albo że się zatarła?
    Gość pisze, że "turbo się nie załącza" to znaczy, że sam nic nie sprawdzi.
    Ja radze nic już więcej nie wymieniaj a zwłaszcza wlacznika turbiny. Tylko jedz do dobrego warsztatu na diagnostyke.

a może pękł wałek, a moze poluzowała sie nakretka i turbina jest napedzana ale po stronie doładowania łopatki nie kreca sie z odpowiednia predkoscia? Dlatego pytam jakie sa wskazania z czujnika doładowania. Jesli sa powiedzmy 1.5 bara przy wiekszych obrotach to znaczy ze działa. Czyż nie? Cieżko jest naprawiać samochód na odległość tak samo jak lekarz nie potrafi leczyc przez telefon. Mamy tylko przypuszczenia co może być i proponujemy co można sprawdzić.

Podrawiam
  • #13 2946693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2956133
    Kris-591
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Cze! Miałem podobne problemy z Astrą 1,7TD .Mnóstwo doradców wymyślało wszystko łącznie z kapitalką turbiny a przyczyna była prozaiczna. Padł czujnik temperatury podgrzewania filtra paliwa i auto powyżej 3000 obr. miało dziurę w gazie a turbo jakby wcięło.
  • #15 3047971
    szymas87
    Poziom 2  
    dzieki za pomoc ale nikt nie mial racji, niektorzy pisali zebym wymienil filtry az tak uposledzony nie jestem (zrobilem to na poczatku) vag wedlug specjalisty nie wykryl zadnych usterek w serwisie vw powiedzieli ze wymienia mi cala turbine za 4,500 zl wiec podziekowalem, nic juz wiecej nie wymienialem poza podcisnieniowym wloacznikiem turbiny i to bylo to!!
  • #16 3048030
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    co to jest podciśnieniowy włącznik turbiny?? pompa vacum, zawór sterujacy czy siłownik pnumatyczny.
    pozatym nie napisaleś ze wymieniłeś filtry
    nie zrobiłes dokładnej diagnozy i czego ty oczekujesz?
  • #17 3048561
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    niektórzy traktują to forum jak konkurs! nie zgadliście i jesteście do bani!
    a ja sam sobie poradziłem! ludzie się starają coś wywnioskować ze steku bzdur który klient nazywa pełną diagnostyka. I takie potem zakończenie. Co się dziwić że używanie opcji szukaj nic nie daje, skoro posty tak wygladają.
  • #18 3049733
    ptrw11
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    najprawopodobniej zasysalo lewe powietrze.czesta usterka jest uszkodzenie przeplywomierza lub czujnika cisnienia na rurze dolotowej

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Passata 2.5 TDI z 1999 roku zgłosił problem z brakiem mocy – samochód zamiast 155 KM osiągał moc około 60 KM, a turbina „nie włączała się”. W dyskusji sugerowano sprawdzenie filtra paliwa, katalizatora, szczelności układu dolotowego, stanu łożysk turbiny oraz diagnostykę komputerową (VAG). Pojawiły się też sugestie dotyczące uszkodzenia czujnika doładowania, ewentualnego zassania powietrza z zewnątrz, czy awarii podciśnieniowego włącznika turbiny. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana podciśnieniowego włącznika turbiny, który steruje doładowaniem, co potwierdziło, że turbina sama w sobie była sprawna. Diagnostyka w serwisie VW nie wykazała usterek, a koszt wymiany całej turbiny był wysoki, dlatego wymiana włącznika okazała się skutecznym i ekonomicznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA