logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał z tunera sat do drugiego TV z obsługą pilota?

kasprzyk 24 Sie 2006 22:19 3166 6
REKLAMA
  • #1 2949954
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Chyba banalne pytanie, jednak zapomniałem jak nazywa się to urządzenie. Program z tunera sat (cyfry, eurozłącze bez modulatora) ma być przesłany do drugiego tv (jest także eurozłącze i wejście RF)
    Jakim urządzeniem ? do tego żeby była możliwość przenoszenia pilota - czyli z miejsca gdzie jest drugi tv możliwość sterowania tym tunerem.
    proszę o sugestie i przypomnienie.. :)

Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2950206
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Witam. To ustrojstwo nazywa sie "VIDEOSENDER"- wystarczy wpisać w Google, jest tego od wyboru do koloru, co do sterowania pilotem w innym pomieszczeniu będziesz potrzebował "przedłużacz" pilota. W pismach Edw, EP i chyba Praktyczny elektronik były zamieszczone schematy z płytką druk., jak wykonać taki przedłużacz (w wersji przewodowej lub bezprzewodowej -radiowej)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2950663
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Ja montowałem transmiter firmy Tevion.
    Tani. Komplet kabli i przejściówek - aż za dużo.
    2.4 GHz/433MHz.
    Działa wyśmienicie z Fergusonem.
    Ale uwaga na Allegro bywają z różnymi wadami.
    Kupiłem w hurtowni - był OK, potem kupiłem na Allegro mimo wymiany dalej z wadami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2979915
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Panowie - sprzęt zakupiony, założony - wczoraj podłączyłem - działa pięknie.

Niestety dzisiaj klientka się skarży - ktoś jej włącza erotyki na cyfrze (tzn 0700 :) )

Do południa między erotykami discovery a później to już bajki :) :)

Dom jest wolnostojący, do następnego jakieś 50metrów - o co chodzi????

Pzdr
  • Pomocny post
    #6 2984780
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Te które ja zakładałem miały 4 kanały do wyboru - zmienić kanał.
    A co sygnał jest tak mocny, że przykrywa swój nadajnik?
    Może wyłącza swój i wtedy podgląda sąsiada.
    W ostateczności pobawić się ustawieniem antenek.
    Niestety to jest takie pasmo i wiele sprzętu może na nim chodzić. Dobrze że internet tam nie zakłóca.
    Można też iść do sąsiada i się jakoś dogadać (ustawienie antenek). A jak nie to dobrać jakiegoś pilota i mu zmieniać program - wtedy sam przyjdzie (jak działa w jedną stronę AV to i pilot powinien też).
  • #7 2984902
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Kazałem zmienić kanały - teraz czekam za telefonem.

Dzięki

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przesyłania sygnału z tunera satelitarnego (z wyjściem eurozłącza bez modulatora) do drugiego telewizora wyposażonego w eurozłącze i wejście RF, z możliwością sterowania tunerem za pomocą pilota z drugiego pomieszczenia. Rozwiązaniem jest zastosowanie urządzenia typu "videosender" (transmiter wideo), które przesyła sygnał AV bezprzewodowo. Aby umożliwić sterowanie pilotem na odległość, potrzebny jest przedłużacz pilota, który może działać przewodowo lub radiowo. Przykładem takiego sprzętu jest transmiter firmy Tevion pracujący na częstotliwościach 2.4 GHz lub 433 MHz, kompatybilny m.in. z tunerami Ferguson. Wskazano również na możliwość zakupu gotowych zestawów w sklepach specjalistycznych, np. Dipol. W praktyce mogą wystąpić zakłócenia sygnału, np. odbiór sygnału z sąsiednich nadajników, co można częściowo rozwiązać zmianą kanału transmisji lub ustawieniem antenek. W przypadku problemów z zakłóceniami zaleca się współpracę z sąsiadami lub stosowanie pilotów umożliwiających zdalną zmianę programów.
REKLAMA