logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens A70 - martwy. Czy to wina softu? Uszkodzenie tel.?

mllucz 23 Sie 2006 20:30 1451 10
REKLAMA
  • #1 2945925
    mllucz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, dostalem telefon ktory nagle sie wylaczyl i nie chce juz sie wlaczyc. WinSwup niby wgrywa soft ale nadal zadnej reakcji. Joker pokazuje cos takiego przy probie przeliczenia sum itp:
    Start...
    Loading BootsModel(A70)...
    StartBoot does not answer!
    A przy probie uruchomienia w trybie servisowym:
    Start...
    Loading ServiceBoot...
    Sending ServiceBoot Ok.
    The phone was switched off on an error:
    EXIT: 7492 08 0000
    4780,re

Czy jest to problem z softem czy moze trzeba zajrzec do srodka. Z tego co wiem z telefonem nic wczesniej nie bylo robione.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2946196
    mllucz
    Poziom 11  
    Mam weresje z 4MB flashem - tak przynajmniej krzyczal WinSwup. Nie mam jak inaczej tego sprawdzic. Proba wgrania ff skonczyla sie tak:
    Open file "D:\A70_4MB_221D_FF.bin" for write in Flash.
    FullFlash file info:
    FlashID: 0001/221D
    SIEMENS A70 Sw32 lg91
    RealLgPack: lg91
    Start...
    Loading BootsModel(A70)...
    StartBoot does not answer!
    Nie mam pojecia co dalej ale nie wyglada mi to na blad softu. Tyle ze nie wiem gdzie szukac usterki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2948930
    mllucz
    Poziom 11  
    Bateria jest w porzadku, czy napewno wymagane jest ciecie TP do wgrania softu? I z jakiego powodu mogl sie zepsuc soft?
  • #6 2949088
    pawuloo
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    A reaguje na czerwoną słuchawke
  • #7 2949102
    mllucz
    Poziom 11  
    Normalnie wydaje sie martwy, w programach reaguje ale siada na boot ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2949113
    pawuloo
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    W stt próbowałes
  • #9 2949152
    mllucz
    Poziom 11  
    Jedynie przez swup'a udawalo sie wgrac soft w innych programach nic z tego. Mozesz sie do mnie odezwac na gg: 1232357
  • #11 2957056
    mllucz
    Poziom 11  
    pawuloo napisał:
    W stt próbowałes

Dzieki, po zrobieniu TP udalo sie bez problemu zagadac z telefonem za pomoca Jokera. Telefon dziala. Pozdrawiam. Temat zamkniety

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens A70 przestał się włączać i nie reagował na próby wgrania oprogramowania za pomocą WinSwup i Jokera, które zgłaszały brak odpowiedzi bootloadera. Problem nie wydawał się związany z baterią, która była naładowana. Zalecano sprawdzenie typu pamięci flash, gdyż istnieją dwie wersje, a nieprawidłowe oprogramowanie może uszkodzić telefon. Konieczne okazało się wykonanie test point (TP) – specjalnego punktu serwisowego, który umożliwił nawiązanie komunikacji z telefonem i poprawne wgranie softu przez Jokera. Po wykonaniu TP telefon zaczął działać prawidłowo. Dyskusja wskazuje, że problemem była blokada bootloadera wymagająca fizycznej ingerencji (TP) do przywrócenia funkcjonalności, a nie sam soft.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA