logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC-26B3EE - pilot działa tylko z bliska, co może być przyczyną?

yogibear07 23 Sie 2006 16:45 1840 6
REKLAMA
  • #1 2945092
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Posiadam TV jak w temacie i ostatnio pojawił mi się następujący problem. Pilot nie reaguje, nie przełącza kanałów, nie gasi TV, nic. (Pilot na 100% jest sprawny bo sprawdzałem). Co dziwniejsze kiedy zbliżę pilota do odbiornika podczerwieni w TV, tak gdzieś na odległość 1-2cm, to działa normalnie, a z daleka nie chce. Nie wiem co jest grane. Rok temu miałem podobną sytuację. Nie posiadałem wtedy schematu do niego, więc na czuja wymieniłem 2 sąsiadujące ze złączem prowadzącym z odbiornika podczerwieni, kondensatory elektrolicztyne i pomogło. Ich wartości 47uF i 4.7uF
    Tym razem też tak postanowiłem zrobić, tylko nie miałem 47uF, wiec wstawiłem 33uF i sprawdziłem czy ruszy. Ruszyło, działało dobrze, przełączało z daleka, ale tylko przez 10sekund. Potem znów lipa, ten sam objaw.

Pod poniższym linkiem jest schemat, który zassałem tu z elektrody.
    http://www.m85.prv.pl

Nie wiem co może być nie tak? Czy sygnał z pilota jest gdzieś wzmacniany? Co wpływało by na to że z daleka nie chce działać, a z bliska działa? Może ktoś wie?
    Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2945119
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Chyba Panasonic, a nie Philips?
  • REKLAMA
  • #4 2945135
    yogibear07
    Poziom 16  
    tenap napisał:
    Witam!
    Chyba Panasonic, a nie Philips?

Tak tak Panasonic. Przepraszam za pomyłkę i dziękuje za zwrócenie uwagi.

Co do brudnej syzbki odpada. Co do uszkodzonego odbiornika, jest to możliwe, aczkolwiek cięzko będzie to sprawdzić chyba.
  • REKLAMA
  • #6 2945155
    zbylat
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Raczej wina kondensatorów elektrolit. w odbiorniku podczerwieni.
  • #7 2945183
    yogibear07
    Poziom 16  
    tenap napisał:
    Poczytaj to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic548397.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic163630.html]

Dziekuję za linki. Tego pierwszego nie czytałem.

Mam pytanko, bo nie za bardzo mam dostęp do starego sprzętu. Czy można by na miejsce tego odbiornika użyć np. TSOP1736 (tam do tego schematu z tego linku)
    Jeśli oczywiście okazałoby się, że to odbiornik jest zepsuty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Panasonic TC-26B3EE, którego pilot działa tylko z bardzo bliskiej odległości (1-2 cm), natomiast z dalsza odległości nie reaguje. Pilot jest sprawny, co potwierdzono testami. Wcześniej podobny problem został częściowo rozwiązany przez wymianę elektrolitycznych kondensatorów (47uF i 4.7uF) przy odbiorniku podczerwieni. Tym razem zastosowano kondensator 33uF zamiast 47uF, co dało krótkotrwały efekt (ok. 10 sekund działania zdalnego sterowania). Podejrzewa się uszkodzenie odbiornika podczerwieni lub jego elementów, ewentualnie zabrudzenie szybki odbiornika, choć to zostało wykluczone. Wskazano na możliwą konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych w układzie odbiornika IR. Zaproponowano również rozważenie zastąpienia oryginalnego odbiornika podczerwieni modułem TSOP1736, jeśli potwierdzi się jego uszkodzenie. W dyskusji podano linki do schematów i podobnych problemów na forum elektroda.pl, które mogą pomóc w diagnozie i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA