logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie książki i materiały polecacie na start w nauce elektroniki?

r4dz1k 30 Cze 2003 00:25 2973 19
REKLAMA
  • #1 268698
    r4dz1k
    Poziom 11  
    Witam
    Dopiero nie dawno zainteresowałem się elektroniką.
    Mam wobec tego pytanie:
    Jak zacząć, od czego zacząć, by np. nie robic czegoś
    co i tak w niczym mi nie pomoże, a tylko czas stracę.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 268705
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Przeszukaj forum, już były takie podobne pytanie, Jak chcesz możesz zacząć od składania zestawów do samodzielnego montażu, potem spróbuj takie tylko wg schematu z jakieś gazetki. W międzyczasie podszlifuj troche teorii. Może zalicz jakieś technikum albo studia.
    BTW czym chciałbyś się dokładniej zająć??
  • REKLAMA
  • #3 268762
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Zacznij od przeczytania i zrozumienia "Sztuki elektroniki"
  • #4 268795
    r4dz1k
    Poziom 11  
    zajac sie chciałbym ogólnie to wszystkim,
    staram sie nie ograniczać skoro to mnie interesuje. Narazie próbuje
    sciagnac jakies pomoce z tej strony, tylko najbardziej to przeszkadzaja mi w tej chwili te punkty bo ich nie mam, ale narazie spoko. A może ktoś z was zna jakiś link gdzie można by znalezc elektroniczne książki i darmowe?

pozdro

dolozylem ci 50 na dobry poczatek powodzenia[krzysiek]
  • REKLAMA
  • #5 269126
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Elektronika to temat bardzo szeroki. Rozumiem że interesuje Cię wszystko, jednak na razie myślę, że powinieneś skupić się na podstawach i rzeczach elementarnych.
    Jeżeli szukasz informacji i darmowych materiałów do nauki to oczywiście pozostaje internet oraz takie strony jak Elektroda czy Elektronika Analogowa, którą znajdziesz pod adresem: http://www.elektronika.qs.pl/strglow.html . Odpowiednich stron jest oczywiście dużo więcej.
    Pozdrawiam
  • #6 269211
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Cześć!
    Elektryk już Ci poradził podobny wątek był nawet niedawno poruszany (tydzień lub dwa wstecz), sam też tam coś napisałem.
    I nie myśl o punktach, bo bez nich można się obejść.
  • #7 269652
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Myślę że powinieneś zacząć od drobnych ukladów bardzo prostych które wymuszą u Ciebie zapoznanie się z podstawami elektroniki. Jakiś mały zasilacz czy inny tani i nieskomplikowany układ . Podczas budowy jeśli będziesz chciał prawidłowo go złożyć będzie trzeba się paru rzeczy dowiedzieć. A jeśli się powiedzie to będziesz miał satysfakcję i uciechę że to sam zrobiłeś. Jeśli układ nie ruszy to będziesz dociekał dlaczego i poprawiał. Powinieneś też kożystać z jakiejś literatury dla początkujących.
    Powodzenia i pozdrawiam.
    8)
  • REKLAMA
  • #8 279705
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    trochę teorji dużo praktyki>
    składaj proste układziki i staraj się zrozumieć o co w nich chodzi
    czytaj elektronike dla wszystkich świetna sprawa
    internet też ci się przyda
    powodzenia!
  • #9 279820
    r4dz1k
    Poziom 11  
    z praktykowanie to nie problem, gorzej z Elektronika dla wszystkich bo to jednak troszke problem jeżeli się nie zarabia. Ale będę starał się coś wykombinować. Dzieki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #10 280992
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    ja zaczołem od zabawiania sie diodami Led(początki jak to początki pospalałem chyba ze 10) ale starszy mi wytłumaczył na jakiech napieciach chodzą i sie niepalą później pierwszy mój prostownik od podstaw przewinięcie trafa układ greca radiator i dioda led sygnalizacyjna ale sie cieszyłem jak to chodziło później gry telewizyjne(PEGASUS) jescze później komputery + Wzmacniacze audio i jakoś po troszku szło to dalej a teraz podstawy sie wie praktyke też sie ma (robienie instalacji w domach )(dłubanie w elektronicznych układach ) itd Z czasem sie nauczysz co gdzie jak
  • #11 524016
    zagrycha
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    juz kilkarazy napotkałem sie na cos takiego jak "Sztuka elektroniki", gdzie to moge poczytac lub znalezc??
  • #12 524038
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    możesz kupić książkę, dwa opasłe tomy, nie pamiętam ceny ale ok 80-100zł
  • #13 778779
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    zagrycha napisał:
    juz kilkarazy napotkałem się na cos takiego jak "Sztuka elektroniki", gdzie to moge poczytac lub znalezc??

