logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać BIOS do Gainward GF6600 1760 PCX bez programatora?

Migrus 23 Sie 2006 20:55 1974 14
REKLAMA
  • #1 2946023
    Migrus
    Poziom 11  
    Cześć!!

Jakieś 2 mieśiące temu staralem sie przerobić swojego gainward GF6600 1760 PCX na model GT i niestety po kilku nie udanych próbach dałem spokuj, wygoglowałem że do tego modelu nie można wgrać biosu normalnie tylko przez programator. Przez przypadek natknęłem się na pewną informacje na waszym forum i zaświeciła mi się żaróweczka w głowie:D Czy jest możliwość wgrania biosu do niej w domu bez żadnych programatorów i bajerów?
    Za wszelkie odpowiedzi dzięki! I prosze o wyrozumiałość bo laik ze mnie.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2946134
    TS96
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    `
    Migrus napisał:
    wygoglowałem że do tego modelu nie można wgrać biosu normalnie tylko przez programator.

Skoro tak wygoglowałeś na jakimś dobrym forum to tak jest.
    Moja rada to poszukać biosów zmodowanych do oc do tej karty może taki podejdzie, ale na ten temat to już musiałby się wypowiedzieć jakiś obeznany w temacie overclocker
    _
  • #3 2947759
    morron1
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    sa patenty mozna na goraca czyli jak masz uruchamiasz flaszera biosu plyty glownej podmieniasz uklad biosu(od warunkiem ze oba uklady maja taka sama obudowe i sa w podstawkach)w opcjach flaszera wybierasz nazwe ukladu z karty graficznej i jedziesz
    a tak wogle to poco zmieniac bios w karcie graficznej myslkisz ze bedzie lepiej dzialac albo lepiej sie krecic
  • REKLAMA
  • #4 2950349
    Migrus
    Poziom 11  
    morron1, chyba takie wyjście odpada:8O:. A czy jest możliwe że nie mogę wgrać biosu ponieważ karta jest na chodzie?? Jeżeli tak kupil bym jakis staroć na allegro i próbowal w ten sposób.
  • #5 2951675
    erian
    Poziom 21  
    musisz skombinować kartę na PCI wystarczy byle
    jaka tylko żeby działała w Dosie i dodatkowo włożyć 6600 na PCIE ,uruchomić kompa z kartą na PCI i zacząć flash 6600

w przypadku kart graficznych hot flash nie jest możliwy
  • REKLAMA
  • #6 2962875
    Migrus
    Poziom 11  
    A może wie ktoś jak wykonać voltage mod dla gainward GF6600 1760 PCX, najlepiej na napięcie 1,35 v??:D
  • #7 2965565
    morron1
    Poziom 20  
    napisz mi jaka jest kosc pamieci w tym geforce
  • #8 2965807
    Migrus
    Poziom 11  
    Pamięci to:

HYNIX
    HY5DU281622ET-5
    Czas dostępu to chyba 5 ns (jak na końcu). Szukałem po goglach ale jak do tej pory znalazłem tylko do wersji 6600 gt gainwarda, innych firm też ciężko trafić.
  • #9 2965818
    morron1
    Poziom 20  
    chodzilo mi o pamiec flash(tam gdzie siedzi soft)
  • #10 2965876
    Migrus
    Poziom 11  
    Na stronie gainwarda pisze że jest to ''VESA BIOS 3.0''. Niestety nie potrafie odnależć go na karcie.
  • #11 2965932
    morron1
    Poziom 20  
    powinno byc takie cos kwadratowe z nozkami z kazdej strony
    Załączniki:
    • Jak wgrać BIOS do Gainward GF6600 1760 PCX bez programatora? images.jpg (1.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 2966187
    Migrus
    Poziom 11  
    Jest tam 5 kwadraciaków z 3 nóżkami z jednej strony i 5 prostokątnych z dużą ilością nużek, ze względu na napisy, wielkość, nóżki albo bios w drugim kompie to żaden nie przypomina go.:|
  • #13 2966259
    morron1
    Poziom 20  
  • #14 2966343
    Migrus
    Poziom 11  
    Hmm...właśnie na prawie to samo trafilem, ale szukalem v-moda do mojej grafy, no dzięki ,może coś wyskrobie z tego. Nvflash-em próbowałem wgrywać bios, różnymi wersjami i komendami.

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Hey! Wlaśnie udalo mi się wgrać nowy bios, chyba za sprawą nowszej wersji programu.:DWcześniej wgrywałem wersjmi 5.xx i lipa, a tera najnowszą 5.36 i poszło gładko, tylko nie wiem dlaczego ale dalej nie chce śię podkręcać. Siedzi i się nie ruszy z 400 Mhz bo inaczej zwiecha giery albo artefakty. A może napięcie zbyt wysokie (z 1.3 na 1.4) jak na karte bez dodatkowego zasilania??? Bo raczej nie kres możliwości tego gpu... no nie wiem, będę próbowal, aha i wgrywałem bios z własnej karty tylko wpierw przerobilem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wgrania BIOS-u do karty graficznej Gainward GF6600 1760 PCX bez użycia programatora. Użytkownik próbował przerobić kartę na model GT, jednak standardowe metody flashowania BIOS-u nie działały. Wskazano, że hot-flash (wgrywanie BIOS-u na działającej karcie) jest niemożliwy w przypadku kart graficznych. Zalecane jest użycie drugiej karty na PCI, aby uruchomić system w DOS i wtedy przeprowadzić flashowanie karty GF6600 na PCI-Express. Użytkownik próbował różnych wersji programu Nvflash, ostatecznie najnowsza wersja 5.36 pozwoliła na pomyślne wgranie BIOS-u. Wgrano zmodyfikowany BIOS, m.in. z modelu Gigabyte, co pozwoliło na podkręcenie GPU do 475 MHz, choć karta nadal wymagała stabilizacji napięcia. W dyskusji pojawiły się także pytania o voltage mod (modyfikację napięcia) dla tej karty oraz identyfikację kości pamięci i pamięci flash. Podano linki do źródeł z modowanymi BIOS-ami i poradnikami dotyczącymi modyfikacji napięcia. Podsumowując, wgranie BIOS-u bez programatora jest możliwe, ale wymaga drugiej karty PCI, odpowiedniego oprogramowania (Nvflash 5.36) oraz zmodyfikowanego BIOS-u dostosowanego do modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA