logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy różnicówka na oświetlenie w obiekcie publicznym z świetlówkami to dobry pomysł?

lisantek 23 Sie 2006 18:06 2295 3
REKLAMA
  • #1 2945385
    lisantek
    Poziom 11  
    witam zalazylem w nowym domu instalacje przeciwporazeniowa co za tym sie wiaze musialem zalozyc wylaczniki roznicowo pradowe i mam problem wedlug projektu to na oswietlenie dalem roznicowke choc nie jestem pewiem cze zamontowanie swietlowek nie spowoduje zaklucen przy uruchamianiu ich i tu mam pytanie czy w oswietleniu powinna byc roznicowka?dodam ze jest to obiekt uzytku publicznego. jesli tak to czy beda mial jakies znaczenie rodzaj oswietlenia jakie tam zawisnie
  • REKLAMA
  • #2 2945559
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    Zgodnie z normami nie musisz stosowac roznicowki w obwodzie oswietlenia. Poczytaj sobie normy elektryczne sa tam rysunki odnosnie tego tematu. Poza tym jak ktos zrobi "zwarcie" w obwodzie gniazd to zgasnie Ci oswietlenie, a co jak bedzie noc????
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2945620
    Scotty_
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Nie powinno stanowić problemu takie podłączenie, gdyż różnicówka sumuje wektorowo prądy w przewodach fazowych i zerowym. Przy załączaniu świetlówek nie powinna pojawiać sie asymetria miedzy przewodem fazowym i zerowym, czyli suma wektorow nadal wynosic bedzie 0.
    W instalacji domowej mam oświetlenie na 10 świetlówek za wyłącznikiem różnicowo-prądowym i jeszcze go nie rozłączyło.
    Wg mnie powinien byc tam taki wyłącznik ze względu na to że przy "grzebaniu" przy tych lampach może dojść do doziemienia przez osobę manipulującą no i nieszczęście gotowe.

-> Jarooo!!!
    Cytat:
    Poza tym jak ktos zrobi "zwarcie" w obwodzie gniazd to zgasnie Ci oswietlenie, a co jak bedzie noc????

Z tego co wiem, to "różnicówki" zabezpieczają przed zamknięciem obwodu elektrycznego z innym punktem niż "0", czyli np. ziemią, czyli przed doziemieniem, czy jak się to tam nazywało. A przed zwarciami w gniazdkach chronią bezpieczniki przepięciowe i wyłącza się w takim przypadku tylko obwód danego bezpiecznika.

Pozdrawiam
  • #4 2945822
    lisantek
    Poziom 11  
    tak ale w instalacji tego domu mam 3-fazowke i 3 wylaczniki roznicowo pradowe 1 3-fazowy poprzez wszystie fazy na maszyny 2 na odbiorniki 1-fazowe a 3 na oswietlenie wiec dlatego pytalem o to czy potrzebuje roznicowke na oswietlenie

Dodano po 2 [minuty]:

ale dzieki za rade czyli powinno dzialac nawet ze swietlowkami ? bo mam zrobiona instalacje ale doszly mnie wlasnie sluchy o zakloceniach i postanowilem to sprawdzic
REKLAMA