Możesz poszukać w bibliotece ja spotkałem sie z tą ksiązką w trzech bibliotekach.
  • #14 792916
    zorbar
    Poziom 12  
    Rzeczywiście 'Sztuka elektroniki' jest chyba najlepsza ksiazka dla poczatkujacych, najlatwiej ja dostac na Allegro. Sporo ciekawych artykulow znajduje sie w EdW, na poczatek polecam kurs opisujacy dzialanie tranzystora
  • #15 795084
    format19
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    dla poczatkujacych polecam "Oślą łączkę" w EdW, naprawde mozna duzo sie dowiedziec
  • #16 795106
    zorbar
    Poziom 12  
    'Osla laczka' jest dosc lagodnym wprowadzeniem w swiat elektroniki, ale tylko dla naprawde poczatkujacych. Na dluzsza mete nie nadaje sie do nauki elektroniki gdyz opisuje rzeczy zbyt powierzchownie i lakonicznie. Kiedy go czytalem mialem niekiedy wrazenie, ze autor traktuje mnie jak idiote, opisujac lapotologicznie jakies na prawde proste rzeczy, natomiast to co bylo istotne pomija, rzucajac jakies ogolne stwierdzenie ktore niczego nie tlumaczy . Jezeli ktos ma podstawy obejmujace zakres fizyki z podstawowki, to ten kurs mu sie na nic nie przyda. Proponuje przeanalizowac zamiast tego kurs o tranzystorach (tez w EdW), ktory jest po prostu swietny, a bez tej wiedzy ani rusz.

Pozdr.
  • #17 795173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 795292
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Moja żona jest bibliotekarzem , i zdanie ma odobne jak Acula i ja : Horowitz ; Hill - "sztuka elektroniki" - i warto ją kupić - bo wracać się do niej będzie na pewno - tak sprytnie jest napisana, że nie tylko dla początkujących. Znakomicie tłumaczona i opracowana w Polsce.W bibliotekach szukają jej nie tylko początkujący, fachowcy z doświadczeniem również. To jedyna pozycja oferująca wiedzę o elektronice dla raboratorium , wojska czy mikromocowej. Warto kupić bo w bibliotekach ciężko bywa - jak ktoś bierze to na pół roku
  • #20 795334
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ja niedawno kupiłem sobie Sztukę Elektroniki i nie żałuję. Przeczytałem prawie całą, pominąłem tylko dwa rozdziały o niezbyt zrozumiałej dla mnie technice cyfrowej ale niedługo do tego wrócę. W zasadzie to nie polecam dla całkiem początkujących, ja już coś niecoś wiedziałem i prawie wszystko kapuję, tylko że w gimnazjum nie było matematyki na tym poziomie :)
    Polecam książki "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" na początek oraz po to, żeby dobrze zrozumieć książkę "Sztuka elektroniki". Przydałoby się też troche bardziej aktualnej wiedzy, tutaj pomaga internet i czasopisma (to pierwsze ma zdecydowaną przewagę jeżeli chodzi o koszty i jakieś schematy układzików do zrobienia).

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęcie nauki elektroniki powinno opierać się na poznaniu podstaw teoretycznych oraz praktycznym składaniu prostych układów elektronicznych, takich jak małe zasilacze czy układy według schematów z gazet. Zalecane jest korzystanie z literatury dla początkujących, w tym książek takich jak „Sztuka elektroniki” Horowitza i Hilla, która jest uznawana za jedną z najlepszych pozycji, choć może być trudna dla całkowicie początkujących. Na początek warto również sięgnąć po serię „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz” Dietera Nuhrmanna oraz „Urządzenia Elektroniczne” A. Marusaka. Dla zupełnych nowicjuszy polecany jest kurs o tranzystorach dostępny w Elektronice dla Wszystkich (EdW), który jest bardziej przystępny niż „Oślą łączka”, która bywa krytykowana za zbyt powierzchowne podejście. Internet oraz fora takie jak Elektroda i Elektronika Analogowa (http://www.elektronika.qs.pl/strglow.html) stanowią cenne źródła darmowych materiałów i schematów. Praktyka poprzez budowę i testowanie prostych układów pozwala na lepsze zrozumienie teorii i rozwijanie umiejętności diagnostycznych. Warto również korzystać z bibliotek, gdzie można znaleźć polecane książki.
REKLAMA